Urológiai-sebészeti osztály

5. épület 1. emelet

Osztályvezető főorvos:
Dr. Domján Zsolt
+36-1-458-4500/ 4645

Főnővér:
Lőrincz Veronika
+36-1-458-4500/ 4647

Ágyszám: 30

Osztályiroda:
Zsirmonné Kovács Tünde adminisztrátor
(5. épület földszint, +36-1-458-4644)

Nővérpult:
+36-1-458-4500/4896

urolseb@janoskorhaz.hu 

Információk az osztályról

(kattintson a megfelelőre)

Az osztály a korszerű és tradícionális műtétek széles spektrumát végzi a napi gyakorlat szintjén.

Az urológiai daganatos radikális műtétek nagyobb részben laparoszkópos úton történnek:

–       laparoszkópos vese tumor eltávolítás (a vese megkímélésével, vagy szükség esetén annak eltávolításával)

–       laparoszkópos radikális prostata eltávolítás (a betegség stádiumától függően potencia megőrzéssel, ún. idegkíméléssel, vagy kiterjesztett kismedencei nyirokcsomó eltávolítással)

–       nyitott vagy laparoszkópos húgyhólyag eltávolítás, hólyag pótlással (vékonybél szakasz kirekesztéssel)

–       nyitott vagy laparoszkópos nyirokcsomó blokk teljes eltávolítás here tumoros betegeknél (RLA)

–       laparoszkópos mellékvese eltávolítás

Az osztályon nagy a gyakorlat a rekonstrukciós laparoszkópos beavatkozások végzésével:

–       laparoszkópos vesemedence plasztika (fejlődési rendellenességek esetén)

–       laparoszkópos húgyvezeték kő eltávolítás

–       laparoszkópos húgyvezeték reszekció, vagy neoimplantáció (beültetés) endometriosisban, vagy nőgyógyászati szövődményes esetekben (húgyvezeték-, hólyag-hüvely, végbél-hüvely fistulák), vagy ismeretlen eredetű hegesedéssel járó folyamatokban (Ormond kór)

– Laparoszkópos hólyag- és végbélsérv műtétek nőkben

– A női vizelet inkontinencia sebészei kezelése a legmodernebb szalag-plasztikai módszerekkel.

A korszerű laparoszkópos műtétek mellett előrehaladott daganatos esetekben hagyományosan nagy gyakorlattal végezzük a nyitott módon (nagyobb műtéti metszéssel történő) radikális műtéteket  a vese, hólyag, prostata, here rosszindulatú daganatos megbetegedések eseteiben.

Kórházunk nagyforgalmú baleseti osztályával együttműködésben történik az uro-traumatológiai betegek ellátása, mind izolált, mind polytraumatizált esetekben egyaránt.

Az osztály a veseköves megbetegedések kezelésének minden formáját végzi:

–       ESWL-vesekőzúzás (testen kívüli lökéshullámú kezelés)

–       Bőrön keresztüli endoszkópos vesekő eltávolítás (PCNL): nagyobb, zúzásra alkalmatlan vesekövek esetén, szükség esetén ultrahangos kőzúzóval darabokra törve a követ

–       Húgycsövön keresztüli endoszkópos vesevezeték-kő eltávolítás (URS): félmerev, vagy flexibilis ureteroszkóp használatával, szükség esetén lézerrel történő kőzúzással kombinálva (Holmium lézer)

–           Hybrid kőműtétek: bőrön és húgycsövön keresztüli endoscopos kőeltávolítás együlésben, úgynevezett supinált (hanyatt) fekvő helyzetben

 

Húgycsövön keresztüli endoszkópos beavatkozások:

–       felületes hólyag tumorok eseteinek kezelése

–       jóindulatú prostata megnagyobbodás műtéte

–       hólyagnyak merevség műtéte

–       hólyagkövek eltávolítása (elektro-hydraulikus kőzúzás)

–      húgycsőszűkületek endoscopos megoldása (a szűkület elhelyezkedése és hossza befolyásolja az endoscopos beavatkozás lehetőségét)

Az osztály speciális felszereltsége, ami a korszerű ellátás alapja:

–       Modern HD minőségű laparoszkópos torony (Olympus)

–      Modern HD minőségű endoszkópos torony a transurethralis és endoszkópos kőműtétek végzésére (Olympus)

–       Az osztály 1988 óta rendelkezett saját, azaz telepített ESWL vese és ureterkő zúzásra alkalmas készülékkel. 16 éven át a Siemens Lithostar, majd utána a Siemens Modularis készülék biztosította a fájdalommentes vese és ureterkő zúzási lehetőséget, a hét minden napján.

–   Holmium lézer (Storz) : a vesekövek és vese-vezeték kövek lézeres zúzására alkalmas LASER készülék. Ez a berendezés porítja a köveket, tehát a betegek fájdalom mentesen szabadulnak meg görcsöket okozó vese vezeték köveiktől, és vese elzáródásuktól.

