Az Észak-budai Szent János Centrumkórház logója

Észak-budai
Szent János
Centrumkórház

Keresés

Gyermekgyógyászati Rehabilitációs Osztály

1023 Budapest, Bolyai 5-9.
B épület, I. emelet és Új épület, II. emelet 

Osztályvezető főorvos: Dr. Medveczky Erika Éva PhD. 

Telefonszám: 06 1 345 0600/3131, 3171 vagy 3128 mellék

Főnővér: Boldog Ibolya ápolási igazgató-helyettes (06 1 345 0600/3124 mellék)

Ágyszám: összesen 45, ebből Fekvőbeteg ellátás: 30 ágyon, Nappali Kórház: 15 gyerek részére biztosított

Előjegyzés: gyermekrehab@janoskorhaz.hu (emailen keresztül)

 
Ritka Betegségek Szakértői Központja gyermekkori izombetegségekben 2012 óta osztályunk. 
Így az egész ország területéről fogadjuk a gyermekeket.
 

A Mészáros-csoport adományának köszönhetően osztályunkon szakorvosi vizsgálatot követően térítésmentesen elérhető a robot-asszisztált mozgásterápia, melyet leghatékonyabban a komplex rehabilitáció keretében tudunk biztosítani.

Információk az osztályról

(kattintson a megfelelőre)

Gyermek és családcentrikus szemléletű orvosi-, pszichológiai-, pedagógiai- és szociális, multidiszciplináris alapú komplex rehabilitáció.

Felvételre osztályunk szakambulanciáján történt vizsgálatot követően, egyeztetett időpontban kerül sor.

Kiemelt szakmai programok: neurohabilitáció/fejlődésneurológia, izombetegségek (Duchenne, SMA, FSHD, CMT), ritka neurológiai kórképek, SDR (selective dorzalis rhizotomia), egyedileg tervezett dinamikus senzomotoros testortézisek, egyensúlyterápia.

Célunk: az osztályon és szakambulanciánkon ellátásra kerülők fogyatékosságának megelőzése, a normál óvodai integráció, a funkciók javítása, fejlesztése, ortézissel és gyógyászati segédeszközzel történő egyedi ellátás. A felvétel kritériuma, hogy a gyermek funkciói közül legalább egy javítható, fejleszthető legyen. Multidiszciplinaris teammunka keretében történik már csecsemőkortól a gyermekek komplex rehabilitációja az érintett és családja bevonásával, aktív részvételével, hiszen a sikeres rehabilitációhoz együttműködő családi attitűd is szükséges. Ennek érdekében a szülő, a rehabilitáció idején a gyermekével együtt kerül elhelyezésre, így bevonjuk a terápiába és a folyamatos szülő-edukációban részesítjük.

Neurológiai eredetű funkciózavarok rehabilitációja: a központi idegrendszer pre/perinatalis sérülése következtében megkésett vagy kóros irányú pszichomotoros, mentális fejlődés, cerebralis paresis, az idegrendszer genetikai-, anyagcsere-, vascularis-, traumás eredetű zavarai, ritka neurológiai kórképek, mint pl. izomdystrophia (DMD, BMD), SMA stb., ill. idegsebészeti műtét utáni állapotok. Váz- és izomrendszer eredetű funkciózavarok: scoliosis, kyphoscoliosis, juvenilis krónikus rheumás arthritis, orthopediai korrekciós műtétet követő állapotok.

Gyermekgyógyászati rehabilitáció: táplálási nehezítettség és táplálkozási zavarok, krónikus légúti betegségek, endokrinológiai kórképek stb.

Orvos neveMunkakörÉpületMellék*
Dr. Medveczky Erika PhD.osztályvezető főorvosÚj3131
Dr. Barna JuditfőorvosB3124
Dr. Kercsó AnnamáriafőorvosB3171
Dr. Beregszászi MártaszakorvosB3171
Dr. Péter Orsolya PhD.szakorvosB3171
Dr. Vincze HelgaszakorvosB3171

*A melléket a 06 1 345 0600 telefonszám hívása után tudják megadni.

