Traumatológiai és kézsebészeti osztály

26. épület

Osztályvezető: Dr. Merényi Gábor osztályvezető főorvos

Főnővér: Benke Erzsébet

 

E-mail cím: trauma@janoskorhaz.hu

Betegfelvétel: 458-4634

Titkárság: 458-4637

Nővérpult: 458-4500/4484

Ágyszám: 83

Információk az osztályról

(kattintson a megfelelőre)

Az osztályra baleseti, mozgásszervi sérültek mellett a politraumatizáltak( többszörös sérültek), a mellkasi és hasi sérültek, valamint a neurotraumatizáltak (koponya és gerincsérültek) kerülnek. De itt látjuk el azokat is, akik mozgásszervi sérüléseket követő gyógyult állapotban ugyan, de rossz funkciókkal rekonstrukciós műtétre vagy mozgásszervi rehabilitációra várnak.
A teljeskörű traumatológiai tevékenység mellett általános ortopédiát, ezen belül nagyizületiprotetikát (váll, csípő és térd izületi pótlásokat) és sportsebészetet (térd- és vállsebészetet), továbbá arthroscopiákat (ízületi tükrözés száloptikás műszerrel) végzünk. Külön profilunk a kézsebészet, valamint a szeptikus sebészet (mozgásrendszeri fertőzések kezelése). Az osztálynak 4 műtője van, évenként átlagban 3500 fekvőbeteget kezelünk és 2800 ún. nagy műtétet végzünk.
Az osztály a traumatologiai ellátás szempontjából a progressio legmagasabb, ún. III. szintjére rangsorolt, Budai Trauma Centrum. Az osztály akkreditált képzőhely, részt vesz a medikus képzésben, a rezidens és a szakorvos képzésben.

A betegellátók által végzett speciális vizsgálatok
A műtéti ellátások sorában döntően az ún. intramedullaris (velőürszegezéses) technikákat részesítjük előnyben, valamint az AO elveket (világszerte elterjedt iskola rendszer a belső csontegyesítési eljárásokra) követjük.
Terápiás palettánk az egyik legszélesebb a magyar traumatológiák között. A felhasznált implantátumok( beültetett rögzítő eszközök) szintén az európai standard követelményeknek megfelelő eszközök (Sanatmetal, Medimetal, Johnson and Johnson, Synthes, Zimmer, Metrimed termék).
Az osztályon mód van egynapos ellátást végezni bizonyos tevékenységcsoportokban.

I. Teljes munkaidőben dolgozó orvosok
Orvos neve: Munkakör: Épület Mellék*
Dr. Kiss Jenő CSc, PhD osztályvezető főorvos 6. 4603
Dr. Merényi Gábor részlegvezető főorvos 26. 4638
Dr. Gergely Péter főorvos 26. 4493
Dr. Schulteisz Ervin főorvos 26. 4491
Dr. Ferentzi Éva főorvos 26. 4863
Dr. Popik Ervin főorvos 26. 4491
Dr. Kelenffy Tamás főorvos 26. 4482
Dr. Nagy Emília adjunktus 26. 4493
Dr. Puskás Ferenc adjunktus 26. 4493
Dr. Péterfy Nóra szakorvos 26. 4863
Dr. Kőnig Károly szakorvos 26. 4479
Dr. Hoducz Zoltán szakorvos 26. 4493
Dr. Tóközi Péter szakorvos 26. 4479
Dr. Berky Dániel szakorvos jelölt 26. 4479
Dr. Takácsik Zsombor szakorvos jelölt 26. 4493
Dr. Pál Simon rezidens 26. 4493
Dr. Gera Ákos rezidens 26. 4479
Dr. Kollárová Bernadett rezidens 26. 4863
Dr. Kubinszki Dóra rezidens 26. 4863
Dr. Tábori Lilla rezidens 26. 4863
Dr. Halász Attila rezidens 26. 4493
Dr. Balog Dénes rezidens 26. 4479
II. Részmunkaidőben dolgozó orvosok
Orvos neve: Munkakör: Épület Mellék*
Dr. Detre Zoltán PhD. az orvostudomány kandidátusa főorvos 26. 4720
Dr. Ábrahám Lajos főorvos 26. 4482
Dr. Benkő László főorvos 26. 4410
Dr. Benkő Tibor PhD.főorvos 26. 4482
Dr. Nagy Imre főorvos 26. 4491
Dr. Dániel Sándor szakorvos

III. Önkéntes segítők
Orvos neve: Munkakör: Épület Mellék*
Dr. Farkas Judit szakorvos
Dr. Udvardi Máté orvos

Az Osztály jelenleg mind fekvő-, mind járóbeteg vonatkozásában a hét 5 napján (hétfő, kedd, csütörtök, péntek és szombat napokon) napi 24 órában felvételes, mód van azonban arra is, hogy egyéni megkeresésre az ún. csendes napokon is az osztályra kerüljön felvételre friss sérült (egyéni megkeresésre, vidékről, vagy külföldről történt hazaszállítás kapcsán, stb).

