Az Észak-budai Szent János Centrumkórház logója

Észak-budai
Szent János
Centrumkórház

Keresés

Urológiai osztály

Kútvölgyi Kórház, V. emelet

Osztályvezető főorvos: Dr. Domján Zsolt

Osztályvezető főorvosi: 06 1 458 4500/4645 mellék

FőnővérFrey Erika

Osztályvezető főnővéri: 06 1 458 4500/4647 mellék

Osztályiroda: Zsirmonné Kovács Tünde adminisztrátor

Telefonszám: 06 1 458 4644

Email cím: urolseb@janoskorhaz.hu

Nővérpult: 06 1 458 4500/4896 mellék

Orvosi szobák telefonszámai: 4890, 4891, 4892, 4893 mellékek

Ágyszám: 14 ágy + 10 ágy egynapos sebészetként működik

Látogatási idő:

Munkanapokon: 16:00-18:00 óra között

Hétvégén és ünnepnapokon: 10:00-12:00 és 16:00-19:00 óra között

Információk az osztályról

(kattintson a megfelelőre)

Az osztály a korszerű és tradícionális műtétek széles spektrumát végzi a napi gyakorlat szintjén.

Az urológiai daganatos radikális műtétek nagyobb részben laparoszkópos úton történnek:

 • laparoszkópos vese tumor eltávolítás (a vese megkímélésével, vagy szükség esetén annak eltávolításával)
 • laparoszkópos radikális prostata eltávolítás (a betegség stádiumától függően potencia megőrzéssel, ún. idegkíméléssel, vagy kiterjesztett kismedencei nyirokcsomó eltávolítással)
 • nyitott vagy laparoszkópos húgyhólyag eltávolítás, hólyag pótlással (vékonybél szakasz kirekesztéssel)
 • nyitott vagy laparoszkópos nyirokcsomó blokk teljes eltávolítás here tumoros betegeknél (RLA)
 • laparoszkópos mellékvese eltávolítás

Az osztályon nagy a gyakorlat a rekonstrukciós laparoszkópos beavatkozások végzésével:

 • laparoszkópos vesemedence plasztika (fejlődési rendellenességek esetén)
 • laparoszkópos húgyvezeték kő eltávolítás
 • laparoszkópos húgyvezeték reszekció, vagy neoimplantáció (beültetés) endometriosisban, vagy nőgyógyászati szövődményes esetekben (húgyvezeték-, hólyag-hüvely, végbél-hüvely fistulák), vagy ismeretlen eredetű hegesedéssel járó folyamatokban (Ormond kór)
 • Laparoszkópos hólyag- és végbélsérv műtétek nőkben
 • A női vizelet inkontinencia sebészei kezelése a legmodernebb szalag-plasztikai módszerekkel.

A korszerű laparoszkópos műtétek mellett előrehaladott daganatos esetekben hagyományosan nagy gyakorlattal végezzük a nyitott módon (nagyobb műtéti metszéssel történő) radikális műtéteket  a vese, hólyag, prostata, here rosszindulatú daganatos megbetegedések eseteiben.

Kórházunk nagyforgalmú baleseti osztályával együttműködésben történik az uro-traumatológiai betegek ellátása, mind izolált, mind polytraumatizált esetekben egyaránt.

Az osztály a veseköves megbetegedések kezelésének minden formáját végzi:

 • ESWL-vesekőzúzás (testen kívüli lökéshullámú kezelés)
 • Bőrön keresztüli endoszkópos vesekő eltávolítás (PCNL): nagyobb, zúzásra alkalmatlan vesekövek esetén, szükség esetén ultrahangos kőzúzóval darabokra törve a követ
 • Húgycsövön keresztüli endoszkópos vesevezeték-kő eltávolítás (URS): félmerev, vagy flexibilis ureteroszkóp használatával, szükség esetén lézerrel történő kőzúzással kombinálva (Holmium lézer)
 • Hybrid kőműtétek: bőrön és húgycsövön keresztüli endoscopos kőeltávolítás együlésben, úgynevezett supinált (hanyatt) fekvő helyzetben

Húgycsövön keresztüli endoszkópos beavatkozások:

 • felületes hólyag tumorok eseteinek kezelése
 • jóindulatú prostata megnagyobbodás műtéte
 • hólyagnyak merevség műtéte
 • hólyagkövek eltávolítása (elektro-hydraulikus kőzúzás)
 • húgycsőszűkületek endoscopos megoldása (a szűkület elhelyezkedése és hossza befolyásolja az endoscopos beavatkozás lehetőségét)

