Mozgásszervi rehabilitációs osztály

25. épület földszint és 2. emelet

A szervezeti egység vezetője: Dr. Trócsányi Márta osztályvezető főorvos

Főnővér: Reithofferné Kiss Mária

A szervezeti egység információs telefonszáma: 458-4641

Betegekről felvilágosítást lehetőség szerint csak személyesen adunk, amennyiben ez nem lehetséges – pl. látogatási tilalom – kérjük, hogy az osztályiroda számát (458-4641) hívják, onnan a kezelőorvost kapcsolni lehet. Megbeszélésre 9-15 óra között van lehetőség, de érdemesebb 12 óra után telefonálni, amikor az osztályos vizitek és kezelések után már érdemi új információval tudunk szolgálni.

Ágyszám: 60

Információk az osztályról

(kattintson a megfelelőre)

Az osztály feladata a kórház különböző osztályain (elsősorban traumatológia, ortopédia, idegsebészet, neurológia) fekvő, a szakmai kritériumok alapján mozgásszervi rehabilitációt igénylő betegek intézeti orvosi rehabilitációjának biztosítása. Emellett az osztály szakrendeléséről, kivételesen más egészségügyi intézményből is kerülhet felvételre beteg. Ezen betegek közös jellemzője, hogy mozgásszervi károsodásuk (is) van, de ennek eredete különböző lehet.

Az osztályon a betegek rehabilitációja team munka keretében történik különböző szakemberek (orvos, ápoló, gyógytornász, ergoterapeuta /rehabilitációs foglalkoztató, fizikoterápiás asszisztens, pszichológus, logopédus, diétás nővér, szociális munkatárs) részvételével, az érintett személy aktív közreműködésére építve, a családtagok bevonásával. Munkánk célja az érintettek fogyatékosságának csökkentése, kompenzálása (elsősorban önellátóképesség és mozgáskészség lehetséges szintű helyreállítása), a korábbi, vagy azt megközelítő társadalmi szerep újbóli betöltésének előkészítése.

Az osztály tevékenysége alkalmazkodik az intézmény egészének küldetéséhez, feladatait a társosztályokkal szoros együttműködésben látja el. Munkánk során igénybe vesszük a kórház központi szolgáltatásait.

Orvos neve:Munkakör:ÉpületMellék*
Dr. Trócsányi Mártaosztályvezető főorvos25.5070
Dr. Kaczeus Erikafőorvos, osztályvezető helyettes25.4926
Csikósné Dr. Tónay Gabriellaszakorvos 25. 4926
Dr. Nagy Andreaszakorvos25.4926
Dr. Kun Tímeaszakorvos25.4973
Szilágyiné Dr. Jobbágyi Annarezidens, jelenleg tartósan távol  

*A Szent János Kórház központi száma: 458-4500. A negyvenöttel, illetve a negyvenhattal kezdődő  mellékek 458- előtaggal budapesti telefonszámként közvetlenül hívhatóak. Pl. 458-4517.

Az osztály előjegyzés alapján vesz fel betegeket rehabilitációs konzíliumot követően. A kórház más osztályain fekvő betegek esetén az osztályos orvos kérhet konzíliumot, otthonukban lévő betegek esetén a Mozgásszervi Rehabilitációs Szakrendelésen keresztül lehetséges a beutalás.

A felvételt rehabilitációs konzílium előzi meg. A felvétel kritériuma, hogy az érintett személy fogyatékossága javítható vagy kompenzálható legyen, a beteg fizikailag és szellemileg alkalmas legyen a rehabilitációra és vállalja, hogy abban aktívan részt vesz.

Az osztálynak saját alapítványa nincs.

Budapest 22.ker.(csak 3.ellátási szint), Budajenő, Budaörs, Budakeszi (csak 2. és 3. ellátási szint), Gyermely, Herceghalom, Páty, Sóskút, Szomor, Telki (csak 2. és 3. ellátási szint), Törökbálint.

Mivel az osztály hivatalosan kijelölt ellátási területe és a társosztályok által ellátott terület nem fedi egymást, természetesen – a lehetőségekhez képest – a kórházon belül ellátott betegeket igyekszünk átvenni.

A Mozgásszervi Rehabilitációs
Osztály 2004. januárjában kezdte meg működését a 8-as számú épület
földszintjén, huszonkét ágyon.


A következő években az ágyszám harminckettőre, majd negyvenre
bővült. A fekvőbeteg ellátás mellett járóbeteg rendelést is kialakítottuk.
Megkapta az osztály az akkreditációt szakorvos képzésre, emellett a
gyógytornász és ergoterapeuta képzésbe is bekapcsolódott. Az osztály 2009.
januárjában a 25-ös számú épület földszintjére költözött, ettől kezdve működött
negyven ággyal. 2013-ban, az épület második emeletének felújítása nyomán, az
osztály bővült, azóta hatvan ágyon folyik a rehabilitáció. Földszintje teljesen
akadálymentes környezet, mindkét szintjén  jól felszerelt gyógytorna terem
(függesztőrács, járókorlát, gyakorló lépcső, izületmozgató gépek, sportterápiás
helyiség), ergoterápia (mozgássérültek által is használható konyha, különböző
funkciók fejlesztését szolgáló eszközök), fizikóterápia (kis- és
középfrekvenciás elektroterápa, ultrahang, magnetoterápia) segíti a
rehabilitáció folyamatát.