Traumatológiai és kézsebészeti osztály

26. épület

Osztályvezető: Dr. Merényi Gábor osztályvezető főorvos

Főnővér: Benke Erzsébet

 

Betegfelvétel: 458-4634

Titkárság: 458-4637

Nővérpult: 458-4500/4484

Ágyszám: 83

Információk az osztályról

(kattintson a megfelelőre)

Az osztályra baleseti, mozgásszervi sérültek mellett a politraumatizáltak( többszörös sérültek), a mellkasi és hasi sérültek, valamint a neurotraumatizáltak (koponya és gerincsérültek) kerülnek. De itt látjuk el azokat is, akik mozgásszervi sérüléseket követő gyógyult állapotban ugyan, de rossz funkciókkal rekonstrukciós műtétre vagy mozgásszervi rehabilitációra várnak.
A teljeskörű traumatológiai tevékenység mellett általános ortopédiát, ezen belül nagyizületiprotetikát (váll, csípő és térd izületi pótlásokat) és sportsebészetet (térd- és vállsebészetet), továbbá arthroscopiákat (ízületi tükrözés száloptikás műszerrel) végzünk. Külön profilunk a kézsebészet, valamint a szeptikus sebészet (mozgásrendszeri fertőzések kezelése). Az osztálynak 4 műtője van, évenként átlagban 3500 fekvőbeteget kezelünk és 2800 ún. nagy műtétet végzünk.
Az osztály a traumatologiai ellátás szempontjából a progressio legmagasabb, ún. III. szintjére rangsorolt, Budai Trauma Centrum. Az osztály akkreditált képzőhely, részt vesz a medikus képzésben, a rezidens és a szakorvos képzésben.

A betegellátók által végzett speciális vizsgálatok
A műtéti ellátások sorában döntően az ún. intramedullaris (velőürszegezéses) technikákat részesítjük előnyben, valamint az AO elveket (világszerte elterjedt iskola rendszer a belső csontegyesítési eljárásokra) követjük.
Terápiás palettánk az egyik legszélesebb a magyar traumatológiák között. A felhasznált implantátumok( beültetett rögzítő eszközök) szintén az európai standard követelményeknek megfelelő eszközök (Sanatmetal, Medimetal, Johnson and Johnson, Synthes, Zimmer, Metrimed termék).
Az osztályon mód van egynapos ellátást végezni bizonyos tevékenységcsoportokban.

Orvos neve:

Munkakör:

Épület

Mellék*

Dr. Kiss Jenő phD

osztályvezető főorvos

6.

4603

Dr. Merényi Gábor

részlegvezető főorvos

26.

4638

Dr. Ferencz János

főorvos

26.

4479

Dr. Detre Zoltán

főorvos, az orvostudomány kandidátusa

26.

4720

Dr. Ábrahám Lajos

főorvos

26.

4482

Dr. Benkő László

főorvos

26.

4410

Dr. Nagy Imre

főorvos

26.

4491

Dr. Benkő Tibor phD

főorvos

26.

4482

Dr. Boross István

főorvos

26.

4491

Dr. Gergely Péter

főorvos

26.

4493

Dr. Schulteisz Ervin

főorvos

26.

4491

Dr. Ferentzi Éva

főorvos

26.

4863

Dr. Popik Ervin

főorvos

26.

4491

Dr. Kelenffy Tamás

főorvos

26.

4482

Dr. Nagy Emília

adjunktus

26.

4493

Dr. Puskás Ferenc

adjunktus

26.

4493

Dr. Péterfy Nóra

szakorvos

26.

4863

Dr. Kőnig Károly

szakorvos

26.

4479

Dr. Hoducz Zoltán

szakorvos

26.

4493

Dr. Tóközi Péter

szakorvos

26.

4479

Dr. Berky Dániel

szakorvos jelölt

26.

4479

Dr. Takácsik Zsombor

szakorvos jelölt

26.

4493

Dr. Pál Simon

rezidens

26.

4493

Dr. Gera Ákos

rezidens

26.

4479

Dr. Kollárová Bernadett

rezidens

26.

4863

Dr. Kubinszki Dóra

rezidens

26.

4863

Dr. Tábori Lilla

rezidens

26.

4863

Dr. Halász Attila

rezidens

26.

4493

Dr. Balog Dénes

rezidens

26.

4479

Dr. Czupy Gábor

rezidens

26.

4479

Az Osztály jelenleg mind fekvő-, mind járóbeteg vonatkozásában a hét 5 napján (hétfő, kedd, csütörtök, péntek és szombat napokon) napi 24 órában felvételes, mód van azonban arra is, hogy egyéni megkeresésre az ún. csendes napokon is az osztályra kerüljön felvételre friss sérült (egyéni megkeresésre, vidékről, vagy külföldről történt hazaszállítás kapcsán, stb).