Az osztály speciális felszereltsége, ami a korszerű ellátás alapja:

 • Modern HD minőségű laparoszkópos torony (Olympus)
 • Modern HD minőségű endoszkópos torony a transurethralis és endoszkópos kőműtétek végzésére (Olympus)
 • Az osztály 1988 óta rendelkezett saját, azaz telepített ESWL vese és ureterkő zúzásra alkalmas készülékkel. 16 éven át a Siemens Lithostar, majd utána a Siemens Modularis készülék biztosította a fájdalommentes vese és ureterkő zúzási lehetőséget, a hét minden napján.
 • Holmium lézer (Storz) : a vesekövek és vese-vezeték kövek lézeres zúzására alkalmas LASER készülék. Ez a berendezés porítja a köveket, tehát a betegek fájdalom mentesen szabadulnak meg görcsöket okozó vese vezeték köveiktől, és vese elzáródásuktól.
 • Photodynámiás hólyag tumor diagnosztika (PDD diagnosztika): HALA (hexaamino-levulinsav) előzetes hólyagba adásával a hólyag daganata már igen korai stádiumban láthatóvá tehető, amikor szabad szemmel, az egyszerű hólyag tükrözéssel még fel nem ismerhető állapotban van. Ezáltal a műtéti eltávolítás hatékonyabb, a kiújulás ritkább.

OSZTÁLYVEZETŐ FŐORVOSI SZOBA06 1 458 4500/4645 mellék
ORVOSI SZOBA06 1 458 4500/4890, 4891, 4892, 4893 mellékek
Orvos neveMunkakör
I. Teljes munkaidőben dolgozó orvosok
Dr. Domján Zsoltosztályvezető főorvos
Dr. Csicsenkov Péterosztályvezető helyettes főorvos
Dr. Szalontai Ágnesszakorvos
Dr. Fábos Dánielszakorvosjelölt
Dr. Kazmar Tamásrezidens
Dr. Mihálffy Dávidrezidens
Dr. K. Szabó Levente Mátérezidens
Dr. Scherer Máté Zsoltrezidens
Dr. Szepcsik Katalinrezidens
II. Részmunkaidőben dolgozó orvosok
Dr. Kovács Andrásnyugalmazott osztályvezető főorvos
Dr. Molnár Ádámfőorvos
Dr. Porath Sharonszakorvos
III. Tartósan távol lévő orvosok
Dr. Horváth Anna Csengeszakorvosjelölt

A műtétre előjegyzett betegek előzetes ambuláns kivizsgálás után kerülnek felvételre a fekvőbeteg osztályra. A tervezett beavatkozások előtt a kezelőorvossal megbeszéltek szerint történik a betegfelvétel (általában a beavatkozás napján, vagy az azt megelőző napon). Osztályos felvételre első lépésben a Kútvölgyi Kórház földszintjén, a betegfelvételi pultnál kell jelentkezni, majd ezt követően az Urológiai Osztályon (Kútvölgyi Kórház, 5. emelet), az aulában található adminisztrátori pultnál a kezelőorvossal megbeszélt időpontban.
A sürgős betegfelvételt igénylő eseteket az osztály ügyeletes orvosa végzi, a Kútvölgyi Kórház földszintjén működő Sürgősségi Betegellátó Osztály által történt beutalás szerint.

Minden betegszoba komfortos, saját fürdőszobával rendelkezik, kétágyasak. 3 egyágyas szoba nappali sebészetként működik.

A látogatási rendet a mindenkori Intézeti Házirend tartalmazza.

Fennjáró betegek hozzátartozóikat, látogatóikat az időjárástól függően a kórteremben vagy az Osztály aulájában fogadhatják. Ágyban fekvő betegek látogatása a kórteremben történik. Egy betegnél egyszerre csak két látogató tartózkodhat. Az egyes osztályok az itt ajánlott beteglátogatási rendtől esetlegesen eltérő szabályait működési szabályzatukban (EMSZ) külön szabályozzák, amelyek az adott osztályokon megtekinthetőek. A vizitek idején látogató nem tartózkodhat a kórteremben, illetve az az egészségügyi ellátás zavartalan biztosítása érdekében indokolt esetben felszólíthatók a távozásra.

