Az Észak-budai Szent János Centrumkórház logója

Észak-budai
Szent János
Centrumkórház

Keresés

Egészségfejlesztési Iroda

Iroda helye: 1125 Budapest, Diós árok 1-3., Észak-budai Szent János Centrumkórház 8. épület, 1. emelet

Telefonszám: 06 1 325 1442

Email cím: efiiroda@janoskorhaz.hu

Facebook: https://www.facebook.com/efibp12

Facebook csoport: https://www.facebook.com/groups/722208509358901

Regisztrációs űrlap: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfW-C1hlrUsssN3e3MeiSSTHE8cm37Udii7VQ5G6jCh3Clljg/viewform?fbclid=IwAR3vZjaPPf80tBFLd2fm5MsLSJjqXQbQN0lDRIGPlGwJ3gU4tHYjStrsjKc

Információk az Egészségfejlesztési Irodáról

(kattintson a megfelelőre)

Az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) célja, hogy a Hegyvidék és közvetlenül kapcsolódó kerületek lakosai számára a fizikai és lelki egészség területén megelőző, prevenciós célzatú foglalkozásokat, programokat biztosítson, így csökkentve a legfontosabb népegészségügyi problémák súlyát.

A fizikai aktivitás fokozása mellett kiemelt szereppel bírnak pszichológiai fókuszú foglalkozásaink, amelyek a mindennapi viselkedésváltozás elérésén keresztül járulnak hozzá a résztvevők kiegyensúlyozottságának növeléséhez. A betegségeket könnyebb megelőzni, mint kezelni, ezt pedig figyelemfelhívó kampányok és szűrőrendezvények segítségével is közvetítjük a lakosság felé.

Keressék munkatársainkat bizalommal!

Munkatárs neve Munkakör
Devecsery Ágnes pszichológus, csoportanalitikus csoportvezető jelölt, képzésben lévő pár- és családterapeuta, felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus jelölt
Meixner Júlia pszichológus, felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus jelölt
Balogh Borbála egészségfejlesztő, táplálkozástudományi szakember, csoportos edző, preventív gerinctréner
Tóth-Varga Csilla egészségfejlesztő, dietetikus, fitness instruktor, gyerek fitness oktató

Mozgásprogramok

Az online formában zajló, csoportos foglalkozás fő feladata a gerinc ízületeinek átmozgatása, a gerinc működésében résztvevő izmok erősítése, nyújtása, a stabilitásért felelős mély izmok trenírozása. A csoportos óra során hangsúlyt fektetünk a gerincnyújtó (elongáló) gyakorlatokra, valamint a gyengülésre hajlamos izmok erősítésére. Az óra fontos elemét képzik a lazító technikák alkalmazása, továbbá a gerinckímélő mozgás- és tartástechnika elsajátítása. A tornán a videókamera használata kötelező.

Helyszín: Online

Időpont: péntek 8:00-9:00

Eszközigény: kényelmes ruházat, matrac, ivóvíz, videókamera

Keressék munkatársainkat bizalommal!

 

A kismama torna a gyermeket váró nők számára ad lehetőséget rendszeres, életvitelszintű testmozgásra.  Ez a program a várandósság 12. hetétől végezhető, panaszmentes terhesség esetén, szakorvosi javaslatra. A foglalkozás online formában működik.

A kismama torna egy olyan csoportfoglalkozás, mely magában foglalja azokat a speciális gyakorlatokat, amelyek a várandós nő számára fontosak a teljesítőképesség megőrzése, a testsúly megtartása, a szervezet szülésre, vajúdásra való felkészítése szempontjából. A tornán a videókamera használata kötelező.

Helyszín: online

Időpont: hétfő 9:00-10:00

Eszközigény: kényelmes ruházat, matrac, ivóvíz, videókamera

 

Szülés utáni regeneráló tornánkra azokat a kismamákat várjuk, akik szeretnék kíméletesen, szakember kontrollja mellett elkezdeni/folytatni a testmozgást. A torna során előtérbe kerül a helyes testtartás beállítása, a has- és medence körüli izmok átmozgatása, erősítése.

A foglalkozás online formában működik, a tornán a videókamera használata kötelező.

A torna nem helyettesíti az állapotfelmérés után történő egyéni gyógytornát, medencefenék tornát!

Jelentkezés feltétele: a szülés utáni 6 hetes orvosi kontroll megléte

Helyszín: Online

Időpont: szerda 9:00-10:00

Eszközigény: kényelmes ruházat, matrac, ivóvíz, videókamera

 

Az Etka jóga elősegíti a fizikum visszanyerését, a már-már elvesztett mozgásformák feltárását, azok újra aktiválását. A mozgásgyakorlatok mellett nagy szerepet kapnak a mentális egyensúly fenntartását segítő, ellazulást eredményező légzőgyakorlatok is. Az órák során elsajátíthatók azok a tudatos izommunkák, melyeknek köszönhetően frissen tudjuk magunkat tartani a mindennapok során. A foglalkozás online formában zajlik.