 – Photodynámiás hólyag tumor diagnosztika (PDD diagnosztika): HALA (hexaamino-levulinsav) előzetes hólyagba adásával a hólyag daganata már igen korai stádiumban láthatóvá tehető, amikor szabad szemmel, az egyszerű hólyag tükrözéssel még fel nem ismerhető állapotban van. Ezáltal a műtéti eltávolítás hatékonyabb, a kiújulás ritkább.

OSZTÁLYVEZETŐ FŐORVOSI SZOBA +36-1-458-4500/ 4645
ORVOSI SZOBA +36-1-458-4500/ 4893
Orvos neve: Munkakör
I. Teljes munkaidőben dolgozó orvosok
Dr. Domján Zsolt osztályvezető főorvos
Dr. Csicsenkov Péter osztályvezető helyettes főorvos
Dr. Bodó Örs szakorvos
Dr. Szalontai Ágnes szakorvos
Dr. Schön Martin Theo szakorvosjelölt
Dr. Kapossy Lilla rezidens
Dr. Kazmar Tamás rezidens
Dr. Zelenai Zsófia rezidens
II. Részmunkaidőben dolgozó orvosok
Dr. Kovács András nyugalmazott osztályvezető főorvos
Dr. Molnár Ádám főorvos
Dr. Kázmér Tibor szakorvos
Dr. Porath Sharon szakorvos
III. Tartósan távol lévő orvosok
Dr. Horváth Anna Csenge szakorvosjelölt

A műtétre előjegyzett betegek előzetes ambuláns kivizsgálás után kerülnek felvételre a fekvőbeteg osztályra. A tervezett beavatkozások előtt a kezelőorvossal megbeszéltek szerint történik a betegfelvétel (általában a beavatkozás napján, vagy az azt megelőző napon). Osztályos felvételre az 5. épület földszint, felvételi irodában szükséges jelentkezni a kezelőorvossal megbeszélt időpontban. A sürgős betegfelvételt igénylő eseteket az osztály ügyeletes orvosa végzi.

Az osztályon jelenleg 3 db 2 ágyas apartman, valamint 1 db 1 ágyas szoba áll a betegek rendelkezésére, TV-vel, hűtőszekrénnyel, telefonnal, saját fürdővel. A szobák térítési díját a mindenkori Intézeti Szabályzat határozza meg. (jelenlegi árak: kétágyas: 3.000,-Ft/nap/fő, egyágyas: 6.000,- Ft/nap).

A látogatási rendet a mindenkori Intézeti Házirend tartalmazza.

Fennjáró betegek hozzátartozóikat, látogatóikat az időjárástól függően a kórteremben vagy az Intézmény parkjában fogadhatják. Ágyban fekvő betegek látogatása a kórteremben történik. Egy betegnél egyszerre csak két látogató tartózkodhat. Az egyes osztályok az itt ajánlott beteglátogatási rendtől esetlegesen eltérő szabályait működési szabályzatukban (EMSZ) külön szabályozzák, amelyek az adott osztályokon megtekinthetőek. A vizitek idején látogató nem tartózkodhat a kórteremben, illetve az az egészségügyi ellátás zavartalan biztosítása érdekében indokolt esetben felszólíthatók a távozásra.

Beteglátogatás ajánlott időpontja:

Munkanapokon: 16:00-17:30 óráig

Hétvégén és ünnepnapokon: 10:00-12:00 óráig és 16:00-19:00 óráig.

A osztály látogatási rendje módosulhat az érvényben lévő COVID járványügyi intézkedéseknek megfelelően. Megkérjük a kedves Látogatókat, hogy erről a kórház weboldalán, vagy telefonon előzetesen érdeklődjenek.

Az osztály 2001. január 1. óta akut, felvételes urológiai ellátást biztosít minden nap az alábbi területekre: I., II., XII. kerület, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Gyermely, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Remeteszőlős, Szomor, Telki, Tök, Törökbálint, Zsámbék.

Az osztály orvosai előadásokkal részt vesznek a különböző szakmai rendezvényeken, tudományos összejöveteleken, vagy szakmai továbbképzéseken.

Az osztály a Semmelweis Egyetem képző központja, a különböző szakterületek rezidensei is itt tölthetik urológiai gyakorlatukat.

„Noszkay Aurél az urológiai rosszindulatú daganatos betegekért”

Adószáma:18231777-1-43

Az Urológiai-sebészeti osztály 1998 óta saját alapítvánnyal rendelkezik, amely a korszerű és költségesebb ellátáshoz teremti meg a gazdasági hátteret. Az alapítvány biztosítja a kézi műszerek, a laparoscopos és endoszkópos park felújítását, javítását, valamint a legújabb daganat sebészeti vagy kősebészeti kézieszközök, egyszer használatos speciális intsrumentárium beszerzésében nyújt nélkülözhetetlen segítséget.

A Szent János kórház Urológiai-sebészeti osztály 1912-ben kezdte meg működését.

