Perinatális intenzív centrum (PIC)

11. épület 1. emelet2

Részlegvezető: Dr. Princzkel Erzsébet osztályvezető főorvos, orvostudomány kandidátusa

Főnővér: Kaszab Éva

Telefon: 1-4584500/ 4843 vagy 4844 mellék

Információk az osztályról

(kattintson a megfelelőre)

A részleg a Gyermek-, koraszülött és csecsemőosztályhoz tartozik szervezetileg.

A Perinatalis Intenzív Centrum olyan intenzív osztály, ahol a születés körüli időszakban létrejött kórállapotokat, betegségeket látjuk el. Méhen belül fejlődési rendellenességek, a megszületés előtti hetekben létrejött fertőzések, a szülés alatt keletkezett kórállapotok (magzatvíz-, meconium-aspiráció, oxygénhiányos állapotok) ill. a koraszülöttek ellátása történik itt. A súlyos légzési és keringési elégtelenség kezelése gépi lélegeztetéssel, keringéstámogató gyógyszerekkel, mesterséges táplálás, vércsere, koraszülöttek szem-elváltozásának kezelése lézer-műtéttel- mindezen beavatkozásokhoz a neonatológus szakorvosoknak intenzív szakasszisztens nővérek segédkeznek.

Magyarországon 21 PIC működik. Osztályunk az egyetlen, amit a Fővárosi Önkormányzat működtet, és az egyetlen, ami ellátja az egész budai régiót.

Orvos neve:Munkakör:ÉpületMellék*
Dr. Princzkel Erzsébetrészlegvezető főorvos19.4843, 4844
Dr. Cságoly Editáltalános orvos  
Dr. Andrási Juditszakorvos19.4843, 4844
Dr. Cziniel Mónikaszakorvos19.4843, 4844
Dr. Flach Edinaadjunktus11.4843, 4844
Dr. Havasi Antal Frigyesnészakorvos11.4843
Dr. Horváth Adriennszakorvos11.4843
Dr. Lechner Évaszakorvos11.4843
Dr. Vojcek Eszteráltalános orvos11. 
Dr. Polcec Renátarezidens11. 
Dr. Mátai Katalinszakorvos11.4843, 4844
Dr. Török Katalinszakorvos11.4843
Dr. Sallai Eszterrezidens11. 
Dr. Csécsei Mártaorvos11.4843, 4844

*A Szent János Kórház központi száma: 458-4500. A negyvenöttel, illetve a negyvenhattal kezdődő  mellékek 458- előtaggal budapesti telefonszámként közvetlenül hívhatóak. Pl. 458-4517.

Elsősorban a János Kórház Szülészeti Osztályáról vesszük fel a betegeinket, ahová a progresszív betegellátási rendnek megfelelően a Szent Imre Kórház és a Szent Margit Kórház is küld veszélyeztetett várandós anyákat. Felveszünk továbbá – az előző kórházak mellett – intenzív ellátást igénylő koraszülötteket a Dél-Pesti, a Szent István és a SE Kútvölgyi Kórházából is.

Osztályunk Koraszülött Utógondozót is működtet, ahol egy-két éves korig követjük nyomon kis betegeinket.

Csepp Emberkék Koraszülöttekért Alapítvány

Adószám: 18258002-1-43

Osztályunk alapítványa, a szülők kezdeményezésére alakult, és sok apró, a működéshez elengedhetetlen eszköz vásárlása mellett nagyobb összegű műszerek beszerzését (lélegeztetőgéphez párásító, szekrények, speciális vérnyomásmérő vásárlása) is vállalja, nővérek, orvosok továbbképzését támogatja.

Budakalász, Csobánka, Dunabogdány, Kisoroszi, Leányfalu, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pócsmegyer, Pomáz, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Visegrád

A Szent János Kórházban 2007 júliusában kezdte meg működését a PIC. Helyileg a Gyermekosztály Koraszülött Részlegén, a Schöpf- Merei Kórház bezárása után ide átkerült műszerekkel (inkubátorok, lélegeztető-gépek, monitorok, infúziós pumpák, mikro-mennyiségű vérrel dolgozó labor-gép, Rtg, Ultrahang). A Schöpf-Merei Kórházban 20 évig működött PIC. Az itt dolgozó orvosok, nővérek nagy részének segítségével, elszántságával tudtunk úrrá lenni a kezdeti nehézségeken és mára új dolgozók belépésével alakult ki az a csapat, akik volt főnökünk, Zubovics László Főorvos Úr szellemi hagyatékát visszük tovább.

Osztályunk 2009 márciusában költözött a Szülészeti Osztály épületébe, ahol közvetlenül a szülőszoba mellett került elhelyezésre. Így az igen kis súlyú (akár 500 gramm) koraszülöttek első ellátása ideális körülmények között történik. A Fővárosi Önkormányzat támogatásával kialakított új osztály felszereltségével minden tekintetben megfelel a hazai és a nemzetközi követelményeknek.