Pathológiai Osztály

13 épület, 1. emelet

Osztályvezető: Dr. Erős Mónika osztályvezető főorvos

Telefon: 458-4611

Vezető asszisztens: Zahorecz Magdolna

Információk az osztályról

A Szent János Kórház Patológiai Osztálya a kórház 13. számú épületében található. A hagyományos, a kórház stílusába beleillő, öreg épületben modern felszerelésű, és modern szemléletű osztály működik. Az osztály orvosi karát nagy tapasztalatú, komoly diagnosztikus biztonságú, több szakképesítéssel rendelkező orvosok alkotják.

A Patológiai osztály hagyományos tevékenysége a kórházban, illetve az ellátási területen elhunytak boncolása, az ezzel kapcsolatos adminisztrációs tevékenység, illetve az elhunytaknak a temetésre, vagy hamvasztásra való felkészítése. Az osztály dolgozói mindent megtesznek azért, hogy a hozzátartozókat életüknek ebben a szomorú helyzetében a legnagyobb udvariassággal és hatékonysággal szolgálják ki.

A XXI. századnak megfelelő modern patológiák fő tevékenysége már nem a boncolás, hanem a szövettani, illetve citológiai diagnosztika. Kevéssé ismert, hogy minden műtét során eltávolított szerv, vagy szövetdarab szövettani vizsgálatra kerül, és a diagnózis ennek a vizsgálatnak az eredményeként születik meg. Ezek a vizsgálatok a patológián történnek. Kötelességünknek tartjuk, hogy ez a diagnosztikus tevékenység pontosan, a kor szakmai színvonalának megfelelően és a nemzetközi standardoknak megfelelő normaidőn belül történjék meg. Ezt a diagnosztikus tevékenységet az osztályon működő igen széles palettájú immunhisztokémiai laboratórium is segíti. Új fejlesztésként a jövőben elektronmikroszkópos vizsgálat elvégzésére is mód van. A molekuláris patológiai vizsgálatokat (daganatos betegek anyagainak genetikai elemzése) az egyetemekkel kooperációban végeztetjuük. A Patológiai Osztályon évente 10 000 eset szövettani vizsgálatát végezzük el.

Gyors diagnosztikai beavatkozás az vékonytű aspirációs citológiai vizsgálat. Erre részben képalkotó vizsgálat során kerül sor (a radiológiai osztályokon), vagy a felszínes elhelyezkedésű elváltozásokból az aspirációs citológiai ambulancián is történik mintavétel. Az ambulancia a kórház 10. számú épületében működik, a mammográfiás rendelés szomszédságában. Rendelési idő: minden szerdán 9-13 óráig. Rendel: Dr. Nádor Katalin főorvos. Előjegyzést a 458-4500/4063 melléken veszünk fel.

 

A modern orvoslás legmagasabb rendű tevékenysége a megelőzés. Ennek a tevékenységnek a része a nőgyógyászati szűrővizsgálatok során levett citológiai kenetek mikroszkópos vizsgálata. Évente 12 000 kenetet vizsgálunk. Az évtizedes szűrővizsgálatok eredményeként a kórház ellátási területén ritkaságnak számít az előrehaladott méhnyakrák betegség. A rákos betegek korai, kezelhető stádiumban kiszűrésre kerülnek.

Orvos neve: Munkakör: Épület Mellék*
Dr. Erős Mónika osztályvezető főorvos 13. 4154
Dr. Arató Gabriella főorvos 13. 4139
Dr. Gerő Gábor főorvos 13. 4610
Dr. Nádor Katalin főorvos 10. 4063
Dr. Pulayné dr. Joós Ágnes szakorvos 13. 4611
Dr. Szabó Huba Zoltán szakorvos 13. 4611
Veresné dr. Nádor Katalin szakorvos 10. 4063
Dr. Sebestyén Tímea orvos 13. 4151
Dr. Varga Márton orvos 13. 4156
*A Szent János Kórház központi száma: 458-4500. A negyvenöttel, illetve a negyvenhattal kezdődő  mellékek 458- előtaggal budapesti telefonszámként közvetlenül hívhatóak. Pl. 458-4517.

Tisztelt Látogatónk!

A Szent János Kórház weboldala megújul.

Új honlapunkon az adatokat és információkat folyamatosan javítjuk, frissítjük. Az átmeneti időszakban az esetleges kellemetlenségek kapcsán kérjük szíves megértését!!