Az Észak-budai Szent János Centrumkórház logója

Észak-budai
Szent János
Centrumkórház

Keresés

Idegsebészeti osztály

26. épület, 2-3. emelet

Osztályvezető főorvos: Dr. Hável János

Főnővér: Mészárosné Egyed Marianna

Járóbeteg vizsgálatra bejelentkezés: 06 1 325 1487 vagy
minden nap 12:00-15:00 óra között a 06 1 458 4500/4252 mellék

Telefonszámok:

Idegsebészeti szakrendelő: 06 1 458 4500/4252 mellék

Idegsebészeti szakambulancia: 06 1 458 4500/4456 mellék vagy 06 30 089 4806

Idegsebészet osztályiroda: 06 1 458 4500/4470 mellék

Idegsebészeti osztály titkárság: 06 1 458 4500/4452 mellék

Idegsebészeti osztály nővérpult: 06 1 458 4500/4450 mellék

Idegsebészeti osztály őrző: 06 1 458 4500/4460 mellék

Ágyszám: 27

Információk az osztályról

(kattintson a megfelelőre)

Általános idegsebészeti, valamint koponya-, gerinc- és idegrendszeri sérülések sürgősségi és tervezhető ellátása felnőtt- és gyermekkorban:

Speciális ellátási kategóriák:

Agydaganatok műtéti kezelése

Az általános idegsebészeti makro- és mikroszkópos műtéti technikákkal a különféle eredetű és típusú daganatok eltávolítása lehetséges. Operációs mikroszkópok és mikrosebészeti eszköztárak állnak rendelkezésünkre.
Az olyan daganatok esetében, melyek nehezen hozzáférhetők, vagy funkcionálisan kockázatos területen helyezkednek el, lehetőség van a keret alapú stereotaxiás technika segítségével korai és pontos szövettani diagnosztika céljából mintákat veszünk.

A kiegészítő sugár- ill. onkotherápiás kezeléseket az Országos Onkológiai Intézettel közösen végezzük, ahol a legmodernebb eljárások állnak rendelkezésre.

Agyi érbetegségek idegsebészete

Az osztályon az agyi érműtétek nagy részét el tudjuk végezni. Diagnosztika tekintetében jó minőségű CT- és MR-angiográfiás lehetőség van. Az endovascularis beavatkozások tekintetében az OKITI-vel szorosan együttműködünk. Mikrosebészeti technika az agyi érsebészetben elengedhetetlen, az ehhez szükséges eszköztár és tapasztalat egyaránt biztosított az osztályon.

Gerincsebészet

A gerincsebészet területén a műtétek széles spektrumát végzi az osztály. A sérülések mellett a gerinc valamennyi szakaszán előforduló porckorongsérvet, csigolyacsúszást, gerinccsatorna-szűkületet korszerű implantátumok és műtéti technika alkalmazásával tudjuk ellátni. A daganatos betegségek közül a csigolyákban és az idegrendszerben keletkező és elhelyezkedő daganatokat egyaránt el tudjuk látni.

Perifériás idegek sebészete

Különböző, a perifériás idegek leszorítottságát megoldó műtéteket végzünk megfelelő előzetes vizsgálatokat követően. Ilyenek az un. Carpal-tunnel és Ulnaris alagút szindrómák.

Endoszkópia

Az endoszkóp asszisztált módszerrel főleg az agyvíz keringési zavarok elzáródásos típusának megoldását végezzük: „III. kamrai fenesztráció” formájában.

Funkcionális idegsebészeti beavatkozások:

Látszólag ép szerkezetű idegrendszeren, a neurológiai működészavarok helyreállítását célzó műtétek. Az alábbi betegség- és tünetcsoportok kezelésére javasoltak:

Mozgászavarok

Gyógyszeres kezeléssel nem, vagy nem elég jól befolyásolható remegés, mely a kézben, fejben és az alsó végtagokban jelentkezhet. Ezeket a Parkinson-kór, vagy mozgászavarok okozhatják. Az arc, a nyak, a törzs és a végtagok izmaiban jelentkező akarattól független rángások, feszülések, merevségek (disztónia). Az ilyen betegeknél nagy hatásfokkal végezhetők tünetet csillapító műtétek. A korábban alkalmazott roncsolásos technika mellett ma már túlnyomó részt a reverzibilis és szabályozható hatású neuromodulációs technológiát alkalmazzuk. Ilyen az agyi pacemaker beültetés – szakszerűen mély agyi stimuláció (deep brain stimulation – DBS), ami a korszerű háromdimenziós képalkotás (CT és MRI) alapján speciális agyi célzó készülék segítségével nagy pontossággal végezhető el. A tünetektől és a betegségtől függően több agyi célpont választható, a műtét egy- vagy két oldalon is elvégezhető.

