Az Észak-budai Szent János Centrumkórház logója

Észak-budai
Szent János
Centrumkórház

Keresés

Budai Meddőségi Centrum szakrendelései és szakambulanciái

Tájékoztatás

Tisztelt Pácienseink!

2023. november 1. napjától állami döntés alapján a Budai Meddőségi Központ a Dunamenti REK Reprodukciós Központ Kft. új  telephelyeként, de a már jól ismert szakemberekkel folytatja tovább tevékenységét. A betegellátás a petesejt leszívás és friss embrió beültetés kivételével (friss IVF ciklusok) zavartalanul folytatódik. A Centrumot továbbra is a megszokott telefonszámokon és e-mail címeken tudják elérni. A DUNAMENTI REK csapata szeretettel várja régi és új pácienseit, forduljon hozzánk bizalommal!

A Szent János Centrumkórház ezúton is megköszöni korábbi kollégái eddigi munkavégzését és a betegek töretlen bizalmát.  

Tisztelettel kérjük előző és leendő pácienseinket, hogy az esetleges  e-mail-eket a bmc@janoskorhaz.hu címre küldjék. Ugyanitt tudunk felvilágosítást adni a páciensek által elektronikusan nem elérhető leleteikkel kapcsolatban is. Telefonszámukat és BMC azonosító számukat minden esetben mellékeljék az azonosítás és a minél gyorsabb válasz érdekében.

Bejelentkezés a 06 1 458 4580, 06 1 458 4579, 458 4640, 06 30 159 0875 számokon.
Sperma vizsgálatra a 06 1 458 4500/4103 melléken.
Kérjük, a szakrendelőbe érkezés előtt olvassa el lenti, részletes betegtájékoztatónkat!

Orvos igazgató: Dr. Zeke József PhD

Laborvezető: Dr. Kanyó Katalin PhD biológus, kémikus

Szakrendelés/szakambulancia helye: 9. épület, földszint

Telefonszám: 06 1 458 4579, 06 1 458 4580

Email cím: bmc@janoskorhaz.hu

Rendelési idő: hétfőtől péntekig 7:30-15:00 óra között

Páciens fogadás, konzultáció csak előzetes telefon megbeszélés alapján.

Információk az osztályról

(kattintson a megfelelőre)

A Budai Meddőségi (IVF) Centrumban a különböző típusú beavatkozásokat előzetes kivizsgálás után ambulanter végezzük, vagyis a beavatkozás reggelén történik a felvétel és aznap késő délután, vagy este utasításokkal ellátva, betegállományba vételi javaslattal hazabocsátjuk a pácienst. A centrum egy nagy, közel 1800 ágyas kórházba integrálódott külön osztályként működik és tevékenységét az ún. egy napos sebészeti tevékenységnek megfelelően fejti ki. Biztos hátteret jelentenek a páciensek számára kórházunk társosztályai (szülészet, urológia, sebészet, röntgen, belgyógyászat, radiológia, intenzív osztály, központi laboratórium, stb.) amelynek nemcsak a kivizsgálás folyamán, de bármilyen komplikáció elhárításában mögöttünk állnak.

A meddőség kezelését a népjóléti miniszter 49/1997.(XII.17.) NM rendeletének megfelelően végezzük, amely szabályozta a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető meddőségkezelési eljárásokat. A rendelet szerint szervezeten kívüli mesterséges megtermékenyítés csak orvosi javallat alapján végezhető. Az egészségbiztosító öt alkalommal finanszírozza a biztosított számára a szervezeten kívüli mesterséges megtermékenyítést, akár kétszeri élveszülés erejéig, többszöri IVF próbálkozást követően. Az inszeminációt (spermium méhbe juttatását) hat alkalommal finanszírozza az NEAK.

Jelenleg az ország egyik nagy állami meddőségi és lombik bébi centruma a központ, amely a legkorszerűbb felszereléssel rendelkezik hazánkban. A centrumban nőgyógyászati, ultrahang vizsgáló, endokrin és sperma valamint korszerű szövettenyésztő és fagyasztó laboratórium működik.

