Fül-, Orr-, Gége és Szájsebészeti osztály szakrendelései és szakambulanciái

17, 17/A épület (19, 10-es épület) - Térkép

Osztályvezető főorvos: Prof. Dr. Hirschberg Andor c. egyetemi tanár osztályvezető főorvos

 

Fül-, Orr-, Gége Szakrendelés vezetője: Dr. Gyimesi Andrea főorvos 

Szájsebészeti részlegvezető: dr. Kenderfi Gábor

Szakambulancia: 458-4500/4242 vagy 4243;

Járóbeteg-rendelés: 458-4500/4234; Előjegyzés 458-4500/4234 (rendelési időben)

Audiológia: 458-4672;

 

 

 

Fül-orr-gégészeti szakrendelés

(A 17/A épület északi oldala, a III Belgyógyászat mögötti szintemelő lépcső mellett, Dr. Szám István tér felől.)

 

Rendelési idő: hétfő - péntek 08-13.30, illetve 14-20 óráig,

A vizsgálathoz beutaló nem szükséges, de - előjegyzési időpontot kell kérni telefonon 458-4500/4234, vagy személyesen az az épület közepén található ambulancia előtti váróban.

Az időpontok csak tájékoztató jellegűek, az időpont nélküli betegek csak abban az esetben kerülnek ellátásra, ha az időponttal rendelkező betegek ellátása mellett ez lehetséges.  (Kivéve sürgős esetek)

Sürgős esetben (Sürgős szükség körébe tartozó, életet veszélyeztető állapotok és betegségek a 52/2006. (XII. 28.) EüM rendeletben részletezve) a betegek ellátása a rendelési időben történik. A sürgősség fennállásának megállapítása a vizsgáló orvos kompetenciája.

 

A vizsgálatokhoz érvényes TAJ kártya, személyi igazolvány és lakcímkártya szükséges. A fentiek hiányában kötelezvényt kell a betegekkel aláíratni, amelyben vállalja a hiány pótlását. A vizsgálatról a betegek leletet kapnak, ha szükséges, további vizsgálatokra utaljuk őket (hallásvizsgálat, laboratórium, röntgen, egyéb szakvizsgálatok). A szakrendelőben alapvizsgálatokra van lehetőség, szükség esetén a csatolt szakambulancián további vizsgáló módszerek is rendelkezésre állnak.

Amennyiben az orvos kórházi kezelést vagy műtétet javasol, akkor ezekről a rendelőben szóbeli, otthonra pedig írásos tájékoztatót kapnak a betegek. A szükséges műtét időpontjának egyeztetése, a kivizsgálásra szóló beutalók kiadása is a szakrendelőnkben történik.

 

 

Gyermek-fül-orr-gégészeti szakambulancia

(A felnőtt gégészettől 1 szinttel feljebb, északra, a behajtani tilos tábla felé indulva)

 

Rendelés idő: hétfőtől péntekig 8-15 óra között.

A rendelés a Gyermekosztály (19-es épület) tömbjében működik A fennmaradó időszakban ellátás a www. mentők.hu oldalon található ügyeleti rend szerint.

Gyermekorvosi, háziorvosi beutaló a szakvizsgálathoz nem szükséges. A vizsgálatról a szülők leletet kapnak.

Amennyiben az orvos kórházi kezelést vagy műtétet javasol, akkor ezekről a rendelőben szóbeli, otthonra pedig írásos tájékoztatót kapnak a betegek. A szükséges műtét időpontjának egyeztetése, a kivizsgálásra szóló beutalók kiadása is a szakrendelőnkben történik. Az egyik szülő gyermeke mellett lehet a kórházi tartózkodása alatt.

 

Szájsebészeti Szakrendelés

A Szájsebészeti Szakrendelő kórházunk 10-es számú épületében működik a Központi Intenzív Osztály és a Mammográfiai Centrum között.

A délelőtti rendelés 8-13.00 óra között, a délutáni 14-19 óra között működik.

Telefonon előjegyzési időpont kérhető 458-4500/ 4065-ös melléken.