Beteglátogatás ajánlott időpontja:

Munkanapokon: 16:00-18:00 óra között

Hétvégén és ünnepnapokon: 10:00-12:00 óra között és 16:00-19:00 óra között

A osztály látogatási rendje módosulhat az érvényben lévő COVID járványügyi intézkedéseknek megfelelően. Megkérjük a kedves Látogatókat, hogy erről a kórház weboldalán, vagy telefonon előzetesen érdeklődjenek.

Az osztály orvosai előadásokkal részt vesznek a különböző szakmai rendezvényeken, tudományos összejöveteleken, vagy szakmai továbbképzéseken.

Az osztály a Semmelweis Egyetem képző központja, a különböző szakterületek rezidensei is itt tölthetik urológiai gyakorlatukat.

A Szent János kórház Urológiai-sebészeti osztály 1912-ben kezdte meg működését.

 Dr. Rihmer Béla 1912-1936 között, Dr. Minder Gyula 1936-1942 között, Dr. Noszkay Aurél 1943-1974 között, Dr. Wabrosch Géza 1974-1998 között vezették és tették Európa szerte ismertté az osztályt, alapos urológiai tudás ismeretükkel és kitűnő manuális rátermettségükkel. 1999. december 01.től Dr. Kovács András, az orvostudomány kandidátusa vezette az osztályt és folytatta a neves elődök által megkezdett magas szintű szakmai ellátást. Kitűnő operatőrként, kiváló kapcsolat teremtő képességével sikerült az itt folyó szakmai tevékenységet széles körben elfogadtatni az országon belül és külföldön egyaránt.

 2016.október 1-től  Dr.  Domján Zsolt vezeti az osztályt, aki által kerültek bevezetésre a modern laparoszkópos technikák a daganat sebészetben, az urogynecológiai profil, valamint a modern kőműtétek.

 Az osztály hagyományosan az urológia teljes spektrumát műveli. Megtalálható a teljes urológiai radikális műtéti repertoár /vese, hólyag, prostata, here rosszindulatú daganatos megbetegedések eseteiben/, valamint a helyreállító, szervmegtartó, rekonstrukciós műtétek egész tárháza, illetőleg a uro-traumatológiai betegek ellátása, mind izolált, mind polytraumatizált esetekben egyaránt. Emellett az osztály az urogenitális köves megbetegedések kezelésének minden formáját végzi /ESWL-vesekőzúzás, endoszkópia, percutan technika, valamint a feltárásos, nyílt műtétek/.

 Az osztály profilja az utóbbi időben jelentősen megváltozott a minimálisan invazív műtéti technikák bevezetésével. A laparoszkópos daganat sebészet ma már csaknem teljesen átvetette a hagyományos nyílt műtéti technikák szerepét, de a legtöbb rekonstrukciós beavatkozás is laparoszkóppal történik.

A laparoszkópos módszer lehetőséget biztosít az operáló orvos számára a precízebb műtéti technika alkalmazására, a betegek számára a kisebb megterhelést jelentő műtétek után a gyorsabb felépülésre.

 Az inkontinencia (vizelet csepegés) és a prolapsus (hüvelyi előesések, hólyag- és végbél sérvek) műtéti kezelésében, a minimálisan invazív módszerek alkalmazásával az ország egyik legnagyobb forgalmú, korszerű centrumaként működik.

Az Urológiai-sebészeti osztály ellátási területe az I.-II.-XII. kerület, valamint a budai csatolt községek, közel 800.000 lakossal. Ezek a területek a Kútvölgyi-Szakrendelőben, vagy az osztály orvosainak ambuláns rendelésein  kerülnek kivizsgálásra és ellátásra, szükség szerint onnan a fekvőbeteg részlegre beutalással.

Az osztály akut (sürgős) felvételes urológiai ellátást a hét minden napján,  a területi ellátás kötelezettségének megfelelően biztosítja. Ez kb. 1.000.000 lakos akut ellátását jelenti hétvégeken is. 

A fekvőbeteg részlegen évente 1800 körüli a műtétek száma, 2200 körüli ápolt beteggel. Az ambulancián és járóbeteg szakellátás területén évente kb. 23.000 beteg ambuláns vizsgálata és ellátása történik.