1991-ben dr. Sebestyén Győző magyar származású francia orvos biológus hazalátogatott és baráti társaságban mesélt a fejlett franciaországi in vitro fertilizációs (petesejt méhen kívüli megtermékenyítése lombikban) program eredményeiről. Ezekben az években hazánkban az ún. lombikbébi program még gyermekcipőben járt. Sebestyén dr., a le havrei IVF központ vezetőjeként meghívta kórházunkból dr. Konc János nőgyógyászt, hogy bemutassa saját sikeres IVF-programjukat. A pár napos látogatásból hosszabb idő lett és több francia kolléga (Jean Claude Rocaboy, Michel Roullet) megismertette és megtanította az alapvető asszisztált reprodukciós technikákat.

1992-ben kórházunk urológusa dr. Kovács József és Kanyó Katalin biológus-kémikus is francia barátainknál vált az in vitro fertilizáció elkötelezett hívévé. Normandiában francia barátainkkal közösen álmodtuk meg a János Kórház Meddőségi Centrumát.

1992. augusztus 11-én a Fővárosi Önkormányzat és a kórház vezetés anyagi és erkölcsi támogatásával és francia barátaink tervei, know how -ja alapján nyílt meg a meddőségi (IVF) centrum. Az első öt páciens in vitro fertilizációs programjánál Michel Roullet biológus segített, itt a helyszínen. Ennek a szakmai, baráti segítségnek köszönhetően a megnyitás után 11 hónappal, 1993-ban megszületett az első három egészséges lombikbébi a Szent János Kórházban.

In vitro fertilizációs program (lombik-bébi program)

1992. és 1996. között ez a program a női eredetű meddőség esetében hozott átütő sikereket. A petevezetők elzáródása,- hiányakor, vagy az ovuláció zavarainál, az endometriosis externánál , a sikertelen homológ inszeminációs (a férj spermáját a méhbe juttatják vékony szonda segítségével) sorozatok után, az ismeretlen eredetű meddőségnél a tradicionális in vitro fertilizációt követően sok gyermek született.

A férfi eredetű meddőség kezelésében, különösen annak súlyos eseteiben a gyógyszeres, műtéti kezelést követően szerényebbek voltak az IVF eredményei.

Petesejtbe adott spermium mikroinjekció (ICSI)

1996. áprilisában a belga Gordts professzornál végzett leuveni tréning után kezdtük el a férfi eredetű meddőség gyógyításában a fenti eljárás alkalmazását. Gordts professzor embriológusa, Mit Vercruyssen laboratóriumunkban segédkezett az első 25 páciensnél. A siker nem maradt el és így 1997. januárjában megszületett az első ICSI-bébink .

Mechanikus asszisztált hatching

1997 januárjában indult meg a petesejt-embriót védő tok, az ún. zóna pellucida elvékonyítása (mechanikus asszisztált hatching) mikromanipulációval azoknál a pácienseknél, akiknél korábban nem járt sikerrel az embrió beültetés. Az asszisztált hatchinget követően az első ilyen bébi 1997. októberében született.

1997 januárja óta programvezérelt fagyasztó rendszerrel rutinszerűen tudjuk tárolni az embrió transzferre nem kerülő embriókat ún. kriokonzerválást végzünk, valamint a spermiumok és hereszövet fagyasztását és tárolását is megoldottuk.

Mellékhere, illetve a here sebészi feltárása (MESA, TESE)

1997 tavaszán kezdtük el a férfi eredetű meddőség súlyos eseteiben, ahol nincs spermium (azoospermia) új programunkat. A mellékhere, illetve a here sebészi feltárása (MESA, TESE) után nyert kis mennyiségű anyagból spermiumokat, illetve spermatidokat izoláltunk és azokat az ICSI módszerrel a petesejtbe adtuk. Így született meg 1998 februárjában az első TESE-ICSI bébi a Szent János Kórházban.

1997 őszén indítottuk új programunkat a hereszövet, azaz a benne lévő spermiumok fagyasztva tárolását, amelynek célja az ismételt herebiopsziák elkerülése.

1999 februárjában született meg az első magyarországi olyan bébi, aki a kriokonzervált hereszövetből kinyert spermium felhasználásával végzett ICSI-nek köszönheti létét.

Lézer technika segítségével végzett asszisztált hatching (LAH)

1998 februárjában Magyarországon elsőként került bevezetésre a lézer technika segítségével végzett asszisztált hatching (LAH), mely a terhességi sikerarány rohamos emelkedésével járt intézetünkben.

