I. belgyógyászati – gasztroenterológiai osztály

3. épület

Osztályvezető főorvos: Dr. Székely György PhD. osztályvezető főorvos, kandidátus
458-4500/4842 mellék

Főnővér: Dr. Kőrösiné Csapó Edit, 458-4532

Információ (fekvőbetegellátás): 458-4500/4842 mellék

Gasztroenterológiai szakrendelés: 458-4533

Hepatológiai szakambulancia: 458-4500/4660 mellék, email cím: hepatologia@janoskorhaz.hu

Ágyszám: 50

Információk az osztályról

(kattintson a megfelelőre)

Általános belgyógyászati diagnosztika, gyógykezelés, gasztroenterológiai és hepatológiai betegségek diagnosztizálása, kezelése, valamint teljes körű ambuláns ellátás.
A fekvőbeteg ellátáshoz belgyógyászati, gasztroenterológiai és külön hepatológiai ambulanciák csatlakoznak szakrendelő, illetve szakambulancia formájában. A gasztroenterológiai ambulancia részeként működik az endoszkópos ambulancia, valamint a GEB Laboratórium (Gasztroenterológiai Betegségek Laboratóriuma).
Az osztály akkreditált képzőhely részt vesz a medikus oktatásban.

1. Felső panendoszkópia (oesophago- gastro- duodenoscopia) – nyelőcső-gyomor-nyombél tükrözés
2. Kolonoszkópia – vastagbéltükrözés
3. Endoszkópos retrográd cholangiopacreatographia (ERCP) – epe- hasnyálmirigyvezeték tükrözése
4. Epeúti kő eltávolítás
5. Epeút stentek behelyezése – áthidaló vezeték behelyezése az epeutakba, elzáródás esetén
6.Kapszulás endoszkópia vékonybélvérzés esetén
7.Fibroscan krónikus májbetegségek vizsgálatára
8. Az emésztőszervek két- és háromdimenziós hasi ultrahang vizsgálata
9. Rectalis ultrahang vizsgálat – a végbél ultrahang vizsgálata
10. Felszívódási és kilégzési tesztek: laktóz-, latulóz terhelés – tejcukor felszivódás, a vékonybél bakterium felülfertőződés vizsgálata (GEB Laboratórium)
11. Endoszkópos orvosi- szakasszisztensi sürgősségi ügyelet 0-24 órában 7/7
12. Egynapos beavatkozások: nyelőcső-, gyomor-, nyombél-, vastagbél polypok eltávolítása, nyelőcső varix ligatúra, scleroterápia tág nyelőcsővénák gumigyűrűzése vagy gyógyszeres injectiója
13. Belgyógyászati, gasztroenterológiai, hepatológiai szakkonzíliumok.

A részleg működése csökkenti az akut vérző betegek mortalitását és a Sebészeti és Központi Intenzív Osztály terhelését.
Az alábbi betegségcsoportok kezelését végezzük:
•valamennyi sebészeti és intenzív ellátást nem igénylő gasztrointestinalis (az emésztőcsatornával kapcsolatos) vérzések
• akut, nem necrotizáló pancreatitis (heveny súlyos hasnyálmirigy gyulladás), melyek jejunalis (éhbéli) táplálást igényelnek
• gyulladásos bélbetegség fulmináns (heves) formája
• endoszkópos beavatozással gyógyitható biliaris sepsis.

A digitalizált color-Doppler és 3-dimenziós (3D) ultrahang diagnosztikai módszer jelenleg világszerte elterjedőben van. Jelentősége abban áll, hogy az egyes szervek leképezése nem csak az hagyományos kétdimenziós kép formájában jelenik meg, hanem a szervek áramlási eltérései, a térfoglaló folyamatok kiterjedése is látható.

Itt egy részt kihagytunk!!

Az emésztőszervi endoszkópia az egyes testüregek kamerás vizsgálata: A műszerpark felső- alsó tápcsatornai endoszkópokból, és un. duodenoszkópokból áll, amellyel az epeúti és hasnyálmirigy beavatkozásokat végezzük. Az endoszkópok segítségével polipokat távolíthatunk el a tápcsatornából

A kapszulás endoszkópia, amely a világban az utóbbi évtizedben terjedt el, egyedülálló pontossággal tudja feltérképezni a vékonybél nyálkahártya eltéréseit. A módszer kiszorította a korábbi költséges vizsgálatokat. Az ismeretlen eredetű visszatérő vékonybélvérzések kivizsgálása régebben sokszor hónapokig tartott. További javallatok a gyulladásos bélbetegség (Crohn betegség), polipok, daganatok, lisztérzékenység. Ezeket a vizsgálatokat, akárcsak az újabban létező vastagbél kapszulás vizsgálatot az Országos Egészségpénztár még nem támogatja.

