Az Észak-budai Szent János Centrumkórház logója

Észak-budai
Szent János
Centrumkórház

Keresés

Traumatológiai és kézsebészeti osztály

Tájékoztatás

Tisztelt Pácienseink, Tisztelt Lakosság!

A traumatológiai ellátásnak helyt adó Diós árok telephely 26-os épület átfogó műszaki felújítási munkálatai miatt november 15-től megváltozott rend szerint történik a traumatológia betegek ellátása.

A Traumatológiai és Kézsebészeti Osztály fekvőbeteg és járóbeteg ellátása telephelyen belül más-más épületbe kerül áthelyezésre.

  • A traumatológia műtétekre a 6-os számú épületben kerül sor.
  • A traumatológia fekvőbetegeink ellátását a 27-es számú épületben biztosítjuk.
  • friss sérült járóbetegek ellátása a 10-es épületben történik 8.00-22.00 között. A fennmaradó ügyeleti időben az ellátás a szomszédos 6-os (Ortopédia) épületben zajlik.
  • A traumatológia kontroll szakrendelésre visszarendeltek járóbeteg ellátását a Diós árok telephelyünk 10-es épületében biztosítjuk.
  • Az ortopédia szakrendelés a 6-os épületből a 8-as épület földszintjébe kerül.

A felújítás időtartama alatt  Kórházunk a traumatológiai ellátást csökkentett kapacitással az alábbi ellátások tekintetében biztosítja: végtag trauma ellátás (beleértve a csípőtáji sérülteket), lágyrész sérülések és könnyű koponyasérültek ellátása.  Az ezen felüli fekvőbeteg ellátást és a súlyos sérültek ellátását más intézmények biztosítják az alábbiak szerint.

Az akut ügyeleti és betegbeutalási rendben szereplő teljeskörű traumatológiai ellátást  biztosítja:

  • Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház (1143 Budapest, Róbert Károly út 34.)
  • Budapesti Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ (1081 Budapest Fiumei út 17.)
  • Semmelweis Egyetem Klinikai Központ (1085 Budapest, Üllői út 26.)

A felújtási-karbantartási munkák alatt a 26-os épületben működő idegsebészeti ellátás, az épületben lévő CT, MRI és DSA szolgáltatás továbbra a korábbi rend szerint, azonban eltérő megközelítési útvonalon működik. 

További tájékoztatásért kérjük kövessék nyomon honlapunkat, illetve az intézményben elhelyezésre kerülő tájékoztató táblákat.

Megértésüket és türelmüket előre is köszönjük!

A felújítások végeztével megújult infrastrukturális környezetben fogadjuk betegeinket!

Osztályvezető főorvos: Dr. Merényi Gábor osztályvezető főorvos

Főnővér: Benke Erzsébet

Email cím: trauma@janoskorhaz.hu

Telefonszámok:

Betegfelvétel: 06 1 458 4634

Titkárság: 06 1 458 4637

Nővérpult: 06 1 458 4500/4484 mellék

Ágyszám: 8

Információk az osztályról

(kattintson a megfelelőre)

Az osztályra baleseti, mozgásszervi sérültek mellett a politraumatizáltak (többszörös sérültek), a mellkasi és hasi sérültek, valamint a neurotraumatizáltak (koponya és gerincsérültek) kerülnek. De itt látjuk el azokat is, akik mozgásszervi sérüléseket követő gyógyult állapotban ugyan, de rossz funkciókkal rekonstrukciós műtétre vagy mozgásszervi rehabilitációra várnak.
A teljeskörű traumatológiai tevékenység mellett általános ortopédiát, ezen belül nagyizületiprotetikát (váll, csípő és térd izületi pótlásokat) és sportsebészetet (térd- és vállsebészetet), továbbá arthroscopiákat (ízületi tükrözés száloptikás műszerrel) végzünk. Külön profilunk a kézsebészet, valamint a szeptikus sebészet (mozgásrendszeri fertőzések kezelése). Az osztálynak 4 műtője van, évenként átlagban 3500 fekvőbeteget kezelünk és 2800 ún. nagy műtétet végzünk.
Az osztály a traumatologiai ellátás szempontjából a progressio legmagasabb, ún. III. szintjére rangsorolt, Budai Trauma Centrum. Az osztály akkreditált képzőhely, részt vesz a medikus képzésben, a rezidens és a szakorvos képzésben.