Blasztociszta kultúra

1999. február 8-án vezettük be Magyarországon elsőként Gardner-féle táptalajjal az embriók 4-5-6 napos tenyésztését, azon esetekben, akiknél megfelelő mennyiségű és minőségű megtermékenyült petesejt állt rendelkezésre. Ez az ún. blasztociszta kultúra növeli a terhességi sikerarányt és azon belül csökkent a többes terhességek létrejöttét.

„Spindle view” technika

2002 szeptemberében elsőként vezettük be Magyarországon a „spindle view” technikát, amelynek segítségével az élő petesejtben az örökítő anyagot hordozó osztódási orsó láthatóvá tehető és ezáltal az ICSI program biztonságosabban és eredményesebben végezhető.

2005-ben megszületett az első olyan a magyar gyermek aki fagyasztott petesejt felengedése és megtermékenyítése után fogant, a meddőségi centrum innovatív munkája következtében. Azóta további tizenegy ilyen gyermek született fagyasztott petesejtek felengedéséből.

IMSI

2010 óta végzünk hazánkban egyedül IMSI technikával spermium szelekciót, az ICSI eljárás során, amikor 6-8.000-szeres nagyítással válogatjuk ki a legmegfelelőbb spermiumokat, a jobb megtermékenyítés érdekében

PGD

Preimplantációs genetikai vizsgálat, az Istenhegyi Géndiagnosztikai centrummal együttműködve, szigorúan csak genetikai javallat alapján történik. A szűrést /PGS/ a jelenlegi szabályozás nem teszi lehetővé.

Timelapse

2013-ban bevezettük a timelapse monitorizáló rendszert a szövettenyésztés alatt, mely lehetőséget nyújt arra, hogy a beültetésre kerülő embriókat, osztódási dinamikájuk alapján rangsoroljuk

Petesejt fagyasztás

2004. óta végezzük, elsősorban daganatos betegségek, sugár és kemoterápia előtt, endometriósis, genetikai javallat, veszélyes foglalkozás esetén végezhető, térítés alapján.

Szociális indikáció, vagyis a termékenység meghosszabbítása céljából, orvosi javallat nélkül, az eljárást a jelenlegi szabályozás nem teszi lehetővé.

A lombikbébi kezelést követő eredményeink kitünőek.  A klinikai terhességi arány meghaladja a 40%-ot, a hazavitt újszülöttek aránya pedig a 30%-ot.
1992. és 2017.  között több, mint 20000 IVF és 10000  inszeminációs kezelési ciklust követően több, mint 7500  gyermek született a Meddőségi Centrum munkájának köszönhetően.

A házaspár előzetes telefonbejelentkezését követően történik az első beszélgetés, amikor az előzmények, korábbi leletek, zárójelentések megismerése után jelöljük ki az elvégzendő vizsgálatokat.

Vizsgálatok nőknél

Általános orvosi és laboratóriumi vizsgálatok, HIV, TORCH, Hepatitis szűrés, EKG.

Nőgyógyászati vizsgálat , cytológia, kolposzkópia, váladék és Chlamydia, Ureaplasma, Mycoplasma vizsgálat.

Ciklus monitorizálás a 3. (sze. 20.,24.) napon végzett hormon vizsgálatokkal és transvaginális ultrahanggal.

A petevezető átjárhatóságának megállapítására röntgen vizsgálatot végzünk, az ún. hysterosalpingographiát (rtg. kontrasztanyag befecskendezése a méhnyakon át a méh üregébe) a menzeszt követő napokban. Amennyiben hysteroscópia (műtéti technika, amely segítségével a méh belső részét, a méhüreget és a méhnyálkahártya látható), vagy laparoscópia (hasi szervek tükrözése) szükséges a pácienst kórházunk szülészeti osztályára irányítjuk.

Szükség esetén a házaspár mindkét tagját genetikai vizsgálatra (kariotípus meghatározás) küldjük.

Vizsgálatok férfiaknál

Általános orvosi vizsgálat, laboratóriumi vizsgálat, HIV, TORCH (mozaikszó, a Toxoplasma, Rubeola, Cytomegalovirus és a Herpes simplex kifejezésekből), Hepatitis szűrés.

Urológiai, – andrológiai vizsgálat. Szükség esetén ultrahang vizsgálat.

Ondó (sperma) mikroszkópos vizsgálata legalább két alkalommal. Ondó bakteriológiai vizsgálata. Szükség esetén hormon vizsgálat.

