Traumatológiai és kézsebészeti osztály

26. épület

Osztályvezető: Dr. Merényi Gábor osztályvezető főorvos

Főnővér: Benke Erzsébet

 

Betegfelvétel: 458-4634

Titkárság: 458-4637

Nővérpult: 458-4500/4484

Ágyszám: 83

Információk az osztályról

(kattintson a megfelelőre)

Az osztályra baleseti sérültek, mozgásrendszeri traumatizáltak mellett a politraumatizáltak ( többszörös sérültek), a mellkasi és hasi sérültek, valamint a neurotraumatizáltak (koponya és gerincsérültek) kerülnek. De itt látjuk el azokat is, akik mozgásszervi sérüléseket követő gyógyult állapotban ugyan, de rossz funkciókkal rekonstrukciós műtétre vagy mozgásszervi rehabilitációra várnak.

A teljeskörű traumatológiai tevékenység mellett általános ortopédiát, ezen belül nagyizületi protetikát (váll, csípő és térd izületi pótlásokat) és sportsebészetet (térd- és vállsebészetet), továbbá arthroscopiákat (ízületi tükrözés száloptikás műszerrel) végzünk. Külön profilunk a kézsebészet, valamint a szeptikus sebészet (mozgásrendszeri fertőzések kezelése). Az osztálynak 6 műtője van, évenként átlagban 4500 fekvőbeteget kezelünk és 3500 ún. nagy műtétet végzünk.

Az osztály a traumatologiai ellátás szempontjából a progressio legmagasabb, ún. III. szintjére rangsorolt, Budai Trauma Centrum. Az osztály akkreditált képzőhely, részt vesz a medikus képzésben, a rezidens és a szakorvos képzésben.

A betegellátók által végzett  speciális  vizsgálatok

A műtéti ellátások sorában döntően az ún. intramedullaris (velőürszegezéses) technikákat részesítjük előnyben, valamint az AO elveket (világszerte elterjedt iskola rendszer a belső csontegyesítési eljárásokra) követjük. Ezeket az elveket könnyen vállaljuk, mert orvosaink jó része rövidebb, hosszabb nyugat-európai ösztöndíjakon tökéletesítette szakmai tudását.

Terápiás palettánk az egyik legszélesebb a magyar traumatológiák között. A felhasznált implantátumok( beültetett rögzítő eszközök) szintén az európai standard követelményeknek megfelelő eszközök (Sanatmetal, Medimetal, Johnson and Johnson, Synthes, Zimmer, Tornier és Metrimed termék).

Az osztályon mód van egynapos ellátást végezni bizonyos tevékenységcsoportokban.

Orvos neve:Munkakör:ÉpületMellék*
Dr. Merényi Gáborosztályvezető főorvos26.4638
Dr. Ferencz Jánososztályvezető főorvos helyettes26.4479
Dr. Detre Zoltánfőorvos, az orvostudomány kandidátusa26.4720
Dr. Ábrahám Lajosfőorvos26.4482
Dr. Benkő Lászlófőorvos26.4410
Dr. Benkő Tibor phDfőorvos26.4817
Dr. Boross Istvánfőorvos26.4491
Dr. Ferentzi Évafőorvos26.4863
Dr. Glanz Jánosfőorvos26.4499
Dr. Gergely Péterfőorvos26.4499
Dr. László Elődfőorvos26.4482
Dr. Nagy Imrefőorvos26.4491
Dr. Nemes Jánosfőorvos26.4481
Dr. Popik Ervinfőorvos26.4491
Dr. Stajer Gyulafőorvos26.4499
Dr. Schultheisz Ervinfőorvos26.4491
Dr. Horváth-Kenéz Lászlóadjunktus26.4491
Dr. Kelenffy Tamásadjunktus26.4482
Dr. Nagy Emíliaadjunktus26.4499
Dr. Puskás Ferencadjunktus26.4499
Dr. Sevella Péteradjunktus26.4479
Dr. Dániel Sándorszakorvos26.4499
Dr. Farkas Juditszakorvos26. 
Dr. Péterfy Nóraszakorvos26.4863
Dr. Berky Dánielszakorvos jelölt26.4479
Dr. Kőnig Károlyszakorvos jelölt26.4479
Dr. Takácsik Zsomborszakorvos jelölt26.4863
Dr. Tóközi Péterszakorvos jelölt26.4479

*A Szent János Kórház központi száma: 458-4500. A negyvenöttel, illetve a negyvenhattal kezdődő  mellékek 458- előtaggal budapesti telefonszámként közvetlenül hívhatóak. Pl. 458-4517.

Az Osztály jelenleg mind fekvő-, mind járóbeteg vonatkozásában a hét 5 napján ( hétfő, kedd, csütörtök, péntek és szombat napokon) napi 24 órában felvételes, mód van azonban arra is, hogy egyéni megkeresésre az ún. csendes napokon is az osztályra kerüljön felvételre friss sérült ( egyéni megkeresésre, vidékről, vagy külföldről történt hazaszállítás kapcsán, stb). Így számos, nem a felvételi területünkön levő rendezvény háttér osztályos ügyeletét biztosítottuk, pl.: Sziget Fesztivál, Motorcsónak VB, Nagy Cirkusz rendezvényei, stb.