Csillapíthatatlan fájdalom

Ebbe a csoportba tartozik az arcidegzsába (trigeminus neuralgia), gerinc- vagy idegsérülés, gerincműtét, esetleg agyi keringészavar (stroke)után visszamaradt fájdalom, komplex regionális fájdalom szindróma (CRFS), övsömör után fellépő idegfájdalom (neuralgia). Itt igen széles a műtéti spektrum, a motoros kéreg stimulációja, thalamus-DBS, periventrikuláris szürkeállomány (PVG) DBS, gerincvelő hátsó köteg stimuláció, ideggyöki-, idegdúci és perifériás idegstimuláció.
Trigeminus neuralgiában neurovascularis decompressio (Jannetta-műtét), a Gasser-dúc thermoléziója és gerincfájdalom esetén az. un. kisízületek gyógyszeres vagy hőroncsolása is a fájdalomcsillapító műtétek közé tartozik.

Pszichiátriai sebészet

A szabályozható és visszafordítható mély agyi stimuláció DBS különösen nagy lehetőségeket adhat egyes gyógyszer-rezisztens pszichiátriai kórképekben. A kényszerbetegségek (OCD), a Tourette- szindróma és a major depresszió képeznek indikációs területet.

Pályavizsgálatok és Funkcionális MR

Az osztályon „Képvezérelt sebészet” munkacsoport működik (IGS – image guided surgery), a funkcionális idegsebészeti műtétek, valamint a fontos képletek mentén elhelyezkedő daganatok műtéti kezelése során funkcionális MR vizsgálat, valamint diffúziós-tenzoros MR-adatok speciáis szoftverekkel történő feldolgozásával végzett pályavizsgálatok segítségével tervezzük a műtéteket képfúziós eljárással.

Orvos neveMunkakörÉpületMellék*
Dr. Hável Jánosidegsebész főorvos, osztályvezető26.4650
Dr. Kopniczky Zsolt Ph.D.egyetemi docens, idegsebész főorvos26.4728
Prof. Dr. Nyáry Istvánemeritus professzor, önkéntes segítő26.4650
Dr. Valálik István PhDcímzetes egyetemi docens / idegsebész főorvos26.4493 (átmenetileg
nem hívható)
Dr. Szendrey-Kiss Zsoltidegsebész szakorvos26.4457
Dr. Szloboda Péteridegsebész adjunkus26.4457
Dr. Ilyés Leventeidegsebész szakorvos26.4538
Dr. Julow JenőMTA doktora, önkéntes segítő26. 
Dr. Scherer Mátyásidegsebész szakorvos jelölt26.4451
Dr. Tóth Benceidegsebész szakorvos jelölt26.4451
Dr. Nagy Zsófia Katalinidegsebész szakorvos jelölt26.4538
Dr. Mészáros Dávididegsebész szakorvos jelölt26.4538

*A Szent János Kórház központi száma: 458-4500. A negyvenöttel, illetve a negyvenhattal kezdődő  mellékek 458- előtaggal budapesti telefonszámként közvetlenül hívhatóak. Pl. 458-4517.

Sürgősségi ellátás: a hét minden napján

Tervezett ellátás: előjegyzéssel várólista szerint, betegbeérkezés beutalóval a felvétel napján reggel 9:00 óráig

Járóbeteg vizsgálatra bejelentkezés: 06 1 325 1487 vagy minden nap 12:00-15:00 óra között a 06 1 458 4500/4252 mellék

Neuron Alapítvány

A Parkinson-kórban szenvedő betegek és egyéb mozgászavarban szenvedő beteg műtéti kezelését is támogatja.

Adószám: 18075890-1-41

számlaszám: 11714006-20362968 OTP Bank Zrt.


Viribus Unitis Alapítvány

Adószám: 18060982-1-43

Számlaszám: 14100488-83854549-01000009

Budapest 01.ker., Budapest 02.ker., Budapest 11.ker., Budapest 12.ker., Budapest 22.ker., Ács, Almásfüzitő, Alsónémedi, Apaj, Áporka, Baj, Biatorbágy, Bicske, Bodmér, Budakeszi, Budajenő, Budaörs, Bugyi, Csapdi, Csém, Dabas, Délegyháza, Diósd, Dömsöd, Dunaalmás, Dunaharaszti, Dunaszentmiklós, Dunavarsány, Ecser, Érd, Etyek, Felcsút, Felsőpakony, Gyál, Gyermely, Gyömrő, Halásztelek, Herceghalom, Héreg, Hernád, Inárcs, Kakucs, Kisigmánd, Kiskunlacháza, Kocs, Komárom, Kömlőd, Lórév, Maglód, Majosháza, Makád, Mány, Mende, Mocsa, Nagyigmánd, Naszály, Neszmély, Óbarok, Ócsa, Örkény, Páty, Péteri, Pusztazámor, Ráckeve, Sóskút, Sülysáp, Szár, Szárliget, Százhalombatta, Szigetbecse, Szigetcsép, Szigethalom, Szigetszentmárton, Szigetszentmiklós, Szigetújfalu, Szomód, Szomor, Táborfalva, Taksony, Tardos, Tarján, Tárnok, Tata, Tatabánya, Tatárszentgyörgy, Telki, Tököl, Törökbálint, Újbarok, Újhartyán, Úri, Üllő, Vecsés, Vértestolna, Vértesszőlős