A házaspár kivizsgálása minimum egy hónapot vesz igénybe. Utána értékelő, vagy ún. stimulációs megbeszélést tartunk, amikor a házaspárral megbeszéljük az eddigi eredményeket, illetve kezelési tervet készítünk.

Gyógyszeres kezelés, ovuláció indukció (hormon terápia)

Kontrollált petefészek stimuláció gyógyszerekkel és homológ inszemináció

Tradicionális in vitro fertilizáció

Mikromanipulációs beavatkozások:

• Spermium mikroinjekció a petesejtbe (ICSI)

• Az embrió zóna pellucidájának elvékonyítása (asszisztált Hatching)

• Heréből, mellékheréből sebészeti módszerrel nyert anyagból spermium felkeresés és a petesejtbe juttatás (TESE-ICSI, MESA-ICSI)

• IMSI

• PGD-hez embrió biopszia és fixálás

• Hímivarsejt és hereszövet mélyfagyasztása és tárolása

• Embrió mélyfagyasztás és tárolás

• 5 napos embrió tenyésztés után végzett embrió transzfer (Blasztociszta kultúra)

• Lézeres asszisztált hatching

• Timelapse

• Petesejt fagyasztás

Meddőségi vizsgálatok térítési díja:

Az aktuális árlista megtekintéséhez kattintson ide.

IVF-Medical Alapítvány

Adószám: 18233298-1-43

Orvos neveMunkakörMellék*Email cím
Dr. Zeke József PhD.orvos igazgató4705, 4998 jozsef.zeke@janoskorhaz.hu
Dr. Szűcs Zoltánfőorvos4923szucs.zoltan@janoskorhaz.hu
Dr. Szentiványi Zoltánszakorvos4803szentivanyi.zoltan@janoskorhaz.hu
Dr. Szabados Bélaszakorvos5007szabados.bela@janoskorhaz.hu
Dr. Szalai Milánszakorvos5009szalai.milan@janoskorhaz.hu
Dr. Kanyó Katalin PhD.Szövettenyésztő labor vezetője4995katalin.kanyo@janoskorhaz.hu
Kriston Ritaembriológus4995kriston.rita@janoskorhaz.hu
Blahó Krisztinaembriológus  
Román Ilonaembriológus  
Koós Ágnesembriológus  
Tamaskorics Eszterembriológus  
Szarvas Csillabiológus  

*A Szent János Kórház központi száma: 458-4500. A negyvenöttel, illetve a negyvenhattal kezdődő  mellékek 458- előtaggal budapesti telefonszámként közvetlenül hívhatóak. Pl. 458-4517.

30/1998. (VI. 24.) NM rendelet

az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások végzésére vonatkozó, valamint az ivarsejtekkel és embriókkal való rendelkezésre és azok fagyasztva tárolására vonatkozó részletes szabályokról

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban: Eütv.) 247. §-a (2) bekezdésének p) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

 1. § (1) Az Eütv. 166. § (1) bekezdés a)-d) pontjai és f) pontja szerinti emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárás (a továbbiakban: reprodukciós eljárás) házastársi vagy különneműek közötti élettársi kapcsolatban álló személyeknél, illetve az Eütv. 165. §-ának c) pontja szerinti egyedülállóvá vált nőnél (a továbbiakban: kérelmező) akkor végezhető el, ha
 2. a) legalább két egymástól független – a meddőség tényének és okának megállapításához szükséges orvosi vizsgálatokon alapuló – szakorvosi szakvélemény alátámasztja, hogy a valamelyik félnél vagy mindkét félnél együttesen fennálló egészségi ok(ok) következtében a kapcsolatból természetes úton nagy valószínűséggel egészséges gyermek nem származhat,
 3. b) a nő a reprodukciós kor felső határát nem érte el,
 4. c)a kérelmezők nem állnak egymással olyan rokoni kapcsolatban, amely a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 4:12. § (1) bekezdés a) és b) pontja szerint a házasságot érvénytelenné teszi, és ezt írásbeli nyilatkozatukkal alátámasztják,
 5. d) a kérelmezők hitelt érdemlően igazolják
 6. da) a meddőség kezelésére irányuló egyéb módszerek eredménytelenségét, és
 7. db) a (2) bekezdésben foglalt kizáró okok nem állnak fenn,
 8. e) a 2. § (4) bekezdés szerinti feltétel teljesül,
 9. f) valamennyi feltétel együttes fennállása esetén az alkalmazott eljárással orvosilag megalapozott esélye van egészséges gyermek fogamzásának és megszületésének,
 10. g)

