Fül-, Orr-, Gége és Szájsebészeti osztály szakrendelései és szakambulanciái

17, 17/A épület (19, 10-es épület) - Térkép

Osztályvezető főorvos: Dr. med. habil. Hirschberg Andor Ph.D osztályvezető főorvos

Szájsebészeti részlegvezető: dr. Kenderfi Gábor

Szakambulancia: 458-4500/4242 vagy 4243;

Járóbeteg-rendelés: 458-4500/4234;

Audiológia: 458-4672;

 

Fül-orr-gégészeti szakrendelés

A rendelés a 17/A épületben található.

Rendelési idő: hétfő - péntek 08-20 óráig, takarítási szünet 13.30-tól 14 óráig.

A vizsgálathoz beutaló nem szükséges, de - előjegyzési időpontot kell kérni telefonon 458-4500/4234-es melléken vagy személyesen.

Érvényes TAJ kártya hiányában kötelezvényt kell a betegekkel aláíratni, amelyben vállalja a hiány pótlását. A vizsgálatról a betegek leletet kapnak, ha szükséges, további vizsgálatokra utaljuk őket (hallásvizsgálat, laboratórium, röntgen, egyéb szakvizsgálatok). A szakrendelőben alapvizsgálatokra van lehetőség, szükség esetén a csatolt szakambulancián további vizsgáló módszerek is rendelkezésre állnak.

Amennyiben az orvos kórházi kezelést vagy műtétet javasol, akkor ezekről a rendelőben szóbeli, otthonra pedig írásos tájékoztatót kapnak a betegek. A szükséges műtét időpontjának egyeztetése, a kivizsgálásra szóló beutalók kiadása is a szakrendelőnkben történik.

Gyermek-fül-orr-gégészeti szakambulancia

Rendelés idő: hétfőtől péntekig 8-15 óra között.

A rendelés a Gyermekosztály (19-es épület) tömbjében működik. A fennmaradó időszakban a felnőtt szakrendelés látja el a gyermekeket is (ld. fent).

Gyermekorvosi, háziorvosi beutaló a szakvizsgálathoz nem szükséges. A vizsgálatról a szülők leletet kapnak.

Amennyiben az orvos kórházi kezelést vagy műtétet javasol, akkor ezekről a rendelőben szóbeli, otthonra pedig írásos tájékoztatót kapnak a betegek. A szükséges műtét időpontjának egyeztetése, a kivizsgálásra szóló beutalók kiadása is a szakrendelőnkben történik. Az egyik szülő gyermeke mellett lehet a kórházi tartózkodása alatt.

Szájsebészeti Szakrendelés

A Szájsebészeti Szakrendelő kórházunk 10-es számú épületében működik a Központi Intenzív Osztály és a Mammográfiai Centrum között.

A délelőtti rendelés 8-13.00 óra között, a délutáni 14-19 óra között működik.

Telefonon előjegyzési időpont kérhető 458-4500/ 4065-ös melléken.

A vizsgálathoz fogászati vagy háziorvosi beutaló szükséges.

Fül-orr-gégészeti Szakambulancia

17/a épület földszintjén található.

Az osztály orvosai - változó beosztás szerint - délelőtt 8-12 óra között látják el az osztályközi konzíliumra és speciális vizsgálatra (pl. fibero-endoszkópia, iontoforesis kezelés, mikroszkópos fülvizsgálat, műtétre váró járó betegek konzultációja stb.) érkező beutalt, valamint a kontrollos betegeket.

Szájsebészeti Szakambulancia

17/a épület épület földszintjén található. Az osztály orvosai - változó beosztás szerint - reggel 7 és 15 óra között látják el az osztályközi konzíliumra, a háziorvosi vagy szájsebészeti beutalóval vizsgálatra és kezelésre érkező, valamint kontrollos betegeket.

Időpont-egyeztetésre lehetőség van a 458-4500/4243-as számon.

Stomato-onkológiai (a szájüregi nyálkahártya-elváltozások korai felismerése, kezelése), valamint dentalis szűrő- és gócvizsgálat (az állcsontokban előforduló, akár távolabbi szervekben is betegséget okozó, krónikusan fennálló elváltozások diagnosztikája, felismerése, kezelése) végzése is történik az ambulancián.

Audiológiai Szakrendelés

Helyszín: a Fül-orr-gégészeti osztály épületének hátsó oldalán (17-es ép.), a földszinten.

Rendelési idő: hétfő - péntek 8 -15 óra között

Előjegyzés ajánlott és lehetséges személyesen vagy telefonon:1 458 4672. Ezzel a várakozási idő csökkenthető.

Az audiológiai vizsgálat célja a különböző hallászavarokban, fülzúgásban szenvedő betegek - korhatár nélküli - vizsgálata. A hallásdiagnosztika eredményei és a társszakmák leletei alapján terápiás javaslatot teszünk, illetve elindítjuk a megfelelő kezelést. Nagy hangsúlyt fektetünk a gyermekek vizsgálatára. A hallásküszöböt, illetve a hallás állapotát szubjektív és objektív módszerekkel már csecsemőkortól fogva mérni tudjuk és együttműködünk a szülészeti osztályunkon folyó újszülöttkori objektív hallásszűrésben is. A nagyothalló csecsemőket és kisdedeket speciális korai fejlesztésre irányítjuk, illetve a szurdopedagógiai szakambulanciánkon gyógypedagógus tanárnő végzi a gyermekek hallás- és beszédfejlesztését. A beutaló orvos részére összefoglaló leletet készítünk, a leletkiadás időpontját a vizsgálat végén közöljük.

