Idegsebészeti osztály

26. épület 2-3. emelet

Mb. Osztályvezető főorvos: Dr. Kopniczky Zsolt Ph.D. egyetemi docens osztályvezető főorvos

Főnővér: Mészárosné Egyed Marianna

Járóbeteg vizsgálatra bejelentkezés: Hétfőtől csütörtökig 09:00 – 10:00 ill. 13:00-14:00 óra között a 458-4500 központi szám 4252-es mellékén.

Szervezeti egység információs telefonszáma: 458-4538, nővérpult: 458-4500/4450 mellék

Ágyszám: 33

Információk az osztályról

(kattintson a megfelelőre)

Általános idegsebészeti, valamint koponya-, gerinc- és idegrendszeri sérülések sürgősségi és tervezhető ellátása felnőtt- és gyermekkorban:

Speciális ellátási kategóriák:

Funkcionális idegsebészet:
Ezek a látszólag ép szerkezetű idegrendszeren a működészavar helyreállítására irányuló műtétek. Több betegség- és tünetcsoport kezelésére javasoltak:

Mozgászavarok
Gyógyszeres kezeléssel nem, vagy nem elég jól befolyásolható remegés, mely akézben, fejben és az alsó végtagokban jelentkezhet. Ezeket a Parkinson-kór, vagy mozgászavarok okozhatják. Az arc, a nyak, a törzs és a végtagok izmaiban jelentkező akarattól független rángások, feszülések, merevségek (disztónia). Az ilyen betegeknél nagy hatásfokkal végezhetők tünetet csillapító műtétek. A korábban alkalmazott roncsolásos technika mellett ma már túlnyomó rész a reverzibilis és szabályozható hatású neuromodulációs technológiát alkalmazzuk. Ilyen az agyi pacemaker beültetés – szakszerűen mély agyi stimuláció (deep brain stimulation – DBS), a mi a korszerű háromdimenziós képalkotás (CT és MRI) alapján speciális agyi célzó készülék segítségével nagy pontosságal végezhető el. A tünetektől és a betegségtől függően több agyi célpont választható, a műtét egy- vagy kétoldalon is elvégezhető. Ezek ma már rutin műtétek osztályunkon.

Csillapíthatatlan fájdalom
Ebbe a csoportba tartozik az arcidegzsába (trigeminus neuralgia), gerinc- vagy idegsérülés, gerincműtét,esetleg agyi keringészavar (stroke)után visszamaradt fájdalom, komplex regionális fájdalom szindróma (CRFS), övsömör után fellépő idegfájdalom (neuralgia). Itt igen széles a műtéti spektrum, a motoros kéreg stimujlációja, thalamus-DBS, periventrikuláris szürkeállomány (PVG) DBS, gerincvelő hátsó köteg stimuláció, ideggyöki-, idegdúci és perifériás idegstimuláció.
Trigeminus neuralgiában neurovascularisdecompressio (Janetta-műtét), a Gasser-dúctermoléziója és gerincfájdalom esetén a facet denerváció is a fájdalomcsillapító műtétek közé tartozik.

Pszichiátriai sebészet
A szabályozható és visszafordítható mély agyi stimuláció DBS különösen nagy lehetőségeket adhat egyes gyógyszer-rezisztens pszichiátriai kórképekben. A kényszerbetegségek (OCD), a Tourette- szindróma és a major depresszió képeznek indikációs területet, kitűnő kutatási és klinikai együttműködésünk van az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet munkatársaival, ami elengedhetetlen a szakszerű indikációk felállításában, valamint a betegek műtét utáni követését illetően egyaránt.

Agydaganatok műtéti kezelése
Az általános idegsebészeti makro- és mikroszkópos műtéti technikákkal a különféle eredetű és típusú daganatok eltávolítása lehetséges. Operációs mikroszkópok és mikrosebészeti eszköztárak állnak rendelkezésünkre.
Az olyan daganatok esetében, melyek nehezen hozzáférhetők, vagy funkcionálisan kockázatos területen helyezkednek el, lehetőség van a keret alapú stereotaxiás technika segítségével korai és pontos szövettani diagnosztika céljából mintákat veszünk. A sorozat mintavételeket saját fejlesztésű speciális programmal tervezzük, ami lehetőséget ad a minták pontos CT vagy MR felvételen történő megjelölésére is, így a rendkívül pontos. mintavétel történhetakár törzsdúci vagy agytörzsi területekről is. A szövettani eredmény alapján a kockázatos műtétek helyett alacsony rizikójú és nagy hatásfokú, minimálisan invazív sugársebészeti kezeléseket alkalmazhatunk.
Osztályunk egyedülálló beavatkozásokat végez. Ezek között van az agydaganatok szövetközi besugárzása közvetlenül a daganatba bejuttatott radioaktív 125Jód magvakkal., valamint cisztás koponyaűri daganatok falának 90 Yttrium – kolloiddal történő (béta sugárzó) besugárzásával.
A LINAC /számítógép vezérelt-, a kiválasztott célpontra összpontosított (röntgen) pontbesugárzást igénylő betegeinket az Országos Onkológiai Intézettel közösen kezeljük. Gamma-sugársebészetre betegeinket a Debreceni Egyetem dedikált sugársebészeti centrumába irányítjuk.
A keret nélküli – stereotaxia nagymértékben megkönnyítheti a kisebb méretű daganatok, vagy más nehezen megtalálható elváltozások feltárását, műtéti tervezését nyitott idegsebészeti műtét esetén. Neuronavigációs rendszert sikerült saját erőből kifejlesztenünk, . A keret nélküli és keret alapú stereotaxiához dr. Pongrácz Ferenc mérnök úrral közös számítógépes tervező platformot fejlesztettünk ki az átjárhatóság érdekében, ami tudomásunk szerint egyedülálló a világon és három szabadalmi oltalmunk is van erre vonatkozóan.