A betegellátók által végzett speciális vizsgálatok

A műtéti ellátások sorában döntően az ún. intramedullaris (velőürszegezéses) technikákat részesítjük előnyben, valamint az AO elveket (világszerte elterjedt iskola rendszer a belső csontegyesítési eljárásokra) követjük.
Terápiás palettánk az egyik legszélesebb a magyar traumatológiák között. A felhasznált implantátumok( beültetett rögzítő eszközök) szintén az európai standard követelményeknek megfelelő eszközök (Sanatmetal, Medimetal, Johnson and Johnson, Synthes, Zimmer, Metrimed termék).
Az osztályon mód van egynapos ellátást végezni bizonyos tevékenységcsoportokban.

I. Teljes munkaidőben dolgozó orvosok
Orvos neveMunkakörÉpületMellék*
Dr. Merényi Gáborosztályvezető főorvos26. 4638
Dr. Gergely Péterfőorvos26.4493
Dr. Schulteisz Ervinfőorvos26.4491
Dr. Ferentzi Évafőorvos26.4863
Dr. Popik Ervinfőorvos26.4491
Dr. Kelenffy Tamásfőorvos26.4482
Dr. Nagy Emíliaadjunktus26.4493
Dr. Puskás Ferencadjunktus26.4493
Dr. Péterfy Nóraszakorvos26.4863
Dr. Kőnig Károlyszakorvos26.4479
Dr. Hoducz Zoltánszakorvos26.4493
Dr. Tóközi Péterszakorvos26.4479
Dr. Berky Dánielszakorvos jelölt26.4479
Dr. Takácsik Zsomborszakorvos jelölt26.4493
Dr. Pál Simonrezidens26.4493
Dr. Gera Ákosrezidens26.4479
Dr. Kollárová Bernadettrezidens26.4863
Dr. Kubinszki Dórarezidens26.4863
Dr. Tábori Lillarezidens26.4863
Dr. Halász Attilarezidens26.4493
Dr. Balog Dénesrezidens26.4479
II. Részmunkaidőben dolgozó orvosok
Orvos neveMunkakörÉpületMellék*
Dr. Detre Zoltán PhD. az orvostudomány kandidátusafőorvos26.4720
Dr. Ábrahám Lajosfőorvos26.4482
Dr. Benkő Lászlófőorvos26.4410
Dr. Benkő Tibor PhD.főorvos26.4482
Dr. Nagy Imrefőorvos26.4491
Dr. Dániel Sándorszakorvos  
III. Önkéntes segítők
Orvos neveMunkakörÉpületMellék*
Dr. Farkas Juditszakorvos  
Dr. Udvardi Mátéorvos  

*A Szent János Kórház központi száma: 458-4500. A negyvenöttel, illetve a negyvenhattal kezdődő mellékek 458- előtaggal budapesti telefonszámként közvetlenül hívhatóak. Pl. 458-4517.

Az Osztály jelenleg mind fekvő-, mind járóbeteg vonatkozásában a hét 5 napján (hétfő, kedd, csütörtök, péntek és szombat napokon) napi 24 órában felvételes, mód van azonban arra is, hogy egyéni megkeresésre az ún. csendes napokon is az osztályra kerüljön felvételre friss sérült (egyéni megkeresésre, vidékről, vagy külföldről történt hazaszállítás kapcsán, stb).

Budapesti kerületek: I.-II.- XI.-XII.. XXII: kerület
Budakeszi járás: Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Herceghalom, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Sóskút, Százhalombatta, Remeteszőlős, Telki, Tök, Zsámbék
Érdi járás: Diósd, Érd, Pusztazámor, Sóskút, Százhalombatta, Tárnok, Törökbálint
Pilisvörösvári járás: Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisszántó,Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Remeteszőlős, Solymár, Tinnye, Üröm
Komárom-Esztergom megyéből: Gyermely, Szomor

Az osztály akkreditációja alapján részt vesz a szakorvosképzésben.
Az osztály orvosai jelen vannak a hazai tudományos fórumokon, országos kongresszusokon.
Valamennyi dolgozó rendszeres továbbképzésben részesül.
Az osztály a Semmelweis Egyetem oktató osztálya, így részt vesz a IV. és VI. éves orvostanhallgatók, valamint a gyógytornászok gyakorlati oktatásában.
Ezen kívül egészségügyi szakdolgozók (ápolók, műtős szakasszisztensek, műtőssegédek képzését is végezzük).