Az Audiológia keretein belül működő Budai Hallásgondozó látja el (OEP által finanszírozott és nem finanszírozott) hallókészülékkel és a szükséges segédeszközökkel a betegeket, valamint biztosítja ezek karbantartását és a nagyothalló további gondozását. Egyéni védő fülillesztékek készítése (víz és zaj ellen) szintén itt történik.

Szurdopedagógiai Szakambulancia

Helye: az Audiológia épületében (17-es ép.).

A rendelés időpontja előjegyzés alapján:

hétfő, szerda, péntek: 8-16h;

kedd és csütörtök 10-18h.

Időpont-egyeztetés: 458-4500/ 4220 melléken

Feladata a hallássérültek beszédkészségének és hallásának fejlesztése, valamint a kiejtés javítása és szájról olvasás tanítása. A terápia egy éves kortól végezhető, előtte tanácsadás történik.

Nincs területi ellátási kötelezettség. Az ország bármely területéről gyermekorvosi, háziorvosi, ill. audiológiai beutalóval fogadunk betegeket.

Foniátriai és logopédiai Szakambulancia

Helye: az Audiológia épületében (17-es ép.).

Rendelési idő: kedden 11-15, pénteken 11-13-óráig.

Elsősorban a beutalóval érkező betegeket fogadjuk, de bejelentkezés alapján (az audiológia telefonszámán: 1/ 458-4672) az ország egész területéről érkező betegeket megvizsgáljuk.

A foniátria a hangképzési panaszok orvosi vizsgálatával, a logopédia pedig gyógytornaszerű gyógyításával foglalkozik. Fő tevékenységi köre a gyermek és felnőttkori rekedtség, a gégeműtétek utáni hangképzési rendellenességek, a nyakon végzett műtétek utáni hangterápia, az ideg eredetű és baleseti hangproblémák, a hadarás, dadogás, és pöszeség, valamint a teljes gégeeltávolítás utáni beszédtanítás.

A rendelési és rehabilitációs munkát két foniáter orvos és egy logopédus tanárnő végzi. A logopédiai hangterápia ezzel párhuzamosan történik minden nap a délelőtti órákban. Az időpont megbeszélése egyénenként a logopédus tanárnővel történik. A laryngectomizáltak beszédtanítása csoportos foglalkozásban hétfőn és pénteken 11-től 12 óráig történik.

Az eljárás fül-orr-gégészeti és stroboszkópos, hangképzési beszédvizsgálatból és szükség esetén hangterjedelem-vizsgálatból áll. Ezt követően a betegek azonnal számítógépes leletet kapnak.

Otoneurológiai Szakambulancia

Helye: az Audiológia épületében (17-es épület).

Rendelési idő: előjegyzés alapján, szerdán 14-16h és pénteken 11-13h között.

Időpont kérhető a 458-4672-es telefonszámon.

Feladata a különböző akut, illetve krónikus perifériás és centrális eredetű szédüléses panaszok vizsgálata. Ambulanciánkra beutaló szükséges, amelyet háziorvos, fül-orr-gégész, neurológus vagy idegsebész szakorvos állíthat ki. A vizsgálathoz az összes korábbi orvosi dokumentáció szükséges.

Fül-orr-gégészeti Allergológiai Szakambulancia

A rendelés helye 17/A épület.

Rendelési idő: kedden és pénteken de. előjegyzés alapján.

A betegeket háziorvosi és szakorvosi beutalóval fogadjuk.

A szakrendelésen elsősorban az allergiás náthában szenvedő betegeket fogadjuk, a betegség gyanúja esetén kivizsgálást kezdeményezünk, szűrővizsgálatokat végzünk és gondozzuk a betegeket. Az allergiavizsgálatot - többek között - bőrtesztekkel és vérvizsgálattal végezzük. A bőrteszt előtt az allergiaellenes kezelés tablettás formáját orvosi ellenőrzés mellett - általában - 3-4 nappal előbb fel kell függeszteni. A bőrtesztről és a kiegészítő vizsgálatokról helyben, a vérvizsgálatokról csak több nappal később adunk ki leletet.

Keresés
Híreink
  • Tankönyvbe illő, igazi szakmai bravúrt hajtottak végre orvosaink azon a fiatalemberen, akit augusztus 23-án gázolt el a villamos a Szilágyi Erzsébet fasor és a Gábor Áron utca kereszteződésében.
  • Hatalmas sikerű koncert a Zeneakadémián a Szent János Kórház I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztályának javára 2015 szeptember 12-én
  • A Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak vezetősége tisztelettel meghívja és várja Önt az Ápolók Nemzetközi Napjának megünneplésére
  • Pesthidegkútra költözött a Szent János Kórház Ápolási Osztálya. Szép természeti környezetben, gyönyörű park közepén...
  • „Amit szívedbe rejtesz”
  • Megemlékeztünk a 70 évvel ezelőtti holokausztról
Orvosi szótár
Kórházunkról