Az Észak-budai Szent János Centrumkórház logója

Észak-budai
Szent János
Centrumkórház

Keresés

Ortopéd-traumatológiai osztály

6. épület, 1. emelet

Osztályvezető főorvos: Dr. Nyiri Péter osztályvezető főorvos

Főápoló: Sebestyén Gábor

Szervezeti egység információs telefonszáma: 06 1 458 4600

Ágyszám: 68

Információk az osztályról

(kattintson a megfelelőre)

Az általános ortopédia művelésén túl az osztály kiemelt sebészeti területei a váll- és könyökprotetika, a nagyízületi endoprotetika (műízületek beültetése) csontpótlással végzett protéziscserék, a nagyízületek artroszkópos sebészete (váll, könyök, térd, boka ízületek tükrözése), keresztszalag pótlás,  kézsebészet, korrekciós lábműtétek, valamint degeneratív gerincbetegségek (discus hernia – porckorongsérv, canalis spinalis stenosis – gerinccsatorna szűkülete) kezelése.

A traumatológiai tevékenység során osztályunkon is bevezetésre kerültek a folyamatosan fejlődő, modern osteosynthesis módszerek (eljárások, melyek törött csontvégeket stabilizálnak és egyesítenek speciális lemezek, csavarok, egyéb fémanyagok felhasználásával), tovább bővült a már eddig is alkalmazott intramedullaris (a csont velőüregén belüli) eljárások köre. Fontos profilt jelent az osteosyntheissel biztonságosan nem rögzíthető súlyos váll-, könyök-, csípő- és térdtáji törések ellátása primer endoprotézis beültetéssel illetve a posttraumás állapotok ellátása csontpótló módszerekkel, vagy endoprotézissel esetenként ezek kombinációjával.

A polytraumatizált betegek ellátását kórházunk társosztályaival szorosan együttműködve végezzük.

Speciális vizsgálatok:

Térd, váll, könyök és bokaízületi endoscopos vizsgálatokat (ízületi tükrözést) végzünk, melynek döntő része egyben terápiás beavatkozás is.

Évente közel 3000 műtéti beavatkozást végzünk, melyből mintegy 400 műtét nagyízületi endoprotézis beültetés.

I. Teljes munkaidőben dolgozó orvosok
Orvos neveMunkakörÉpületMellék*
Dr. Nyiri Péterosztályvezető főorvos6.4603
Dr. Kiss Jenőfőorvos, kandidátus6.4603
Dr. Faggyas Ákosfőorvos6.4608
Dr. Boross Györgyfőorvos6.5059
Dr. Juhász Andrásfőorvos6.4608
Dr. Pethes Ákosszakorvos6.4608
Dr. Ködöböcz Istvánszakorvos6. 
Dr. Tibay Györgyszakorvos6. 
Dr. Pogonyi Balázsszakorvos6. 
Dr. Pethe Renátaszakorvos6.4608
Dr. Szalai Szilviaszakorvos6. 
Dr. Faragóné Dr. Kósa Gabriella Eszterszakorvos6. 
Dr. Szekeres Eszterszakorvos6. 
Dr. Gász Péterrezidens6. 
Dr. Szilágyi Tamásrezidens6. 
Dr. Kohanecz Nándorrezidens6. 
Dr. Chrabák Lászlórezidens6. 
Dr. Kállai Kristófrezidens6. 
Dr. Harsányi Mártonrezidens  
Dr. Sőti Csaba Dánielrezidens  
Dr. Forrai Bálintrezidens  
II. Részmunkaidőben dolgozó orvosok
Orvos neveMunkakörÉpületMellék*
Dr. Erbszt Andrásszakorvos6. 
Dr. Sass Lászlónyugdíjas szakorvos  
Dr. Takács Jánosnyugdíjas szakorvos  
Dr. Túri Andrásnyugdíjas szakorvos  

*A Szent János Kórház központi száma: 458-4500. A negyvenöttel, illetve a negyvenhattal kezdődő  mellékek 458- előtaggal budapesti telefonszámként közvetlenül hívhatóak. Pl. 458-4517.

A területi ortopédiai ellátáson túl gyakorlatilag az ország egész területéről fogadunk betegeket főleg a kiemelt profilokkal kapcsolatos kezelésre. Előjegyzés ortopédiai szakrendelésre telefonon vagy személyesen.