Az általános orvos továbbképzésben és az idegsebész rezidens képzésben egyaránt részt veszünk.
Az OPAI, a Semmelweis Egyetem, a BMGE, a Debreceni Egyetem OEC és a Rostocki Egyetem munkatársaival közös kutatásaink vannak folyamatban.
Osztályunkon emeritus professzor és két címzetes egyetemi docens végez oktató munkát. A Semmelweis Egyetem, Debreceni Egyetem OEC, BMGE tanszékein

Az Idegsebészeti osztály 1993-ban alakult, ekkor került kialakításra az ország egyik legmodernebb műtője laminar airflow antibakteriális légkondícionálással és mennyezetre rögzített Rtg-képerősítővel, valamint anaesthesiológiai konzollal. Emellett korszerű videolánccal ellátott mikroszkópos és endoszkópos rendszer lett kialakítva, valamint stereotaxiás beavatkozásokat biztosító berendezés került beszerzésre. Az országban egyedülálló izotóp laboratóriumot létesítettünk, ahol az agydaganatok szövetközi és üregi besugárzására beadandó anyagokat lehetett alkalmazni. Az osztály műszerezettsége a teljes idegsebészeti műtéti spektrum elvégzésére biztosít lehetőséget.

Az osztályt 2007.június 30-ig dr. Julow Jenő, az MTA doktora, főorvos vezette, kinek szakterülete az agydaganatok sugársebészeti kezelése. Munkásságával nemzetközi szinten is hírnevet szerzett Kórházunknak. Nyugállományba vonulását követően nagy tapasztalatával segíti munkánkat.
2007. július 1-től 2009. december 31-ig dr. Csókay András PhD. főorvos úr látta el az osztályvezetői teendőket, nevéhez elsősorban a súlyos koponya- és gerinc sérültek ellátásának fejlesztése, az uralhatatlan koponyaűri nyomásfokozódás kezelésére alkalmazott és nemzetközi szinten is elismert dekompresszív műtéti megoldások fűződnek.
2010. május 1-től dr. Székely György PhD, c. egyetemi docens az osztály vezetője, aki a gerincsebészet területén vezetett be új eljárásokat.
2013.december 1-től Dr. Nyáry István emeritus professzor vezette az osztályt, aki korábban 14 évig az Országos Idegsebészeti Tudományos intézet főigazgatója volt, és nemzetközi szinten is szaktekintélynek számít. A mikroszkópos műtétek, az agyi értágulatok, koponyaalapi és agytörzsi daganatok műtéti kezelésének területén szerzett kiemelkedő érdemeket.
2015. június 1.-től osztályvezetőként dr. Valálik István PhD, címzetes egyetemi docens főleg a funkcionális idegsebészeti beavatkozások fejlesztését folytatta.

2020. február 1.- től dr. Kopniczky Zsolt med habil., egyetemi docens vezette az osztályt illetve a szakambulanciákat. Osztályunk a Semmelweis Egyetem Orvostudományi Karának Dékánjától „oktató-gyakorló osztály” minősítést és megbízatást kapott. Az idegsebészeti osztály és műtő helyiségeiben 2021 során széleskörű felújítások történtek, mely a betegellátás biztonságát és a betegek komfortját egyaránt jól szolgálja.

2024. 01. 11.-óta Dr. Hável János idegsebész főorvos vezeti az idegsebészeti osztályt, aki 1991 óta dolgozik osztályunkon. Az eltelt évtizedek alatt kezdetben adjunktusként, majd osztályvezető helyettes főorvosként segítette az osztály munkáját. A szakrendelő működését is hosszú ideje vezeti. A jelen időszakban a Szent János Kórház újjáépítési fázisában építően hozzájárul az osztály megújulásához, további fejlődéséhez.

Ez a weboldal sütiket használ az oldal működésének biztosítása érdekében. A www.janoskorhaz.hu weboldal kizárólag az oldal működéséhez feltétlenül szükséges sütiket (cookie-kat) használ.

A sütikkel kapcsolatos részletes tájékoztatást ITT érheti el

Megszakítás