Mozgásterápiák: egyéni csecsemő-, kisdedtorna, neuro-developmental treatment, Bobath és Katona módszer, légzőtorna, gerinctorna (egyéni és csoportos), kombinált egyensúly-terápia (kéz/láb  mozgatógép, neurofeedback/FES, Balance-modul, VR interaktív trening) stb.

Fizikoterápiás kezelések: NM-elektroterápia, TENS izomstimulátor, functionalis elektromos stimulálás, diadinamik, ultrahang, szelektív ingeráram, iontoforézis, subaqualis terápia, neuro-hydrotherapia kádas programja, Bemer magnetoterápia, Sensolite (egésztest polarizált fényterápia), gyógymasszázs stb.

Ülés-, álláspozícionálók, járássegítő eszközök, ízületi mozgástartományt és izomerőt növelő mozgatógépek (pl. MOTOMED stb.) állnak rendelkezésre.

Konduktív ellátás: egyéni mozgásvezérlés tanítása, önellátási, akaratlagos ürítési funkciók kialakítása és fejlesztése, kommunikáció tanítása, konduktív óvodai, iskolai fejlesztés. Felmérés, tanácsadás, szülő-edukáció, otthoni napirend tervezése stb.

Gyógypedagógia, logopédia: felmérés, fejlesztés és tanácsadás, nonverbális- és verbális kommunikáció-, magatartás, viselkedés és tanulási zavarok ellátása.

Táplálás terápia:

– aktív táplálás-obszerváció,

– neurogén dysphagia,

– különböző eredetű (neurológiai, pszichológiai) csecsemő- és kisdedkori evészavarok tisztázása

Tápláltsági állapot-, dietetikai felmérés és tanácsadás.

Klinikai pszichológia, neuropszichológia: vizsgálat, terápia és tanácsadás, testvér-, szülő párterápia.

Szociális segítségadás: munkatársunk felméri az aktuális egyéni/családi szükségleteket és sz.e. felveszi a kapcsolatot a területileg illetékes ellátókkal, intézményekkel.

Gyógyászati segédeszköz-ellátás: tervezése, egyedi megoldások, kipróbálás, gyakorlás, tanácsadás.

Életmód: tanácsadás, otthoni napirend tervezése.

A Mészáros-csoport adományának köszönhetően osztályunkon szakorvosi vizsgálatot követően térítésmentesen elérhető a robot-asszisztált mozgásterápia, melyet leghatékonyabban a komplex rehabilitáció keretében tudunk biztosítani.

A felvételt megelőzi szakambulanciánkon a rehabilitációs, ambuláns vizsgálat. Tervezetten, előjegyzés alapján vesszük fel a gyermekeket a szülővel együtt a komplex rehabilitációra. A Nappali Kórházban (15 fő) elsősorban ortopédiai pl. scoliotikus betegek ellátása történik. A betegfelvétel hétfői napon történik, előjegyzés alapján.

A betegfelvétel menete:

Parkolás bentfekvő betegeink részére a kórház parkolójában- szabad helyek függvényében, korlátozott számban- lehetséges mozgáskorlátozottak parkolási igazolványával.

Amikor az intézetbe megérkezik gyermekével, először a felvétellel kapcsolatos adminisztrációját intézik a felvételi helyiségben: adatait számítógépre viszik, és rövid gyermekgyógyászati vizsgálatot követően kórlapot állítanak ki a kis páciensről.  Ezt követően a gyermek mellé kísérőként a szülőt is felveszik. A beleegyező nyilatkozatok aláírása után a felvétel már az osztályon, az osztályos nővéreknél folytatódik: Itt minden szülő megkapja az órarendet és a terapeuta listát, melynek segítségével egyezteti az egyéni foglalkozások időpontját az adott terapeutákkal, előre egy hétre (a felvételt megelőző ambuláns vizsgálat alapján kiírt terápiákra).

Az egyeztetett egyéni foglalkozásokon kívül az órarendbe a csoportterápiák, és a kontroll rehabilitációs szakorvosi vizsgálat is beütemezésre kerül.  

Mit hozzon magával?