 Dr. Rihmer Béla 1912-1936 között, Dr. Minder Gyula 1936-1942 között, Dr. Noszkay Aurél 1943-1974 között, Dr. Wabrosch Géza 1974-1998 között vezették és tették Európa szerte ismertté az osztályt, alapos urológiai tudás ismeretükkel és kitűnő manuális rátermettségükkel. 1999. december 01.től Dr. Kovács András, az orvostudomány kandidátusa vezette az osztályt és folytatta a neves elődök által megkezdett magas szintű szakmai ellátást. Kitűnő operatőrként, kiváló kapcsolat teremtő képességével sikerült az itt folyó szakmai tevékenységet széles körben elfogadtatni az országon belül és külföldön egyaránt.

 2016.október 1-től  Dr.  Domján Zsolt vezeti az osztályt, aki által kerültek bevezetésre a modern laparoszkópos technikák a daganat sebészetben, az urogynecológiai profil, valamint a modern kőműtétek.

 Az osztály hagyományosan az urológia teljes spektrumát műveli. Megtalálható a teljes urológiai radikális műtéti repertoár /vese, hólyag, prostata, here rosszindulatú daganatos megbetegedések eseteiben/, valamint a helyreállító, szervmegtartó, rekonstrukciós műtétek egész tárháza, illetőleg a uro-traumatológiai betegek ellátása, mind izolált, mind polytraumatizált esetekben egyaránt. Emellett az osztály az urogenitális köves megbetegedések kezelésének minden formáját végzi /ESWL-vesekőzúzás, endoszkópia, percutan technika, valamint a feltárásos, nyílt műtétek/.

 Az osztály profilja az utóbbi időben jelentősen megváltozott a minimálisan invazív műtéti technikák bevezetésével. A laparoszkópos daganat sebészet ma már csaknem teljesen átvetette a hagyományos nyílt műtéti technikák szerepét, de a legtöbb rekonstrukciós beavatkozás is laparoszkóppal történik.

A laparoszkópos módszer lehetőséget biztosít az operáló orvos számára a precízebb műtéti technika alkalmazására, a betegek számára a kisebb megterhelést jelentő műtétek után a gyorsabb felépülésre.

 Az inkontinencia (vizelet csepegés) és a prolapsus (hüvelyi előesések, hólyag- és végbél sérvek) műtéti kezelésében, a minimálisan invazív módszerek alkalmazásával az ország egyik legnagyobb forgalmú, korszerű centrumaként működik.

Az Urológiai-sebészeti osztály ellátási területe az I.-II.-XII. kerület, valamint a budai csatolt községek, közel 800.000 lakossal. Ezek a területek a Kútvölgyi-Szakrendelőben, vagy az osztály orvosainak ambuláns rendelésein  kerülnek kivizsgálásra és ellátásra, szükség szerint onnan a fekvőbeteg részlegre beutalással.

Az osztály akut (sürgős) felvételes urológiai ellátást a hét minden napján,  a területi ellátás kötelezettségének megfelelően biztosítja. Ez kb. 1.000.000 lakos akut ellátását jelenti hétvégeken is. 

A fekvőbeteg részlegen évente 1800 körüli a műtétek száma, 2200 körüli ápolt beteggel. Az ambulancián és járóbeteg szakellátás területén évente kb. 23.000 beteg ambuláns vizsgálata és ellátása történik.

 Az osztályon nagy számban végzünk daganatos betegségek miatt kiterjesztett, radikális műtéteket laparoszkópos vagy nyitott műtéti technikával. Szoros szakmai kapcsolatban állunk az Országos Onkológiai Intézettel, illetve a Szent Margit Kórház Onkológiai-Belgyógyászati osztályával, ahol a műtét előtti (neoadjuváns) ill. a műtét utáni (adjuváns) kezelések történnek. (kemoterápia, immunkezelés, sugárkezelés.) Az onkoteam a kórházban szervezett módon, heti rendszerességgel történik.

2020.04.01-jétől a szakrendelés a Szent János Kórház Urológia épületében (5. épület, földszint) megszűnt, az csak és kizárólag a Kútvölgyi Szakrendelőben érhető el.

A szakrendelésre előzetes időpontegyeztetés szükséges az 1-356-8091-es telefonszámon!

Időpontkérés munkanapokon 08-16 óra között.

Az akut esetek ellátása (görcsös panaszok, véres vizelet, láz) is a szakrendelőben történik.

Rendelési idő: hétfőtől péntekig 08-15 óra között, Kútvölgyi Szakrendelő, 2. emelet 218-as szoba.

Rendelő orvosok:

Hétfő: Dr. Schön Martin Theo

Kedd: Dr. Porath Sharon

Szerda: Dr. Csicsenkov Péter

Csütörtök: Dr. Bodó Örs

Péntek: Dr. Szalontai Ágnes

Járóbeteg ellátási területek: I., II., III., XII. kerület, Gyermely, Szomor, Törökbálint, Budaörs, Biatorbágy, Herceghalom

 

Az urológiai osztály épületében lévő szakambulancia csak és kizárólag a kezelőorvossal történt előzetes időpontegyeztetést követően fogad betegeket!