Mozgásszervi rehabilitációs osztály

25. épület földszint és 2. emelet

A szervezeti egység vezetője: Dr. Trócsányi Márta osztályvezető főorvos

Főnővér: Reithofferné Kiss Mária

A szervezeti egység információs telefonszáma: 458-4641

Ágyszám: 60

Információk az osztályról

(kattintson a megfelelőre)

Az osztály feladata a kórház különböző osztályain (elsősorban traumatológia, ortopédia, idegsebészet, neurológia) fekvő, a szakmai kritériumok alapján mozgásszervi rehabilitációt igénylő betegek intézeti orvosi rehabilitációjának biztosítása. Emellett az osztály szakrendeléséről, kivételesen más egészségügyi intézményből is kerülhet felvételre beteg. Ezen betegek közös jellemzője, hogy mozgásszervi károsodásuk (is) van, de ennek eredete különböző lehet.

Az osztályon a betegek rehabilitációja team munka keretében történik különböző szakemberek (orvos, ápoló, gyógytornász, ergoterapeuta /rehabilitációs foglalkoztató, fizikoterápiás asszisztens, pszichológus, logopédus, diétás nővér, szociális munkatárs) részvételével, az érintett személy aktív közreműködésére építve, a családtagok bevonásával. Munkánk célja az érintettek fogyatékosságának csökkentése, kompenzálása (elsősorban önellátóképesség és mozgáskészség lehetséges szintű helyreállítása), a korábbi, vagy azt megközelítő társadalmi szerep újbóli betöltésének előkészítése.

Az osztály tevékenysége alkalmazkodik az intézmény egészének küldetéséhez, feladatait a társosztályokkal szoros együttműködésben látja el. Munkánk során igénybe vesszük a kórház központi szolgáltatásait.

Orvos neve:Munkakör:ÉpületMellék*
Dr. Trócsányi Mártaosztályvezető főorvos25.5070
Dr. Dobai Kálmánfőorvos25.4973
Dr. Kovács Endre Bélaszakorvos  
Dr. Kaczeus Erikaszakorvos25.4926
Csikósné Dr. Tónay Garbiellarezidens25.4926
Dr. Zsiga Katalinszakorvos  
Dr. Zeke Helga Gyöngyiáltalános orvos  
Szilágyiné Dr. Jobbágyi Anna   

*A Szent János Kórház központi száma: 458-4500. A negyvenöttel, illetve a negyvenhattal kezdődő  mellékek 458- előtaggal budapesti telefonszámként közvetlenül hívhatóak. Pl. 458-4517.

Az osztály előjegyzés alapján vesz fel betegeket rehabilitációs konzíliumot követően. A kórház más osztályain fekvő betegek esetén az osztályos orvos kérhet konzíliumot, otthonukban lévő betegek esetén a Mozgásszervi Rehabilitációs Szakrendelésen keresztül lehetséges a beutalás.

A felvételt rehabilitációs konzílium előzi meg. A felvétel kritériuma, hogy az érintett személy fogyatékossága javítható vagy kompenzálható legyen, a beteg fizikailag és szellemileg alkalmas legyen a rehabilitációra és vállalja, hogy abban aktívan részt vesz.

Aneszteziológia és Intenzív Terápia Fejlesztéséért Alapítvány

Adószám: 18249815-1-43

Bankszámlaszám: MKB 10300002-20608136-00003285

Beszámoló a tárgyévi felajánlott összegek felhasználásáról

Budapest 22.ker.(csak 3.ellátási szint), Budajenő, Budaörs, Budakeszi (csak 2. és 3. ellátási szint), Gyermely, Herceghalom, Páty, Sóskút, Szomor, Telki (csak 2. és 3. ellátási szint), Törökbálint

A Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály 2004. januárjában kezdte meg működését a 8-as számú épület földszintjén, 22 ágyon.

A következő években az ágyszám 32-re, majd 40-re bővült. A fekvőbeteg ellátás mellett járóbeteg rendelés is létrejött. Megkapta az osztály az akkreditációt szakorvos képzésre, emellett a gyógytornász és ergoterapeuta képzésbe is bekapcsolódott. 2005-06-ban az Európai Bizottság 6-os számú Kutatási Keretprogramjának Alladin elnevezésű projektjében vett részt, amely féloldali bénult betegek biomechanikai állapotfelmérésével és követésével foglalkozott. 2005-ben és 2008-ban egy-egy munkatárs szerzett Ph.D fokozatot. Az osztálykialakítás a 25-ös számú épület földszintjére történő átköltözéssel vált teljessé 2009. januárjában. Jelenleg szépen felújított, teljesen akadálymentes környezet, jól felszerelt gyógytorna (függesztőrács, járókorlát, gyakorló lépcső, izületmozgató gépek, sportterápiás helyiség), ergoterápia (mozgássérültek által is használható konyha, különböző funkciók fejlesztését szolgáló eszközök), fizikóterápia (kis- és középfrekvenciás elektroterápa, ultrahang) segíti a rehabilitáció folyamatát.

 2013-ban, az épület második emeletének felújítása nyomán, az osztály bővült, azóta 60 ágyon folyik a rehabilitáció.