A vizsgálathoz fogászati vagy háziorvosi beutaló szükséges.

 

 

Fül-orr-gégészeti Szakambulancia

(A 17/A épület keleti oldalának közepe, Szemészet mögött, oszlopos rész)

 

17/a épület földszintjén található.

Az osztály orvosai - változó beosztás szerint - délelőtt 7-14 óra között látják el az osztályközi konzíliumra és speciális vizsgálatra (pl. fibero-endoszkópia, iontoforesis kezelés, mikroszkópos fülvizsgálat, műtétre váró járó betegek konzultációja stb.) érkező beutalt, valamint a kontrollos betegeket.

 

Szájsebészeti Szakambulancia

(A 17/A épület keleti oldalának közepe, Szemészet mögött, oszlopos rész)

 

17/a épület épület földszintjén található. Az osztály orvosai - változó beosztás szerint - reggel 7 és 15 óra között látják el az osztályközi konzíliumra, a háziorvosi vagy szájsebészeti beutalóval vizsgálatra és kezelésre érkező, valamint kontrollos betegeket.

Időpont-egyeztetésre lehetőség van a 458-4500/4243-as számon.

Stomato-onkológiai (a szájüregi nyálkahártya-elváltozások korai felismerése, kezelése), valamint dentalis szűrő- és gócvizsgálat (az állcsontokban előforduló, akár távolabbi szervekben is betegséget okozó, krónikusan fennálló elváltozások diagnosztikája, felismerése, kezelése) végzése is történik az ambulancián.

 

Audiológiai Szakrendelés

(17 épület északi oldala, a szakrendelőt (17/A épület) megkerülve, a támfal előtt haladva közelíthető meg, vagy a 17 épületet az utcai kerítés felől megkerülve. )

 

Helyszín: a Fül-orr-gégészeti osztály épületének hátsó oldalán (17-es ép.), a földszinten.

Rendelési idő: hétfő - péntek 8 -15 óra között

Előjegyzés ajánlott és lehetséges személyesen vagy telefonon:1 458 4672. (lehetőleg 8-9, vagy 13-14 között) Ezzel a várakozási idő csökkenthető.

Az audiológiai vizsgálat célja a különböző hallászavarokban, fülzúgásban szenvedő betegek - korhatár nélküli - vizsgálata. A hallásdiagnosztika eredményei és a társszakmák leletei alapján terápiás javaslatot teszünk, illetve elindítjuk a megfelelő kezelést. Nagy hangsúlyt fektetünk a gyermekek vizsgálatára. A hallásküszöböt, illetve a hallás állapotát szubjektív és objektív módszerekkel már csecsemőkortól fogva mérni tudjuk és együttműködünk a szülészeti osztályunkon folyó újszülöttkori objektív hallásszűrésben is. A nagyothalló csecsemőket és kisdedeket speciális korai fejlesztésre irányítjuk, illetve a szurdopedagógiai szakambulanciánkon gyógypedagógus tanárnő végzi a gyermekek hallás- és beszédfejlesztését. A beutaló orvos részére összefoglaló leletet készítünk, a leletkiadás időpontját a vizsgálat végén közöljük.

Az Audiológia keretein belül OEP által finanszírozott és nem finanszírozott) hallókészülékkel és a szükséges segédeszközökkel a betegeket, valamint biztosítja ezek karbantartását és a nagyothalló további gondozását. Egyéni védő fülillesztékek készítése (víz és zaj ellen) szintén itt történik.

 


 

 

Szurdopedagógiai Szakambulancia

Helye: az Audiológia épületében (17-es ép.).

A rendelés időpontja előjegyzés alapján:

hétfő, szerda, péntek: 8-16h;

kedd és csütörtök 10-18h.

Időpont-egyeztetés: 458-4500/ 4220 melléken

Feladata a hallássérültek beszédkészségének és hallásának fejlesztése, valamint a kiejtés javítása és szájról olvasás tanítása. A terápia egy éves kortól végezhető, előtte tanácsadás történik.