Érbetegségek idegsebészete
Az osztályon az agyi érműtétek nagy részét el tudjuk végezni. Diagnosztika tekintetében jó minőségű CT-angiográfiás lehetőség van. Az endovascularis beavatkozások tekintetében az OKITI-vel szorosan együttműködünk. Mikrosebészeti technika az agyi érsebészetben elengedhetetlen, az ehhez szükséges eszköztár és tapasztalat egyaránt biztosított az osztályon.

Gerincsebészet
A gerincsebészet területén a műtétek széles spektrumát végzi az osztály. A sérülések mellett a gerinc minden szakaszán előforduló porckorongsérvet, csigolyacsúszást, gerinccsatorna-szűkületet szakszerűen,korszerű implantátumok és műtéti technika alkalmazásával tudjuk ellátni. A daganatos betegségek közül a csigolyákban és az idegrendszerben keletkező és elhelyezkedő daganatokat egyaránt el tudjuk látni.

Perifériás idegek sebészete
Ez a szakterületen jelenleg a carpal-tunnel szindróma, a perifériás idegdaganatok ellátása tartozik. Rekonstruktív anasztomosist alkalmazunk az arcideg-bénulás kezelésére

Endoszkópia
Az endoszkóp asszisztált beavatkozások szélesebb körű alkalmazását szorgalmaznám Endoszkópos technikák továbbfejlesztése révén az agyvíz keringési zavarának kezelésére a ventriculo-ciszternosztomiát alkalmazzuk.

Pályavizsgálatok és Funkcionális MR
Az osztályon „Képvezérelt sebészet” munkacsoport működik (IGS – image guided surgery), a funkcionális idegsebészeti műtétek, valamint a fontos képletek mentén elhelyezkedő daganatok műtéti kezelése során funkcionális MR vizsgálat, valamint diffúziós-tenzoros MR-adatok speciáis szoftverrekkel történő feldolgozásával végzett pályavizsgálatok segítségével tervezzük a műtéteket képfúziós eljárással.

Orvos neve:Munkakör:ÉpületMellék*
Dr. Kopniczky Zsolt Ph.D.egyetemi docens, osztályvezető főorvos26.4452
Prof. Dr. Nyáry Istvánemeritus professzor, osztályvezető helyettes26.4452
Dr. Hável Jánosfőorvos, osztályvezető helyettes26.4452
Dr. Valálik István PhDcímzetes egyetemi docens26.4493
Dr. Julow Jenő MTA doktorafőorvos26.4452
Dr. Székely György PhDcímzetes egyetemi docens / főorvos26.4456
Dr. Szendrey-Kiss Zsoltszakorvos26.4457
Dr. Szloboda Péterszakorvos26.4457
Dr. Székely Péter Pálszakorvos26.4451
Dr. Scherer Mátyásszakorvos jelölt26.4451
Dr. Dobai Józseffőorvos / közreműködő  
Dr. Finta Lehelfőorvos / önkéntes segítő  

*A Szent János Kórház központi száma: 458-4500. A negyvenöttel, illetve a negyvenhattal kezdődő  mellékek 458- előtaggal budapesti telefonszámként közvetlenül hívhatóak. Pl. 458-4517.

Sürgősségi ellátás: a hét minden napján

Tervezett ellátás: előjegyzéssel várólista szerint, betegbeérkezés beutalóval a felvétel napján reggel 9:00-ig

Járóbeteg vizsgálatra bejelentkezés: Hétfőtől csütörtökig 08:00 – 09:30 ill. 12:00-13:30 óra között a 458-4500 központi szám 4252-es mellékén.

Neuron Alapítvány

A Parkinson-kórban szenvedő betegek és egyéb mozgászavarban szenvedő beteg műtéti kezelését is támogatja.