Beutaló, személyes iratok: személyazonossági igazolvány, lakcím kártya, társadalombiztosítási igazolvány (TAJ-kártya), és ha van közgyógyellátási igazolvány.

Egyéb iratok: Zárójelentések, röntgenfelvételek, esetleg friss vizsgálati eredmények.

Személyes tárgyak: kényelmes/szabad mozgást biztosító ruha (tréningruha, leggings, kisebbeknek body+harisnya), váltócipő/ benti cipő, pizsama, fehérnemű, zokni, egyéni  tisztálkodó és higiénia eszközök, kádas programhoz fürdőpelenka, strandtörölköző. 

Gyógyászati segédeszközök: a gyermek aktuálisan használt eszközei (fűzők, kéz- láb és dinamikus testortézisek stb.)

Intézményünk területére behozott értékekért felelősséget nem vállalunk.

Mi történik a rehabilitáció alatt?

Az előjegyzés szerint törekszünk minden betegünk részére több hetes (általában 2-3 hét), intenzív programot biztosítani, a gyermek életkorához, terhelhetőségéhez , kórképéhez adaptálva. A hétvégéket a gyermek akár otthonában is töltheti. Amennyiben a program alatt akut fertőzés jeleit észleljük, a rehabilitációt megszakítjuk, majd gyógyulást követően folytatjuk.

Ezúton szeretnénk felhívni szíves figyelmét arra, hogy az osztályos felvétel teljes ideje alatt, az osztályos orvossal történt előzetes megbeszélés nélkül – a sürgősségi ellátást kivéve – más egészségügyi szolgáltatóhoz (háziorvos, járóbeteg-szakrendelés, más kórházi osztály szakambulanciája, műszeres vizsgálat, mint pl.: CT, MR) nem mehet, beleértve a korábban előjegyzett vizsgálatokat is.

Ellátásunk alatt a gyermek és a kísérőként felvett szülő részére is teljes ellátást biztosítunk térítésmentesen (a napi főétkezések mellett gyümölcs és bébiétel is rendelkezésre áll). Osztályunkon speciális táplálkozási igényeket/ diétákat kizárólag szakorvosi igazolás bemutatásával biztosítunk, de hűtőszekrény, mikrohullámú sütő, vízforraló, kávéfőző, turmixgép a szülők rendelkezésére áll. A szükséges egyéni gyógyszereket, tápszereket, vitaminokat hozzák magukkal

A szobákban tv és internet is rendelkezésre áll (wifi hálózat: EKC-Guest, jelszó nélkül használható).

Elbocsátás:

Távozása előtt időben egyeztetjük önnel, hogy betegszállítóval, személyautóval, tömegközlekedési eszközzel kíván-e haza indulni, illetve szeretne- e útiköltséget, gyermeke részére vagy saját részre igazolást kérni.

Amikor intézetünkből távozik, zárójelentést kap kézhez melyben leírjuk, hogy miért és milyen kezelésekben, egészségügyi ellátásban részesült nálunk. Kitérünk  arra is, hogy miként volna célszerű otthoni életét, körülményeit kialakítania valamint arra, hogy esetleg milyen további egészségügyi ellátást tartunk szükségesnek (gyógyszerek/receptek, gyógyászati segédeszközök, szakorvosi igazolások/javaslatok, szakvélemények). Szülőkkel megbeszélve, egyeztetve eltüntetjük az esetlegesen szükséges ambuláns kontrollunk/osztályos előjegyzésünk időpontját is.

Házirend:

Az osztály területére és a tornaterembe TILOS utcai cipőben bemenni, kérjük használják a cipővédőt! Utcai ruhában senki ne üljön és ne feküdjön az ágyra!

A tornateremben kizárólag az a gyermek és egy-egy kísérő tartózkodhat, akinek éppen foglalkozása van.

A tálaló helyiségben kizárólag a kórházi személyzet tartózkodhat.

A betegek számára biztosított hűtőszekrény a folyosón és a fiú-kórteremben van. Kérjük, hogy az élelmiszert csak névvel és dátummal ellátva tárolják!

Teljes ellátás csak annak a szülőnek jár, akit a gyermekével együtt az osztályra felvettünk.