(2) Nem végezhető el a reprodukciós beavatkozás,

 1. a) ameddig bármelyik kérelmező a gyermek életét, egészségét, testi épségét közvetlenül fenyegető
 2. aa) valamely megbetegedésben szenved, vagy
 3. ab) fertőző megbetegedés kórokozóját hordozza;
 4. b) ha a létrejövő terhesség a kihordó anya életét súlyosan veszélyezteti, illetőleg abból nagy valószínűséggel egészséges gyermek nem születhet.

(3) Amennyiben a kérelmezők vér szerinti rokoni kapcsolatban állnak egymással, illetve a kórelőzményi adatok alapján az egyébként indokolt, a reprodukciós eljárás elvégzésének előfeltétele, hogy a külön jogszabály szerinti *  Regionális Genetikai Központ szakmai véleményét a (4) bekezdés szerinti szakorvos a javaslat kialakítása előtt kikérje.

(4) *  A reprodukciós eljárás elvégzésére irányuló szakorvosi javaslat megadására szülész-nőgyógyász szakképzettségű szakorvos jogosult – az 1/B. § a) pontjában és az 1/C. § c) pontjában foglaltak kivételével – andrológus szakorvos véleményének figyelembevételével.

(5) A reprodukciós eljárás – a (2) bekezdés szerinti kizáró ok hiányában – akkor javasolható, ha

 1. a) a nő rendelkezik megfelelő méhhel, és – a pete, illetve embrióadományozást kivéve – legalább egy, tüszőérlelésre alkalmas petefészekkel, és
 2. b) rendelkezésre áll
 3. ba) a méhűr alkalmasságát, a negatív hüvelyváladékot igazoló, és az alaphormon vizsgálatát tartalmazó eredmény,
 4. bb) a férj vagy az élettárs hat hónapnál nem régebbi spermiogrammja.

1/A. § *  Az Eütv. 165. §-ának d) pontja szerinti egyedülálló nő esetében (a továbbiakban szintén: kérelmező), amennyiben

 1. a) egészségi állapota (meddőség), vagy
 2. b) életkora

következtében gyermeket természetes úton nagy valószínűséggel nem vállalhat, az egészségi állapota által indokolt, az Eütv. 166. §-a (1) bekezdésének b)-d) és f) pontja szerinti reprodukciós eljárás végezhető el.

1/B. § *  Az 1/A. § a) pontja szerinti esetben akkor végezhető el a reprodukciós beavatkozás, ha

 1. a) legalább két egymástól független – a meddőség tényének és okának megállapításához szükséges orvosi vizsgálatokon alapuló – szakorvosi szakvélemény alátámasztja, hogy a kérelmezőnél fennálló egészségi ok(ok) következtében a kérelmező természetes úton nagy valószínűséggel egészséges gyermeket nem vállalhat, és
 2. b) az 1. § (1) bekezdésének b) és d)-g) pontjában, valamint az 1. § (5) bekezdésének a) pontjában és ba) alpontjában foglalt feltételek fennállnak.

1/C. § *  Az 1/A. § b) pontja szerinti esetben akkor végezhető el a reprodukciós beavatkozás, ha

 1. a) a kérelmező életkora miatt természetes úton gyermeket nagy valószínűséggel nem vállalhat, és
 2. b) az 1. § (1) bekezdés db) alpontjában, f) és g) pontjában, valamint az 1. § (5) bekezdésének a) pontjában és ba) alpontjában foglalt feltételek fennállnak, és
 3. c) a reprodukciós eljárás elvégzésének indokoltságát két (a beavatkozást végző orvos, illetőleg orvoscsoport tagja, valamint egy, a beavatkozásban részt nem vevő) szülész-nőgyógyász szakképzettségű szakorvos egybehangzó véleménye, illetve ajánlása alátámasztja.

Ez a weboldal sütiket használ az oldal működésének biztosítása érdekében. A www.janoskorhaz.hu weboldal kizárólag az oldal működéséhez feltétlenül szükséges sütiket (cookie-kat) használ.

A sütikkel kapcsolatos részletes tájékoztatást ITT érheti el

Megszakítás