 Az osztályon nagy számban végzünk daganatos betegségek miatt kiterjesztett, radikális műtéteket laparoszkópos vagy nyitott műtéti technikával. Szoros szakmai kapcsolatban állunk az Országos Onkológiai Intézettel, illetve a Szent Margit Kórház Onkológiai-Belgyógyászati osztályával, ahol a műtét előtti (neoadjuváns) ill. a műtét utáni (adjuváns) kezelések történnek. (kemoterápia, immunkezelés, sugárkezelés.) Az onkoteam a kórházban szervezett módon, heti rendszerességgel történik.

2023 júniusában az Urológiai Osztály a Kútvölgyi Kórház 5. emeletére költözött (Kútvölgyi út 4.). A régi pavilon, mint urológiai betegellátó osztály nem üzemel.

Az osztály 2001. január 1. óta akut, felvételes urológiai ellátást biztosít minden nap az alábbi területekre: I., II., XII. kerület, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Gyermely, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Remeteszőlős, Szomor, Telki, Tök, Törökbálint, Zsámbék

A Kútvölgyi Kórházba történt átköltözést követően, a nap minden szakában, MINDEN akut esetnek a Kútvölgyi Kórház földszintjén működő Sürgősségi Betegellátó Osztályon kell jelentkeznie! A Sürgősségi Betegellátó Osztály orvosa dönt az urológiai konzílium szükségességéről!

Noszkay Aurél az urológiai rosszindulatú daganatos betegekért

Adószáma: 18231777-1-43

Az Urológiai-sebészeti osztály 1998 óta saját alapítvánnyal rendelkezik, amely a korszerű és költségesebb ellátáshoz teremti meg a gazdasági hátteret. Az alapítvány biztosítja a kézi műszerek, a laparoscopos és endoszkópos park felújítását, javítását, valamint a legújabb daganatsebészeti vagy kősebészeti kézieszközök, egyszer használatos speciális instrumentárium beszerzésében nyújt nélkülözhetetlen segítséget.

A Kútvölgyi Kórházba történt átköltözést követően a szakambulancia a Szent János Kórház Urológia épületében (5. épület, földszint) megszűnt.
A Kútvölgyi Kórház Urológiai Osztályán működő szakambulancia (5. emelet) csak és kizárólag más osztályról, konzíliumba irányított betegeket fogad.
A Kútvölgyi Kórházba történt átköltözést követően, a nap minden szakában, MINDEN akut esetnek a Kútvölgyi Kórház földszintjén működő Sürgősségi Betegellátó Osztályon kell jelentkeznie! A Sürgősségi Betegellátó Osztály orvosa dönt az urológiai konzílium szükségességéről! Az új beteg előjegyzési rendszer ad lehetőséget a szakrendelő számra, előzetesen meghatározott számban további akut ambuláns páciensek ellátására.

A szakrendelésre előzetes időpont-egyeztetés szükséges az 06 1 356 8091-es telefonszámon!

Rendelés helye: Kútvölgyi Szakrendelő, 3. emelet, 306-os és 307-es szoba. Az eszközös vizsgálatok (hólyagtükrözés, DJ stent eltávolítás a 308-as helyiségben történnek előjegyzés alapján)

Rendelési idő: hétfőtől péntekig 9:00-15:00 óra között

Előjegyzés: munkanapokon 8:00-16:00 óra között

A soron  következő hónap előjegyzését mindig az azt megelőző hónap első munkanapján reggel 08:00-kor nyitják meg!

Az akut esetek ellátása (görcsös panaszok, véres vizelet, láz) is a szakrendelőben történik.

Rendelő orvosok:

HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntek
Dr. Csicsenkov PéterDr. Porath SharonDr. Fábos Dániel/
Dr. Kazmar Tamás
(időszakos váltásban, ezt az időpont kérésnél szíveskedjenek figyelembe venni)
Dr. Szalontai ÁgnesDr. Fábos Dániel/
Dr. Kazmar Tamás
(időszakos váltásban, ezt az időpont kérésnél szíveskedjenek figyelembe venni)

Járóbeteg ellátási területek: I., II., XII. kerület, Biatorbágy, Budaörs, Gyermely, Herceghalom, Szomor, Törökbálint

Ez a weboldal sütiket használ az oldal működésének biztosítása érdekében. A www.janoskorhaz.hu weboldal kizárólag az oldal működéséhez feltétlenül szükséges sütiket (cookie-kat) használ.

A sütikkel kapcsolatos részletes tájékoztatást ITT érheti el

Megszakítás