II. belgyógyászati- diabetológiai osztály

8. épület 1-2. emelet

Osztályvezető: Dr. Schandl  László Ph.D címzetes egyetemi tanár osztályvezető főorvos

Főnővér: Mihály Zita

Telefonszám: 458 4544

Osztályvezető-helyettes: Dr. Polyák Annamária

Ágyszám: 72

Információk az osztályról

(kattintson a megfelelőre)

A II. Belgyógyászati-Diabetológiai Osztály a kórház legnagyobb ágyszámú belgyógyászati osztálya. A 8. épület földszintjén történik a járóbeteg, az első és második emelten pedig a fekvőbeteg szakellátás. Az általános belgyógyászat művelése mellett az osztály diabetológiai és endokrinológia ellátása III. progresszivitási szintű besorolást nyert. A fekvőbeteg szakellátását osztályos őrző is segíti.
Az osztály a felnőtt diabetológiai szakellátás teljes spektrumát lefedi: a hagyományos 1-es és 2-es típusú cukorbetegek mellett fogadunk pancreatogén diabéteszben szenvedőket, akkreditáltak vagyunk a diabétesszel szövődött terhesség valamennyi formájának ellátására. Osztályunkon működik a Budai Neuropathia Centrum, valamint rendelkezünk felnőtt inzulinpumpa-és szenzor centrum jogosultsággal is.
A diabetológia szakrendelések mellett belgyógyászati, endokrin (pajzsmirigy) és lipidológia szakrendeléssel rendelkezünk. Osztályunk ad otthont a nephrológia szakrendelésnek, valamint a kórházi infektológiai konzulensnek is.

Orvos neve:

Munkakör:

Épület

Mellék*

I. Teljes munkaidőben dolgozó orvosok

 

 

Dr. Schandl László PhD

osztályvezető főorvos, c. egyetemi tanár

8.

4976

Dr. Polyák Annamária

részlegvezető főorvos, osztályvezető helyettes

8.

4837

Dr. Kis János Tibor PhD

részlegvezető főorvos, inzulinpumpa centrum vezető

8.

4978

Dr. Kiss Krisztina

főorvos

8.

4159

Dr. Czégeni Anna

főorvos

8.

4984

Dr. Steiner Tamás

főorvos, orvosigazgató helyettes

8.

4364

Dr. Sklánicz Mónika

adjunktus

8.

4975

Dr. Gortva Szilvia

adjunktus

8.

5042

Dr. Sándor Antal

adjunktus

8.

5042

Dr. Lőrincz Lenke

szakorvos

8.

5042

Dr. Jaszenovits Gábor

általános orvos

8.

4975

Dr. Balogh Bernadett

rezidens

8.

 

Dr. Bernád Emese Imola

rezidens

8.

 

Dr. Fekete Cintia

rezidens

8.

 

Dr. Szemán Andrea

rezidens

8.

 

Dr. Tomasics Gyula

rezidens

8.

5054

Dr. Tóth Anna

rezidens

8.

 

II. Részmunkaidőben dolgozó orvosok

 

 

Dr. Hajós Péter

főorvos

8.

4541

Dr. Hegedüs Virág Zsófia

szakorvos

8.

5054

Prof. Dr. Winkler Gábor

orvosigazgató (osztályvezető 1997-2017)

8.

 

III. Önkéntes segítők, kórházi infektológus konzíliárus

 

 

Dr. Salamon Ferenc

ny. á. főorvos (osztályvezető 1977-1996)

8.

4543

Dr. Porochnavec Marietta

ny. á. szakorvos

8.

 

Dr. Örlős Zoltán

főorvos, kórházi infektológus konzíliárus

8.

 

IV. Tartósan távollévők

 

 

Dr. Kardulecz Ottilia

szakorvos

 

 

Dr. Majtényi Petra

szakorvos

 

 

Dr. Négyesi Nikolett

szakorvos

 

 

V. Nephrológia szakambulancia munkatársai

 

 

Dr. Krizsán Mária

főorvos

8.

4967

Dr. Mázik Róbert

szakorvos

8.

4967

Dr. Tapolyai Mihály

szakorvos

8.

4967

Dr. Térmeg János

szakorvos

8.

4967

*A Szent János Kórház központi száma: 458-4500. A negyvenöttel, illetve a negyvenhattal kezdődő mellékek 458- előtaggal budapesti telefonszámként közvetlenül hívhatóak. Pl. 458-4517.

A betegfelvétel folyamatos, az ellátási területről érkező sürgősségi eseteket azonnal, az egyéb eseteket előzetes időpont-egyeztetés alapján fogadjuk. Sürgősséggel fogadjuk a harmadnaponkénti kórházügyeleti kötelezettségből adódó eseteket is. A betegeket minden esetben az osztály ügyeletes orvosa fogadja és helyezi el, az első -tájékozódó- vizsgálatot követően. A betegek elhelyezése 3 és 6 ágyas kórtermekben történik.