Tervezett műtétekre az ambuláns vizsgálatokat követően előjegyzés alapján fogadjuk a betegeket. Osztályos felvételre az osztály ambulanciáján lévő felvételi irodában kell jelentkezni a műtét napján, vagy azt megelőző napon (utasítás szerint).

A csípő, térd, váll és könyökízületi endoprotézis beültetésekre a hatályos rendelkezéseknek megfelelően intézményi várólista alapján hívjuk be a pácienseket.

Balesetet szenvedett betegeknek az osztály ambulanciáján lévő baleseti ambulancián kell jelentkezni ügyeleti napokon, azaz szerdán és vasárnap.

Budapest 02.ker., Budapest 03.ker., Budapest 11.ker., Budapest 12.ker., Bicske, Csabdi, Etyek, Mány, Biatorbágy, Budaörs, Diósd, Érd, Gyermely, Herceghalom,, Pusztazámor, Sóskút, Százhalombatta, Tárnok, Törökbálint, Budajenő, Budakeszi, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Remeteszőlős, Solymár, Szomor, Telki, Tinnye, Tök, Üröm, Zsámbék

Osztályunk akkreditált képzőhelye az ortopédiának, traumatológiának, így folyamatos a rezidensképzés, szakorvosképzés, valamint részt veszünk a medikus oktatásban is. Osztályunk valamennyi orvosa rendelkezik ortopédiai és traumatológiai szakképesítéssel illetve többen harmadik szakképesítéssel (kézsebészet, sebészet stb.) A szakorvosjelöltjeink a közös ortopéd-traumatológiai szakképzési rendszer szerint végzik tanulmányaikat. Rendszeres aktív részvevői és előadói vagyunk haza és külföldi szakmai konferenciáknak és tanfolyamoknak.

Az ambulancián röntgen labor működik korszerű digitális röntgenkészülékkel. A műtőben 3 db. műtői röntgen képerősítő áll rendelkezésre, melyek hasonlóan az ambulancia röntgenberendezéséhez, összeköttetésben vannak a kórházi IPAX képalkotó vizsgálatokat kezelő informatikai rendszerrel. A műtőben két komplett arthroscopos rendszerrel rendelkezünk. A műtő területén gyorssterilizáló (Statim) és speciális műszermosogató, fertőtlenítő gép van.

Prof. Horváth Mihály Alapítvány

Adószám: 18255061-1-43

Bankszámlaszám: 10100792-56474400-01000003


Az alapítvány tevékenysége:

• továbbképzések támogatása

• műtéti felszerelés fejlesztése

• szakmai irodalom beszerzésének támogatása

• betegellátást segítő eszközök beszerzése

1918-ban az országban elsőként Ortopéd Sebészeti Osztály létesült, ami már röntgen laboratóriummal volt felszerelve. Ennek vezető főorvosa Dr. Horváth Mihály professzor volt. Az első világháború rokkantjainak gyógyítását már a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem orvosi karán megkezdte, mely működését a János Kórházba történt kinevezése után folytatta. Németországi tanulmány útja során megismerkedett a csont röntgen fejlődő tudományával és ezt a korszerű sebészeti eljárások mellett, Magyarországon is meghonosította.

Németországi tanulmányútjai során egyre inkább a klasszikus orthopedia irányába fordult, a csípőficamok korai röntgen diagnosztikában külföldi publikációk révén nemzetközi hírnévre tett szert. Utóda fia, Horváth Boldizsár lett, aki édesapja tanítványa volt az itt dolgozó Zinner Nándor professzorral együtt.

 

1934-ben az osztály a kiköltöző szülészeti osztály épületébe került, mintegy 70 ággyal. Horváth Boldizsár a klasszikus ortopédia nagymester volt, de a korral haladva elsőként vezette be pl. a discus hernia műtéti kezelést. Dr. Horváth Boldizsárt 1962-ben kényszernyugdíjazták, az 1956-os forradalomban végzett tevékenységéért.

1962-ben Dr. Peer Gyula vette át az osztály vezetését, akinek funkcionális szemlélete új utat nyitott a sok tízezer embert éríntő gyermekparalízis szövődményeinek kezelésében. Ő volt az első, aki felismerte az ortopédiai és traumatológia közös működésének jelentőségét, az osztály átépítése már ennek jegyében készült.