Budapesti kerületek: I.-II.- XI.-XII.. XXII: kerület
Budakeszi járás: Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Herceghalom, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Sóskút, Százhalombatta, Remeteszőlős, Telki, Tök, Zsámbék
Érdi járás: Diósd, Érd, Pusztazámor, Sóskút, Százhalombatta, Tárnok, Törökbálint
Pilisvörösvári járás: Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisszántó,Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Remeteszőlős, Solymár, Tinnye, Üröm
Komárom-Esztergom megyéből: Gyermely, Szomor

Az osztály akkreditációja alapján részt vesz a szakorvosképzésben.
Az osztály orvosai jelen vannak a hazai tudományos fórumokon, országos kongresszusokon.
Valamennyi dolgozó rendszeres továbbképzésben részesül.
Az osztály a Semmelweis Egyetem oktató osztálya, így részt vesz a IV. és VI. éves orvostanhallgatók, valamint a gyógytornászok gyakorlati oktatásában.
Ezen kívül egészségügyi szakdolgozók (ápolók, műtős szakasszisztensek, műtőssegédek képzését is végezzük.)

Két darab kétágyas szoba (elektromos ágy , fürdőszoba, hűtőszekrény, TV, légkondicionáló) vehető igénybe térítés ellenében az osztályon, melynek díja 3.000,-Ft/nap/fő.
Az osztályon jelenleg felújítás zajlik. Ennek befejezése után valamennyi kórterem 2-3 ágyas, fürdőszobás lesz.

„Hedri Endre” Alapítvány a Sérültekért.
Bank, bankszámlaszám: OTP Bank , 11712004-20177205
Adószám: 18049574-1-43
Az Alapítvány célja: a sérültellátás körülményeinek javítása, a vizsgálómódszerek tökéletesítése ill. hiányzó nagyértékű vizsgálóeszközök , illetve műtői eszközök beszerzése, az osztályon fekvő betegek ápolásának, ellátásának javítása, korszerű ápolási és észlelési, valamint kényelmi berendezések alkalmazásával, az Alapítvány hozzá kíván járulni a sérülteket ellátó orvosok naprakész ismereteinek gyarapításához: szakkönyvek és folyóiratok vásárlásával, valamint hazai és nemzetközi kongresszusokon való részvétel támogatásával.

A Traumatológiai Osztály létrejöttének első lépése az Országos Traumatológiai Intézet épületének életveszélyessé nyilvánítása volt 1977 őszén, aminek következtében a baleseti ellátást, illetve az azt végző kollégákat ki kellett költöztetni.
1977. december 21-vel a János Kórház II. Sebészeti Osztályából (Prof. dr.Keszler Pál) és a János Kórház III. Bronchológiai Tüdőosztályából ( dr.Horlai Béla ) jött létre a Traumatológiai Osztály. A végtag traumatológiai részleg a földszinten dr. Gonda András vezetésével alakult meg, akihez hamar csatlakoztak az Országos Traumatológiai Intézetből átvezényelt kollégák.
A betegfogadás, a műtéti ellátás egy ideig – a tárgyi feltételek biztosításáig – az Ortopéd-Traumatológiai Osztályon történt, Prof. Dr. Krakovits Gábor vezetése alatt.
A jelen épületben az önálló tevékenység 1978 szeptemberében kezdődött. 1981.február 28-án Prof.Dr. Keszler Pál távozott a Traumatológiai Osztály éléről – ezt követően mindkét osztályt Dr. Krakovits Gábor irányította átmenetileg.
1981.szeptember 15-én Prof.dr.Zolczer Lászlót nevezték ki a Traumatológiai Osztály élére.
Prof.dr.Zolczer László vezetésével 1983-ra érte el az új Traumatológia, hogy a jelen épület egészét elfoglalta, és így 204 ággyal a budai oldal szuverén traumatológiai központjává vált, amihez 1985-ben csatlakozott a Budai Baleseti Ambulancia megnyitása.
1995-ben a neurotraumatológiai részleg Dr. Julow Jenő főorvos vezetésével kivált, és önálló 44 ágyas Idegsebészeti Osztály alakult az épület II. emeletén.
1991 és 2000 között Prof.dr.Tamásy Sándor vezette az osztályt. 2001. január 1-től Dr. Detre Zoltánt, majd 2013. július 1-től Dr. Merényi Gábort nevezték ki a Traumatológiai Osztály élére. 2020-tól az osztályt Dr. Kiss Jenő phD. vezeti.
Az utóbbi években jelentősen bővült a szakmai paletta, korszerű eljárások jelentek meg a szakma fejlődését tükrözve. Az osztály orvosainak jelentős része mind traumatológiai, mind ortopédiai szakvizsgával rendelkezik, emellett számosan további szakvizsgával is (kézsebészet, mellkas és hasi sebészet). Kézsebészeti részleg került kialakításra és újra működik a Traumatológiai Szakrendelő. Az osztály elnyerte a legmagasabb, III. progressziós szint besorolást. Az Ortopéd-Traumatológiai Osztállyal közösen, a fővárosban elsőként biztosítottunk a hét minden napjára folyamatos traumatológiai ügyeletet. Jelenleg az osztály, a műtők és az ambulamnciák teljes felújítása folyik, ennek befejezése után korszerű körülmények között tudjuk fogadni betegeinket.