Az osztály a Semmelweis Egyetem gyakorló osztálya kitüntető címet viseli, így részt veszünk az orvosképzésnek mind a graduális, mind pedig a posztgraduális fázisában. Ugyancsak részt veszünk a diabéteszes szakápolók elméleti és gyakorlati képzésében, valamint számukra vizsgáztató hely is vagyunk. A felnőtt inzulinpumpa-és szenzor centrum rang elnyerése, valamint a pancreatogén diabéteszes betegek ellátása az eddigi tudományos munkának is új irányt adott. Munkatársaink közül jelenleg három fő rendelkezik tudományos fokozattal és egyetemi oktatási gyakorlattal.

„Salus Aegroti”

Adószám: 18047527-1-43

Általános belgyógyászati ellátásként Budapest II. kerülete és számos főváros körüli város, ill. község (Páty, Remeteszőlős, Telki, Tök, Zsámbék).
Diabetológiai ellátásként fentieken túl az I. és a XII. kerület betegeit is fogadja, de előjegyzés alapján az ország egészéből fogad betegeket.

Az osztálynak otthont adó 8-as épület Wodianer Albert iparmágnás alapítványának támogatásával épült, eredetileg a fővárosi köztisztviselők és szegény sorsúak ellátására. Az épület koráról a falán máig fellelhető graffitik árulkodnak, amelyek közül a legrégebbit az 1890-es években készítették (az évszám utolsó számjegyét sajnos már olvashatatlanná fakította az idő). A Wodiáner-szanatórium egyik leghíresebb betege Ady Endre volt.
Az első világháborút követő években az épület háborús sérültek rehabilitációjára szolgált, ezt követően pedig gégészeti feladatok mellett otthont adott az 1932-ben megalakult II. Belgyógyászati osztálynak.
A második világháború utáni újrakezdés dr. Fodor Imre vezetésével történt meg. Az osztály az 1950-es évektől a klasszikus belgyógyászat művelése mellett a hazai endokrinológia és diabetológia egyik kiemelkedő centrumává vált. Itt létesült az ország egyik első izotóp laboratóriuma és ugyancsak az elsők között itt vezették be a pajzsmirigy túlműködés izotóp terápiáját. Az osztályon a hazai diabetológia és endokrinológia neves szakemberi dolgoztak (Goth Endre, Halmos Tamás, Fövényi József), emiatt jelentős eredmények születtek az említett szakterületeken.
Dr. Salamon Ferenc vezetése alatt 1984-86 között az épületben átfogó rekonstrukció történt, aminek eredményeként az osztály ebben az időben a főváros egyik legkorszerűbb belgyógyászati osztályává vált. Sajnos, a későbbi egészségügyi átszervezések nem csak az ágyszám radikális csökkentésével jártak, hanem megszűnt az izotópdiagnosztikai részleg és az osztályos őrző is.
Dr. Winkler Gábor professzor vezetése alatt vált véglegessé az osztály jelenlegi, diabetológiai-endokrinológiai profilja, amikor a kórház belgyógyászati osztályai az általános ellátási kötelezettség mellett szakellátási feladatot is kaptak. A már működő diabetológiai és pajzsmirigy szakrendelések mellett lipidológiai szakrendelés kezdte meg működését, 2009-től pedig megnyílt az osztályon a Budai Neuropathia Központ. Az osztály a terhességgel szövődött diabetes valamennyi típusának ellátására jogosulttá vált.
Dr. Lengyel Zoltán főorvos szakmai működésének középpontjában a diabéteszes nefropathia ellátása állt.
Az osztály 2019 óta Dr. Schandl László vezetése alatt működik. 2020 év végén megkezdődött a rendkívül rossz állapotú épület felújítása, a súlyos létszámhiánnyal küzdő orvosi kar új szakemberekkel bővült, köztük Dr. Kis János Tibor személyében a hazai diabetológiai országosan ismert képviselőjével. Örvendetesen emelkedett a rezidens kollégák száma is. Visszaállítottuk az osztályos őrzőt. 2021 őszén az osztály diabetológiai szakellátó helye inzulinpumpa-és szenzor centrum jogosultságot kapott és megkezdtük a pancreatogén diabéteszes betegek ellátását is. Az osztály tehát a felnőtt diabetológiai szakellátás teljes spektrumát lefedi, az újból felállított őrzővel megerősített fekvőbeteg egység pedig mindehhez stabil hátteret ad.
Az osztály a Semmelweis Egyetem Gyakorló Osztálya kitüntető címmel rendelkezik.

A II. Belgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosai:
Kaszper Károly 1932-1943
Szinnyei József 1943
Büki Fejér Árpád 1943
Perémy Gábor 1943-1945
Fodor Imre 1945-1956
Blumenfeld Gyula 1956-1957
Bencsáth Aladár 1957-1958
Góth Endre 1958-1976
Blumenfeld Gyula 1976-1977
Salamon Ferenc 1977-1996
Winkler Gábor 1997-2017
Lengyel Zoltán 2017-2019
Schandl László 2019 – jelenleg is

Az osztály történetéhez tartozik az átmenetileg működő V. Belgyógyászati osztály megemlítése is, amelyet 1958-ban a II. Belgyógyászati osztály egyik emeletéből alakítottak ki. Vezetője dr. Takó József volt. Az osztályt 1979-ben ismételten egyesítették a II. Belgyógyászati osztállyal.