1970-re megépült az új kiszolgáló egység, amely a röntgen, illetve a járó beteg rendelésen kívül baleseti felvételi ambulanciát és az emeleten három korszerű klíma berendezéssel is ellátott, modern műtőt hoztak létre. Dr. Peer főorvos irányításával az osztály belépett a budapesti traumatológiai ellátásba ügyeletvezetőként. Ezáltal az országban gyakorlatilag elsőként ötvözte a mai modern elveknek megfelelő traumatológiai és ortopédiai ellátás összevonását.

1977-ben vette át az osztály vezetését Dr. Krakovits Gábor, aki már egyetemi hallgató korában, mint önkéntes részt vett az osztály tevékenységében. Az osztály átépítésének tervezésében, kivitelezésében vezető szerepet játszó Prof. Dr. Krakovits Gábor, a traumatológiai ellátás mellett, a korszerű ortopédia művelését is szorgalmazta. Vezetése alatt indult meg a gerincbetegségek korszerű sebészeti kezelése, az endoprotetika fellendülése, új műtéti eljárások bevezetése.

1978-ban az Országos Traumatológiai Intézet kiürítése szükségessé tette a kiesett ellátás pótlását, valamint a város várható megnövekvő traumatológiai igényének megfelelő bővítést. Így került sor a Szent János Kórházban egy külön Traumatológiai Osztály kialakítására. Mivel az új osztályon az infrastrukturális feltételek nem álltak azonnal rendelkezésre ezért az átvezényelt traumatológusokkal, anaesthesiológusokkal kiegészülve, egy hét alatt az Ortopédia-Traumatológiai Osztályra közel 200 beteg nyert felvételt, napi 45-50 műtét elvégzésére került sor. Ugyanakkor az új osztály kialakítása folyamatosan megindult a kórház fő sebészévé kinevezett Krakovits professzor vezetésével.

A traumatológia támogatása lehetőséget nyújtott az Ortopéd-Traumatológiai Osztály rekonstrukciójára is, ultra steril műtők, korszerű képerősítő rendszer kialakítására, központi oxigén-orvosi gázszolgáltatás bevezetésére.

2001. májusától Dr. Kiss Jenő vette át az osztály vezetését, aki új színezetet adott az ortopédiai és traumatológiai tevékenységnek. Az ortopédiai betegellátásban a korábbi hagyományoknak megfelelően az általános ortopédiai kezeléseken túl folytatódott és kiemelt terület maradt a gerinc deformitások (scoliosis, Scheuermann kór, congenitalis csigolyadeformitások) és degenerativ gericbetegségek műtéti kezelése, a nagyízületi endoprotetika, az arthroscopos sebészet és a kézsebészet. A protetika területén új revíziós térd és csípőprotézis technikákat vezettek be. Magyarországon elsők között kezdték el a minimal invazív térd és csípőprotézis beültetéseket. Országos viszonylatban is kiemelkedő a vállízületi és könyökízületi endoprotetika. Jelentősen bővült váll és könyökízület arthroscopos és nyitott sebészi módszerekkel való kezelése, melyek közül több beavatkozást az országban egyedül végeznek.

 

Új, korszerű osteosynthesis módszerek bevezetésére nyílt lehetőség és tovább bővült a már addig is alkalmazott intramedullaris rögzítő eljárások köre. Speciálisan traumatológiai profilváltozást jelentett az osteosynthesissel nem, vagy csak igen bizonytalanul rögzíthető súlyos váll, könyök, csípő és térdízületi törések ellátása során primer endoprotézisek beültetése. A baleseti rehabilitáció keretében országos viszonylatban is élenjáró tevékenység a posttraumás könyökízületi defektusok, vállízületi hiányosságok protetizálása, valamint különféle csontpótló eljárások alkalmazása szükség esetén endoprotézis beültetéssel kombinálva. Térd, váll, könyökízületek sérüléseinek ellátásában egyre gyakrabban kerül sor akut arthroscopos műtétekre. Az osztály úttörő szerepet játszott a csigolyatörések mellső feltárásával, mellső felszabadító és stabilizációs műtéteinek bevezetésével, amennyiben szükséges két ülésben végzett kombinált ventralis és dorsalis stabilizáló műtétek végzésével. A gerincsérültek primer ellátása sürgősségi ügyeletben is napi gyakorlattá vált, ami nagyban hozzájárul a gyors rehabilitáció megkezdéséhez és a gerincvelő sérüléssel társuló szövődmények számának csökkentéséhez. A friss gerinctörések mellett posttraumás kyphosisok, paraplegek korrekciós stabilizáló műtétei történtek rehabilitációs céllal, melyek elvégzéséhet az ortopéd tevékenység körében végzett nagyszámú kyphoscoliosis korrekciós műtétei során szerzett gyakorlat biztosította. Az országos és nemzetközi viszonylatban is jelentős gerincsebészeti tevékenység sajnálatos módon számos tényező miatt 2010 után fokozatosan megszűnt.  Medencegyűrű instabil töréseinek osteosynthesissel való stabilizálása is bevezetésre került. Polytraumatizáltak ellátására korszerű intenzív osztályunk ad megfelelő hátteret. A koponya, a hasi és a mellkasi társsérülések ellátásában a kórház konzíliárusai illetve a társszakmák képviselői vesznek részt. Teljes skálájú, primer kézsebészeti ellátás történik az osztályon dolgozó kézsebész szakorvosok révén.