Budapesti kerületek: I.-II.- XI.-XII.. XXII: kerület

Budakeszi járás: Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Herceghalom, Nagykovácsi, Páty, Perbál,  Sóskút, Százhalombatta, Remeteszőlős, Telki,  Tök, Zsámbék

Érdi járás: Diósd, Érd, Pusztazámor, Sóskút, Százhalombatta, Tárnok, Törökbálint

Pilisvörösvári járás: Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisszántó,Pilisszentiván, Pilisvörösvár,  Remeteszőlős, Solymár, Tinnye, Üröm

Komárom-Esztergom megyéből:  Gyermely, Szomor

Az osztály akkreditációja alapján részt vesz a szakorvosképzésben.

Az osztály orvosai jelen vannak a hazai tudományos fórumokon, országos kongresszusokon.

Valamennyi dolgozó rendszeres továbbképzésben részesül.

Két darab kétágyas szoba ( elektromos ágy , fürdőszoba, hűtőszekrény, TV, légkondicionáló) vehető igénybe térítés ellenében az osztályon, melynek díja 3.000,-Ft/nap/fő. A szoba külön kérésre egyedül, illetve családtaggal – kísérővel is igényelhető.

„Hedri Endre” Alapítvány a Sérültekért.

Bank, bankszámlaszám: OTP Bank , 11712004-20177205

Adószám: 18049574-1-43

Az Alapítvány célja: a sérültellátás körülményeinek javítása, a vizsgálómódszerek tökéletesítése ill. hiányzó nagyértékű vizsgálóeszközök , illetve műtői eszközök beszerzése, az osztályon fekvő betegek ápolásának, ellátásának javítása, korszerű ápolási és észlelési, valamint kényelmi berendezések alkalmazásával, az Alapítvány hozzá kíván járulni a sérülteket ellátó orvosok naprakész ismereteinek gyarapításához: szakkönyvek és folyóiratok vásárlásával, valamint hazai és nemzetközi kongresszusokon való részvétel támogatásával.

A Traumatológiai Osztály létrejöttének első lépése az Országos Traumatológiai Intézet épületének életveszélyessé nyilvánítása volt 1977 őszén, aminek következtében a baleseti ellátást, illetve az azt végző kollégákat ki kellett költöztetni.

1977. december 21-vel a János Kórház II. Sebészeti Osztályából (Prof. dr.Keszler Pál) és a János Kórház III. Bronchológiai Tüdőosztályából ( dr. Horlai Béla ) jött létre a Traumatológiai Osztály. A végtag traumatológiai részleg a földszinten dr. Gonda András vezetésével alakult meg, akihez hamar csatlakoztak az Országos Traumatológiai Intézetből átvezényelt kollégák.

A betegfogadás, a műtéti ellátás egy ideig – a tárgyi feltételek biztosításáig – az Ortopéd-Traumatológiai Osztályon történt, Prof. Dr. Krakovits Gábor vezetése alatt.

A jelen épületben az önálló tevékenység 1978 szeptemberében kezdődött. 1981.február 28-án Prof.Dr. Keszler Pál távozott a Traumatológiai Osztály éléről – ezt követően mindkét osztályt Dr. Krakovits Gábor irányította átmenetileg.

1981.szeptember 15-én Prof.dr.Zolczer Lászlót nevezték ki a Traumatológiai Osztály élére.

Prof.dr.Zolczer László vezetésével 1983-ra érte el az új Traumatológia, hogy a jelen épület egészét elfoglalta, és így 204 ággyal a budai oldal szuverén traumatológiai központjává vált, amihez 1985-ben csatlakozott a Budai Baleseti Ambulancia megnyitása.

1995-ben a neurotraumatológiai részleg Dr. Julow Jenő főorvos vezetésével kivált, és önálló 44 ágyas Idegsebészeti Osztály alakult az épület II. emeletén.

1991 és 2000 között Prof.dr.Tamásy Sándor vezette az osztályt. 2001. január 1-től  Dr. Detre Zoltánt, majd 2013. július 1-től Dr. Merényi Gábort nevezték ki a Traumatológiai Osztály élére. Az utóbbi években jelentősen bővült a szakmai paletta, korszerű eljárások jelentek meg a szakma fejlődését tükrözve. Az osztály orvosainak jelentős része mind traumatológiai, mind ortopédiai szakvizsgával rendelkezik, emellett számosan további szakvizsgával is ( kézsebészet, mellkas és hasi sebészet). Kézsebészeti részleg került kialakításra és újra működik a Traumatológiai Szakrendelő. Az osztály elnyerte a legmagasabb, III. progressziós szint besorolást. Az Ortopéd-Traumatológiai Osztállyal közösen, a fővárosban elsőként biztosítottunk a hét minden napjára  folyamatos traumatológiai ügyeletet. A szükségesnél még mindig kevesebb, de számos javulás következett be a tárgyi feltételekben (műtő felújítás, új digitális röntgen, ultrahang felújítás, shocktalanító felszerelések, továbbá VIP kórterem kialakítás, rendelő kialakítás, vizes blokk felújítás, betegfürdető kialakítása és bizonyos kórtermek komfort szintjének javítása történt). Az osztály elavult infrastruktúrájának megújítása évek óta első helyen áll a tervek sorában, a nyílászárók cseréje, illetve MR készülék beszerzése van napirenden.