Helyszín: online

Időpont: csütörtök 18:30-19:30

Eszközigény: kényelmes ruházat, matrac, ivóvíz, videókamera

 

Az online formában működő erő-állóképességet és mobilitást fejlesztő gyakorlatokat tartalmazó torna célja az ízületek átmozgatása, a mozgástartományok növelése, a testtartás javítása és a főbb izomcsoportok erősítése. A tornán kezdők és haladók egyaránt részt vehetnek.

Helyszín: online

Időpont: kedd és csütörtök 9:00-10:00

Eszközigény: kényelmes ruházat, matrac, ivóvíz, videókamera

 

Egyéni tanácsadások

A személyre szóló táplálkozási tanácsadás megelőző jellegű szolgáltatás, amely során segítséget nyújtunk azoknak, akik szeretnének életmódot váltatni, egészségesebben táplálkozni vagy testsúlyt csökkenteni.

A tanácsadás célja azon elméleti és gyakorlati ismeretek átadása, amely alapul szolgálhat az egészséges és kiegyensúlyozott étkezés kialakításában. Igény esetén lehetőséget biztosítanánk további konzultációra is.

A táplálkozási tanácsadás nem minősül egészségügyi szolgáltatásnak, mely miatt a szolgáltatás igénybevétele bizonyos egészségügyi problémák fennállása esetén nem lehetséges (pl.: vese-, máj betegség, cukorbetegségek, tartós emésztőrendszeri betegségek).

Amiben tudunk segíteni: testsúlycsökkentés, kiegyensúlyozott táplálkozás kialakítása, tévhitek eloszlatása, életmódváltás, táplálkozás optimalizálása hobbisportolás esetén.

Személyesen és online is történhet a tanácsadás, amely 1 órás. A tanácsadást táplálkozástudományi szakember (msc) vagy dietetikus végzi.

Helyszín: Szent János Kórház, 1125 Budapest, Diósárok 1-3. vagy online

Időpont: Előre egyeztetett időpontban.

 

A dohányzás leszokás támogató tanácsadás során az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet Dohányzás Leszokás Támogató Módszertani Központ által kidolgozott módszertant alkalmazzuk.
A résztvevővel 6 alkalommal találkozunk hetente vagy kéthetente egy órára.
Az első alkalom során különféle tesztekkel megállapítjuk a függőség mértékét, illetve felmérjük a személy motivációját. Ezt követően dohányzási naplót vezet a résztvevő annak érdekében, hogy fény derüljön a dohányzást kiváltó helyzetekre és ingerekre. Ha ezeket felismertük akkor személyre szabottan kidolgozzuk azokat önkontroll stratégiákat, amik segítik a dohányost a leszokásban. Megtervezzük a leszokás ütemét, felkészülünk a leszokás napjára, szó esik megvonási tünetekről, a sóvárgás kezeléséről, emellett igény esetén relaxációs technikákat tanulunk, illetve érintjük az egészséges táplálkozás, a testmozgás és az önjutalmazás szerepét is.

Helyszín: Szent János Kórház, 1125 Budapest, Diósárok 1-3.

Időpont: Előre egyeztetett időpontban.

 

Csoportos programok

A résztvevők vízfestékkel készítenek különböző alkotásokat, amelyek tükrözik az aktuális hangulatukat, gondolataikat és érzéseiket. Vezető szakember segít a festési technikák elsajátításában, valamint a művek értelmezésében és megbeszélésében.

Ez a programunk abban segíti a résztvevőket, hogy a művészetterápia módszertanának segítségével képessé váljanak reflektálni önismereti folyamataikra és saját élményt szerezzenek alkotás közben. A csoportos formátum hatékony segítséget nyújt az empátia és a kommunikáció fejlesztésénen is, az alkotás pedig segít a stresszkezelésben és feszültséglevezetésben.

A foglalkozáshoz szükséges eszközök:

  • vízfesték (a legegyszerűbb iskolai is megfelelő)
  • ceruza, radír
  • vékony és vastag ecset
  • akvarell papír (másfajta nem megfelelő a vízfestékhez)
 

Helyszín: online

Időpont: csütörtök 17:30-19:00

 

Szív- és érrendszeri túraklubunk idén is folytatódik. Az erdei séták mellett, most két városi sétával is készülünk, érintve a Gellért-hegyet, ahonnan remek kilátás nyílik Budapestre.
A séták 1-3 óra hosszúságúak, könnyű vagy közepes nehézségi fokúak.
A programok előtti hetekben a jelentkezők részletesen leírást kapnak e-mailben az útvonalról.