Az Ortopéd-Traumatológiai Osztály jelenleg 68 ággyal rendelkezik, melyből 28 ágy az ortopéd és 40 a traumatológiai betegellátást szolgálja. A területi ellátási kötelezettségén túl lényegében az egész ország területéről fogad ortopédiai kezelésre betegeket. Emellett jelenleg Budapest IV-es régiójának (Buda középső és déli része valamint környező települések, mely közel 800000 lakost jelent) teljes körű sérültellátását végzi hetente 2 alkalommal. Évente mintegy 3000 fekvőbeteg kezelésére kerül sor az Ortopéd-Traumatológiai Osztályon, melynek három-ötöde sérült, két-ötöde elektív ortopédiai ellátásban részesül. Átlagosan 2400 műtét történik bentfekvő betegeket és 600 ambuláns műtét melyeknek nagyjából fele traumatológiai a másik fele ortopédiai beavatkozás. A traumás beavatkozások döntő többsége ügyeleti időben, akutan megtörténik és csak kisebb részére kerül sor halasztottan.

Az osztály fekvőbetegellátási tevékenysége mellett jelentős járóbetegforgalmat bonyolít le (Ortopédiai és Ortopéd-Traumatológiai Szakambulancia, Ortopéd Szakrendelés, Kézsebészeti Szakrendelés, Baleseti Utókezelő Szakrendelés, Ortopéd Gyógytorna Szakrendelés) mely rendeléseken 2006-ban több mint 44000 beteg fordult meg.

A kor követelményeinek megfelelően, osztály valamennyi szakorvosa rendelkezik mind az ortopéd mind a traumatológus szakképesítéssel, emellett többeknek harmadik szakképesítése is van (kézsebészet, sebészet, sportorvostan, repülőorvostan, igazságügyi orvostan). Az osztály szakorvosjelöltjei kivétel nélkül a közös ortopéd-traumatológiai szakképzésben vesznek részt. Az osztály akkreditált képzőhelye az ortopédiának és traumatológiának, mely miatt rendszeresen fogad hosszabb-rövidebb gyakorlatra más intézetekből szakorvosjelölteket valamint központi gyakornokokat, továbbá részt vállal a medikus oktatásban.

Az osztály orvosai és szakdolgozói hazai és külföldi kongresszusok, továbbképző tanfolyamok rendszeres aktív résztvevői, emellett rövidebb-hosszabb külföldi tanulmányutakon gazdagítják szakmai tudásukat hozzájárulva a nagyhírű Szent János Kórház hagyományainak megőrzéséhez, tovább fejlesztéséhez.

Rendszeres résztvevői továbbá a Szent János Kórház tudományos rendezvényeinek. Ennek számos alkalommal a házigazdái voltak, mint például 1998-ban, 2002-ben és 2004-ben. Ezen rendezvényeket az osztály tudományos és klinikai munkájáról tartottak előadást az egybegyűlteknek.

2013-ban az Ortopéd-Traumatológiai Osztály az ortopéd szakmát képviselve, mint társrendező házigazdája volt a Budapesten rendezett közös MOT-MTT kongresszusnak.

Ez a weboldal sütiket használ az oldal működésének biztosítása érdekében. A www.janoskorhaz.hu weboldal kizárólag az oldal működéséhez feltétlenül szükséges sütiket (cookie-kat) használ.

A sütikkel kapcsolatos részletes tájékoztatást ITT érheti el

Megszakítás