A napi programok befejezése után délután 16 órától lefekvésig a gyermekek – szülői felügyelet mellett – a II. emeleti folyosó végén lévő „játszósarkot” vehetik igénybe. A tornateremben a gyógytorna foglalkozások befejeztével sem gyermek, sem szülő nem tartózkodhat!

Amíg a gyermekek az osztályunkon állományban vannak, addig más, a NEAK által finanszírozott egészségügyi ellátásban nem részesülhetnek. Minden egészségügyi problémát a kezelőorvosukkal kell megbeszélni, igyekszünk kórházunkon belül megoldani az ellátást. Ez arra a szülőre is vonatkozik, aki gyermekével együtt osztályunk állományában van.

A mamás kórteremben elhelyezett szülők a hátsó folyosón lévő WC-t használhatják, a többi szülő a hidroterápiás helyiség toalettjét használja, ennek kulcsát a személyzettől kérhetik el.

A II. emeleti kórtermek ajtaját éjszakára ne zárják be! A folyosó ajtó zárható!

Azokért az értéktárgyakért, amelyek a gyermeknél maradnak (telefon, ékszerek, laptop stb), felelősséget vállalni nem tudunk. Lehetőség van azok elzáratására az osztályon.

A napi terápiákat követően, amennyiben elhagyják a kórház területét (pl. sétálni mennek), a távozás előtt be kell jelenteni a nővéreknek és legkésőbb 20:00 óráig vissza kell érni az osztályra.

Ha a II. emeleten lévő kórteremben lettek elhelyezve, annak kulcsát a kórterem elhagyásakor (amennyiben az épületből eltávoznak) a nővéreknek le kell adni, váratlan esemény (tűz, csőtörés, stb.) elhárításának lehetősége miatt.

Egyetemi akkreditált képzőhely: rezidens és szakorvos képzés, graduális magyar és külföldi gyógytornászképzés, illetve a SE hang-, beszéd és nyelésterapeuta gyakorlati képzése biztosított osztályunkon.
Eredményeinkről, szakmai programjainkról folyamatosan beszámolunk szakfolyóiratokban és tudományos fórumokon, szakmai konferenciánkon.
Kiemelt szakmai programjainkat saját tudományos tevékenységünk eredményei alapján terveztük: így egyedülálló az izombetegek neuro-rehabilitációja, kognitív rehabilitáció/konduktív programunk a gyermekkori rehabilitációban, dinamikus senzomotoros testortézis, állatasszisztált (kutyaterápia) terápia bevezetése a hazai rehabilitációban stb.

Hagyományos értelemben ilyen minőségben nem rendelkezünk VIP kórteremmel, viszont a gyermekekkel együtt vannak a szülők a rehabilitáció egész időtartamára elhelyezve.

Aprónép Alapítvány a Gyermekek Megsegítésére: jelezzék írásban, hogy osztályunknak szánják az adományt.
Ez esetben a gyermekeink magasabb színvonalú ellátására fordítjuk az osztály számára címzetten, célirányosan érkező adományt.
A fenti programjaink már eddig is messze meghaladják a szakmai minimumfeltétel követelményeit.

Adószám: 19677749-1-41

Számlaszám: CIB Bank,  10700244-48429900-51100005

Ritka neurológiai kórkép, izombetegség, SDR műtét (kiemelt szakmai programjaink) esetén az ország egész területéről látunk el betegeket.

Ettől eltérő esetekben elsősorban a főváros budai kerületeiből, és a környező budai településekről beutalóval ellátva fogadjuk szakambulanciánkon a gyermekeket. Beutalót házi gyermekorvos, ortopéd, neurológus szakorvos, kórházunk gyermekosztálya és gyermek-traumatológiája adhat.

Az osztály 2007-ben, a Budai Gyermekkórház akadálymentesítését követően, kezdte meg működését.

Ez a weboldal sütiket használ az oldal működésének biztosítása érdekében. A www.janoskorhaz.hu weboldal kizárólag az oldal működéséhez feltétlenül szükséges sütiket (cookie-kat) használ.

A sütikkel kapcsolatos részletes tájékoztatást ITT érheti el

Megszakítás