Adószám: 18075890-1-41

számlaszám: 11714006-20362968 OTP Bank Zrt..

 

Viribus Unitis Alapítvány

Adószám: 18060982-1-43

Számlaszám: 14100488-83854549-01000009

Budapest 01.ker., Budapest 02.ker., Budapest 11.ker., Budapest 12.ker., Budapest 22.ker., Ács, Almásfüzitő, Alsónémedi, Apaj, Áporka, Baj, Biatorbágy, Bicske, Bodmér, Budakeszi, Budajenő, Budaörs, Bugyi, Csapdi, Csém, Dabas, Délegyháza, Diósd, Dömsöd, Dunaalmás, Dunaharaszti, Dunaszentmiklós, Dunavarsány, Ecser, Érd, Etyek, Felcsút, Felsőpakony, Gyál, Gyermely, Gyömrő, Halásztelek, Herceghalom, Héreg, Hernád, Inárcs, Kakucs, Kisigmánd, Kiskunlacháza, Kocs, Komárom, Kömlőd, Lórév, Maglód, Majosháza, Makád, Mány, Mende, Mocsa, Nagyigmánd, Naszály, Neszmély, Óbarok, Ócsa, Örkény, Páty, Péteri, Pusztazámor, Ráckeve, Sóskút, Sülysáp, Szár, Szárliget, Százhalombatta, Szigetbecse, Szigetcsép, Szigethalom, Szigetszentmárton, Szigetszentmiklós, Szigetújfalu, Szomód, Szomor, Táborfalva, Taksony, Tardos, Tarján, Tárnok, Tata, Tatabánya, Tatárszentgyörgy, Telki, Tököl, Törökbálint, Újbarok, Újhartyán, Úri, Üllő, Vecsés, Vértestolna, Vértesszőlős

Az OPAI, a Semmelweis Egyetem, a BMGE, a Debreceni Egyetem OEC és a Rostocki Egyetem munkatársaival közös kutatásaink vannak folyamatban.

Osztályunkon emeritus professzor és két címzetes egyetemi docens végez oktató munkát. A Semmelweis Egyetem, Debreceni Egyetem OEC, BMGE tanszékein.

Orvos továbbképzésben és rezidens képzésben egyaránt részt veszünk.

Az Idegsebészeti osztály 1993-ban alakult, ekkor került kialakításra az ország egyik legmodernebb műtője laminar airflow antibakteriális légkondícionálással és mennyezetre rögzített Rtg-képerősítővel, valamint anaesthesiológiai konzollal. Emellett korszerű videolánccal ellátott mikroszkópos és endoszkópos rendszer lett kialakítva, valamint stereotaxiás beavatkozásokat biztosító berendezés került beszerzésre. Az országban egyedülálló izotóp laboratóriumot létesítettünk, ahol az agydaganatok szövetközi és üregi besugárzására beadandó anyagokat lehet Európai szabványnak megfelelő biztonságos körülmények között előkészíteni. Az osztály műszerezettsége a teljes idegsebészeti műtéti spektrum elvégzésére biztosítlehetőséget.

Az osztályt 2007.június 30-ig dr. Julow Jenő, az MTA doktora, főorvos vezette, kinek szakterülete az agydaganatok sugársebészeti kezelése. Munkásságával nemzetközi szinten is hírnevet szerzett Kórházunknak. Nyugállományba vonulását követően nagy tapasztalatával segíti munkánkat.2007. július 1-től 2009. december 31-ig dr. Csókay András PhD. főorvos úr látta el az osztályvezetői teendőket, nevéhez elsősorban a súlyos koponya- és gerinc sérültek ellátásának fejlesztése, az uralhatatlan koponyaűri nyomásfokozódás kezelésére alkalmazott és nemzetközi szinten is elismert dekompresszív műtéti megoldások fűződnek. 2010. május 1-től dr. Székely György PhD, c. egyetemi docens az osztály vezetője, aki a gerincsebészet területén vezetett be új eljárásokat.

2013.december 1-től Dr. Nyáry István emeritus professzor vezette az osztályt, aki korábban 14 évig az Országos Idegsebészeti Tudományos intézet főigazgatója volt, és nemzetközi szinten is szaktekintélynek számít. A mikroszkópos műtétek, az agyi értágulatok, koponya alapi és agytörzsi daganatok műtéti kezelésének területén szerzett kiemelkedő érdemeket. 2015. június 1.-től dr. Valálik István PhD, címzetes egyetemi docens kapta meg az osztályvezetői megbízatást.

Tisztelt Látogatónk!

A Szent János Kórház weboldala megújul.

Új honlapunkon az adatokat és információkat folyamatosan javítjuk, frissítjük. Az átmeneti időszakban az esetleges kellemetlenségek kapcsán kérjük szíves megértését!!