Budapesti kerületek: I.-II.- XI.-XII.. XXII: kerület
Budakeszi járás: Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Herceghalom, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Sóskút, Százhalombatta, Remeteszőlős, Telki, Tök, Zsámbék
Érdi járás: Diósd, Érd, Pusztazámor, Sóskút, Százhalombatta, Tárnok, Törökbálint
Pilisvörösvári járás: Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisszántó,Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Remeteszőlős, Solymár, Tinnye, Üröm
Komárom-Esztergom megyéből: Gyermely, Szomor

Az osztály akkreditációja alapján részt vesz a szakorvosképzésben.
Az osztály orvosai jelen vannak a hazai tudományos fórumokon, országos kongresszusokon.
Valamennyi dolgozó rendszeres továbbképzésben részesül.
Az osztály a Semmelweis Egyetem oktató osztálya, így részt vesz a IV. és VI. éves orvostanhallgatók, valamint a gyógytornászok gyakorlati oktatásában.
Ezen kívül egészségügyi szakdolgozók (ápolók, műtős szakasszisztensek, műtőssegédek képzését is végezzük.)

Két darab kétágyas szoba (elektromos ágy , fürdőszoba, hűtőszekrény, TV, légkondicionáló) vehető igénybe térítés ellenében az osztályon, melynek díja 3.000,-Ft/nap/fő.
Az osztályon jelenleg felújítás zajlik. Ennek befejezése után valamennyi kórterem 2-3 ágyas, fürdőszobás lesz.

„Hedri Endre” Alapítvány a Sérültekért.
Bank, bankszámlaszám: OTP Bank , 11712004-20177205
Adószám: 18049574-1-43
Az Alapítvány célja: a sérültellátás körülményeinek javítása, a vizsgálómódszerek tökéletesítése ill. hiányzó nagyértékű vizsgálóeszközök , illetve műtői eszközök beszerzése, az osztályon fekvő betegek ápolásának, ellátásának javítása, korszerű ápolási és észlelési, valamint kényelmi berendezések alkalmazásával, az Alapítvány hozzá kíván járulni a sérülteket ellátó orvosok naprakész ismereteinek gyarapításához: szakkönyvek és folyóiratok vásárlásával, valamint hazai és nemzetközi kongresszusokon való részvétel támogatásával.

A Traumatológiai Osztály létrejöttének első lépése az Országos Traumatológiai Intézet épületének életveszélyessé nyilvánítása volt 1977 őszén, aminek következtében a baleseti ellátást, illetve az azt végző kollégákat ki kellett költöztetni.
1977. december 21-vel a János Kórház II. Sebészeti Osztályából (Prof. dr.Keszler Pál) és a János Kórház III. Bronchológiai Tüdőosztályából ( dr.Horlai Béla ) jött létre a Traumatológiai Osztály. A végtag traumatológiai részleg a földszinten dr. Gonda András vezetésével alakult meg, akihez hamar csatlakoztak az Országos Traumatológiai Intézetből átvezényelt kollégák.
A betegfogadás, a műtéti ellátás egy ideig – a tárgyi feltételek biztosításáig – az Ortopéd-Traumatológiai Osztályon történt, Prof. Dr. Krakovits Gábor vezetése alatt.
A jelen épületben az önálló tevékenység 1978 szeptemberében kezdődött. 1981.február 28-án Prof.Dr. Keszler Pál távozott a Traumatológiai Osztály éléről – ezt követően mindkét osztályt Dr. Krakovits Gábor irányította átmenetileg.
1981.szeptember 15-én Prof.dr.Zolczer Lászlót nevezték ki a Traumatológiai Osztály élére.
Prof.dr.Zolczer László vezetésével 1983-ra érte el az új Traumatológia, hogy a jelen épület egészét elfoglalta, és így 204 ággyal a budai oldal szuverén traumatológiai központjává vált, amihez 1985-ben csatlakozott a Budai Baleseti Ambulancia megnyitása.
1995-ben a neurotraumatológiai részleg Dr. Julow Jenő főorvos vezetésével kivált, és önálló 44 ágyas Idegsebészeti Osztály alakult az épület II. emeletén.
1991 és 2000 között Prof.dr.Tamásy Sándor vezette az osztályt. 2001. január 1-től Dr. Detre Zoltánt, majd 2013. július 1-től Dr. Merényi Gábort nevezték ki a Traumatológiai Osztály élére. 2020-tól az osztályt Dr. Kiss Jenő phD. vezeti.
Az utóbbi években jelentősen bővült a szakmai paletta, korszerű eljárások jelentek meg a szakma fejlődését tükrözve. Az osztály orvosainak jelentős része mind traumatológiai, mind ortopédiai szakvizsgával rendelkezik, emellett számosan további szakvizsgával is (kézsebészet, mellkas és hasi sebészet). Kézsebészeti részleg került kialakításra és újra működik a Traumatológiai Szakrendelő. Az osztály elnyerte a legmagasabb, III. progressziós szint besorolást. Az Ortopéd-Traumatológiai Osztállyal közösen, a fővárosban elsőként biztosítottunk a hét minden napjára folyamatos traumatológiai ügyeletet. Jelenleg az osztály, a műtők és az ambulamnciák teljes felújítása folyik, ennek befejezése után korszerű körülmények között tudjuk fogadni betegeinket.