Két darab kétágyas szoba (elektromos ágy , fürdőszoba, hűtőszekrény, TV, légkondicionáló) vehető igénybe térítés ellenében az osztályon, melynek díja 3.000 Ft/nap/fő.
Az osztályon jelenleg felújítás zajlik. Ennek befejezése után valamennyi kórterem 2-3 ágyas, fürdőszobás lesz.

„Hedri Endre” Alapítvány a Sérültekért

Adószám: 18049574-1-43

Bankszámlaszám: OTP Bank , 11712004-20177205

Az Alapítvány célja: a sérültellátás körülményeinek javítása, a vizsgálómódszerek tökéletesítése ill. hiányzó nagyértékű vizsgálóeszközök , illetve műtői eszközök beszerzése, az osztályon fekvő betegek ápolásának, ellátásának javítása, korszerű ápolási és észlelési, valamint kényelmi berendezések alkalmazásával, az Alapítvány hozzá kíván járulni a sérülteket ellátó orvosok naprakész ismereteinek gyarapításához: szakkönyvek és folyóiratok vásárlásával, valamint hazai és nemzetközi kongresszusokon való részvétel támogatásával.

A Traumatológiai Osztály létrejöttének első lépése az Országos Traumatológiai Intézet épületének életveszélyessé nyilvánítása volt 1977 őszén, aminek következtében a baleseti ellátást, illetve az azt végző kollégákat ki kellett költöztetni.
1977. december 21-vel a János Kórház II. Sebészeti Osztályából (Prof. dr. Keszler Pál) és a János Kórház III. Bronchológiai Tüdőosztályából (dr. Horlai Béla) jött létre a Traumatológiai Osztály. A végtag traumatológiai részleg a földszinten dr. Gonda András vezetésével alakult meg, akihez hamar csatlakoztak az Országos Traumatológiai Intézetből átvezényelt kollégák.
A betegfogadás, a műtéti ellátás egy ideig – a tárgyi feltételek biztosításáig – az Ortopéd-Traumatológiai Osztályon történt, Prof. Dr. Krakovits Gábor vezetése alatt.
A jelen épületben az önálló tevékenység 1978 szeptemberében kezdődött. 1981.február 28-án Prof. Dr. Keszler Pál távozott a Traumatológiai Osztály éléről – ezt követően mindkét osztályt Dr. Krakovits Gábor irányította átmenetileg.
1981.szeptember 15-én Prof. dr. Zolczer Lászlót nevezték ki a Traumatológiai Osztály élére.
Prof. dr. Zolczer László vezetésével 1983-ra érte el az új Traumatológia, hogy a jelen épület egészét elfoglalta, és így 204 ággyal a budai oldal szuverén traumatológiai központjává vált, amihez 1985-ben csatlakozott a Budai Baleseti Ambulancia megnyitása.
1995-ben a neurotraumatológiai részleg Dr. Julow Jenő főorvos vezetésével kivált, és önálló 44 ágyas Idegsebészeti Osztály alakult az épület II. emeletén.
1991 és 2000 között Prof. dr. Tamásy Sándor vezette az osztályt. 2001. január 1-től Dr. Detre Zoltánt, majd 2013. július 1-től Dr. Merényi Gábort nevezték ki a Traumatológiai Osztály élére. 2020-tól az osztályt Dr. Kiss Jenő phD. vezeti.
Az utóbbi években jelentősen bővült a szakmai paletta, korszerű eljárások jelentek meg a szakma fejlődését tükrözve. Az osztály orvosainak jelentős része mind traumatológiai, mind ortopédiai szakvizsgával rendelkezik, emellett számosan további szakvizsgával is (kézsebészet, mellkas és hasi sebészet). Kézsebészeti részleg került kialakításra és újra működik a Traumatológiai Szakrendelő. Az osztály elnyerte a legmagasabb, III. progressziós szint besorolást. Az Ortopéd-Traumatológiai Osztállyal közösen, a fővárosban elsőként biztosítottunk a hét minden napjára folyamatos traumatológiai ügyeletet. Jelenleg az osztály, a műtők és az ambulanciák teljes felújítása folyik, ennek befejezése után korszerű körülmények között tudjuk fogadni betegeinket.

Ez a weboldal sütiket használ az oldal működésének biztosítása érdekében. A www.janoskorhaz.hu weboldal kizárólag az oldal működéséhez feltétlenül szükséges sütiket (cookie-kat) használ.

A sütikkel kapcsolatos részletes tájékoztatást ITT érheti el

Megszakítás