Tervezett időpontok, szerdai napokon 9:30-tól:

  • Március 20. – Normafa – Szépjuhászné – 4 km
  • Április 24. – Panoráma séta a Gellért-hegyen át – 3,4 km
  • Május 22. – Apáthy-szikla –Kecske-hegy – Árpád-kilátó körtúra – 7 km
  • Szeptember 18. – Hárshegyi kardióösvény – 5 km
  • Október 16. – Normafa kardióösvény – 4 km
  • November 13.– Gellért-hegy – Városmajor – 5,2 km

A túrák időpontjai az időjárás függvényében változhatnak.

 

Baba-Mama klubok

A Baba a családban program célja a hasonló élethelyzetben lévő csecsemős vagy kisgyermekes (0-3 év) édesanyák közösség építése, támogatása és gyermekeik táplálása. A tervezett témák is a tápláláshoz, etetéshez kapcsolódnak, mint a csecsemők első fél évének táplálása, a hozzátáplálás időszaka, nem csak szoptatás támogatás, hanem a választott táplálási módban való segítségnyújtás, mint tápszer készítés higiéniája és a szoptatás alatti anyai táplálkozás irányelvei. Továbbá az elég jó anya kérdéskör érintése.
A találkozók ismerkedéssel, a fenti témákban kötetlen beszélgetéssel fognak telni, mint egy anyacsoport a foglalkozást tartó vezetésével.

A foglalkozásokon dietetikus és pszichológus is részt vesz.
A foglalkozások 2024. februártól 4 alkalommal kerülnek megrendezésre minden hónapban 1-1 alkalommal.

Időpontok:

2024. február 19. 10:00-11:30

2024. március 18. 10:00-11:30

2024. április 22. 10:00-11:30

2024. május 13. 10:00-11:30

Helyszín: Jókai Klub (1121 Budapest, Hollós út 5.)

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! A foglalkozásokon maximum 15 fő vehet részt.

Regisztráció az alábbi e-mail címen lehetséges: efiiroda@janoskorkaz.hu

 

A Baba mama csoport célja a hasonló élethelyzetben lévő csecsemős vagy kisgyermekes (0-3 év) édesanyák közösség építése, támogatása és gyermekeik táplálása. A tervezett témák is a tápláláshoz, etetéshez kapcsolódnak, mint a csecsemők első fél évének táplálása, a hozzátáplálás időszaka, nem csak szoptatás támogatás, hanem a választott táplálási módban való segítségnyújtás, mint tápszer készítés higiéniája és a szoptatás alatti anyai táplálkozás irányelvei. Továbbá az elég jó anya kérdéskör érintése.
A találkozók ismerkedéssel, a fenti témákban kötetlen beszélgetéssel fognak telni, mint egy anyacsoport a foglalkozást tartó vezetésével.

A foglalkozásokon dietetikus és pszichológus is részt vesz.

A foglalkozások 2024. februártól 4 alkalommal kerülnek megrendezésre minden hónap második keddjén.

Időpontok:

2024. február 13. 10:00-11:30

2024. március 12. 10:00-11:30

2024. április 9. 10:00-11:30

2024. május 7. 10:00-11:30

Helyszín: Szabó Ervin Ugocsa utcai Könyvtár (1126 Budapest, Ugocsa utca 10.)

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! A foglalkozásokon maximum 15 fő vehet részt.

Regisztráció az alábbi e-mail címen lehetséges: fszek1201@fszek.hu

 

Munkahelyi egészségfejlesztés

Egészségfejlesztési irodánk ingyenesen igénybe vehető egészségfejlesztő programokat nyújt munkahelyek részére a dolgozók egészségtudatosságának növelése céljából.

A program keretében egészségmegőrzést érintő témákban nyújtunk előadásokat és/vagy workshopokat a munkavállalók számára. Egy alkalom 1,5-2 órát vesz igénybe.

A dolgozók így közösséget építve hallanának egészségmegőrzéssel kapcsolatos információkat.

A szolgáltatásunk ingyenes, azokat az alábbi kerületekben végezzük (1., 2., 12. kerület).

További információkért keressék irodánkat a plakáton található elérhetőségek egyikén.Ez a weboldal sütiket használ az oldal működésének biztosítása érdekében. A www.janoskorhaz.hu weboldal kizárólag az oldal működéséhez feltétlenül szükséges sütiket (cookie-kat) használ.

A sütikkel kapcsolatos részletes tájékoztatást ITT érheti el

Megszakítás