Nincs területi ellátási kötelezettség. Az ország bármely területéről gyermekorvosi, háziorvosi, ill. audiológiai beutalóval fogadunk betegeket.

 

 

Foniátriai és logopédiai Szakambulancia

Helye: Hétfőnként a 17/A épület északi oldala, a III Belgyógyászat mögötti szintemelő lépcső mellett, Dr. Szám István tér felől. (Szakrendelővel közös váró)

A szerdai logopédiai rendelés az Audiológia épületében (17-es épület).

Foniátria rendelési idő: hétfő 10-12 óráig. Előjegyzés (458-4500/4598  8-12 között)

Logopédia: hétfő 10-19 óráig; szerda 08-19 óráig.  Elsősorban a beutalóval érkező betegeket fogadjuk, de bejelentkezés alapján (az audiológia telefonszámán: 1/ 458-4672) az ország egész területéről érkező betegeket megvizsgáljuk.

A foniátria a hangképzési panaszok orvosi vizsgálatával, a logopédia pedig gyógytornaszerű gyógyításával foglalkozik. Fő tevékenységi köre a gyermek és felnőttkori rekedtség, a gégeműtétek utáni hangképzési rendellenességek, a nyakon végzett műtétek utáni hangterápia, az ideg eredetű és baleseti hangproblémák, a hadarás, dadogás, és pöszeség, valamint a teljes gégeeltávolítás utáni beszédtanítás.

A rendelési és rehabilitációs munkát két foniáter orvos és egy logopédus tanárnő végzi. A logopédiai hangterápia ezzel párhuzamosan történik minden nap a délelőtti órákban. Az időpont megbeszélése egyénenként a logopédus tanárnővel történik. A laryngectomizáltak beszédtanítása csoportos foglalkozásban hétfőn 11-től 12 óráig történik.

Az eljárás fül-orr-gégészeti és stroboszkópos, hangképzési beszédvizsgálatból és szükség esetén hangterjedelem-vizsgálatból áll. Ezt követően a betegek azonnal számítógépes leletet kapnak.

 

 

Otoneurológiai Szakambulancia

Helye: az Audiológia épületében (17-es épület).

Rendelési idő: csütörtök 11:30-14:30 óráig; péntek 11:30-13:30 óráig.

Időpont kérhető a 458-4500/4598 -as telefonszámon. (8-12 között)

Feladata a különböző akut, illetve krónikus perifériás és centrális eredetű szédüléses panaszok vizsgálata. Ambulanciánkra beutaló szükséges, amelyet háziorvos, fül-orr-gégész, neurológus vagy idegsebész szakorvos állíthat ki. A vizsgálathoz az összes korábbi orvosi dokumentáció szükséges.

 

Fül-orr-gégészeti Allergológiai Szakambulancia

A rendelés helye 17/A épület.

Rendelési idő: kedden és pénteken de. előjegyzés alapján.

A betegeket háziorvosi és szakorvosi beutalóval fogadjuk.

A szakrendelésen elsősorban az allergiás náthában szenvedő betegeket fogadjuk, a betegség gyanúja esetén kivizsgálást kezdeményezünk, szűrővizsgálatokat végzünk és gondozzuk a betegeket. Az allergiavizsgálatot - többek között - bőrtesztekkel és vérvizsgálattal végezzük. A bőrteszt előtt az allergiaellenes kezelés tablettás formáját orvosi ellenőrzés mellett - általában - 3-4 nappal előbb fel kell függeszteni. A bőrtesztről és a kiegészítő vizsgálatokról helyben, a vérvizsgálatokról csak több nappal később adunk ki leletet.

Keresés
Híreink
  • Jó állapotban vannak a betegeink
  • Budai Neuropathia Centrumunk egy AGE Reader (AGE olvasó) készüléket kapott.
  • Teli tálca
  • Szent János Kórház gyermek részlegének kertje
  • Történelmi épületegyüttes a gyógyítás szolgálatában – a Szent János Kórház
  • Év onkológusa 2016
Orvosi szótár
Kórházunkról