A felszivódási vizsgálatokat un. H2 kilégzési készülékkel végezzük, míg a Helicobacter pylori kórokozó kimutatását izotópos urea-teszt (C13 urea teszt) elvégzésére szolgáló készülékkel.

A FibroScan készülék segítségével a májkárosodás mértéke fájdalommentesen és kórházi bentfekvés nélkül vizsgálható. A FibroScan készülék, a májban az ultrahangos lökéshullámok terjedési sebességét mérve képes a máj állapotának meghatározására(tranziens elasztográfia). A mérés alapja, hogy a heges területek keményebbek, vagyis rugalmatlanabbak, így ezeken keresztül a hullám gyorsabban terjed, mint az ép szövetben. A FibroScan készülék a máj rugalmasságán kívül párhuzamosan a máj zsírtartalmát is képes mérni. Ez az alkalmazás nagyon jó non-invazív módszer a steatosis (máj zsírosodás) mértékének megállapítására és nyomonkövetésére. A Fibroscan vizsgálat kb. 10 percet vesz igénybe. Előnye, hogy fájdalommentes, előkészítést nem igényel, azonnali eredményt ad, ismételhető és nyomon követésre is alkalmas.

Orvos neve:Munkakör:ÉpületMellék*
I. Teljes munkaidőben dolgozó orvosok
Dr. Székely György az orvostudomány kandidátusaosztályvezető főorvos3.4842
Dr. Laczi Dániel Imreszakorvos3.4831
Dr. Tuba Adriennszakorvos34831
Dr. Horváth Gábor Zoltánfőorvos, hepatológia3.4660
Dr. Eigner Ottiliafőorvos3.4820
Dr. Katona Márta PhD.főorvos, gasztroenterológus szakorvos3.4819
Dr. Bóka Bélafőorvos, gasztroenterológus szakorvos3.4710
 Dr. Ubrankovics Anett szakorvos 3. 4831
Dr. Alibrahim Jihadbelgyógyász szakorvos3.4831
dr. Horváth Benedek Lászlószakorvos3.4831
Dr. Veress Péterszakorvos3.4831
Dr. Scnabel Tamásrezidens3.4831
Dr. Kozma Richárd Zoltánrezidens3.4831
Dr. Szántó Flóra Orsolyaáltalános orvos3.4710
Dr. Kőrösi Attilarezidens3.4710
Dr. Csomor Edinaáltalános orvos3.4710
Dr. Dancsó Dóraáltalános orvos3.4831
Dr. Szabó Orsolya PhD.általános orvos3.4831
Dr. Donáth Ferencfőorvos3.4710
II. Részmunkaidőben dolgozó orvosok
Dr. Németh Alizfőorvos, hepatológia3.4660
Dr. Pusztay Margitfőorvos, hepatológia3.4660
Dr. Tóth Gábor Tamásfőorvos, belgyógyász gasztroenterológus3.4533
Dr. Sike Róbertfőorvos, belgyógyász gasztroenterológus3.4533
Dr. Szabó Olgaszakorvos, hepatológia3.4660
III. Tartósan távol lévő orvosok
Dr. Kovács Paulette Boglárkarezidens  
IV. Kútvölgyi szakrendelőben dolgozó orvosok
Dr. Németh Anikószakorvos  
Dr. Fuszek Péter Rudolfszakorvos  
Dr. Szabó Miklósszakorvos  
Dr. Pálos Gáborszakorvos  

*A Szent János Kórház központi száma: 458-4500. A negyvenöttel, illetve a negyvenhattal kezdődő  mellékek 458- előtaggal budapesti telefonszámként közvetlenül hívhatóak. Pl. 458-4517.

A betegek háziorvosi beutalóval, személyes vagy telefonos (458-4500/4842 m.) előjegyzés alapján előjegyzési listára kerülnek, a felvétel időpontjáról értesítést kapnak. Aki felvételre érkezik, az I. emeleti osztályos irodában jelentkezzen.

A betegek háziorvosi beutalóval, személyes vagy telefonos (458-4500/4842 m.) előjegyzés alapján előjegyzési listára kerülnek, a felvétel időpontjáról értesítést kapnak. Aki felvételre érkezik, az I. emeleti osztályos irodában jelentkezzen.

Gasztroenterológiai kutatási témák rövid ismertetése

1. Májkeringés vizsgálata Doppler-módszerrel.

A vena portae és a venae hepaticae Doppler vizsgálata portális hypertensioban. Portális thrombosis kialakulása és stádiumai. Egyes terápiás beavatkozások (sclerotherapia, peritoneojugularis shunt, gyógyszerek) hatása a májkeringésre.

2.  Háromdimenziós ultrahang vizsgálat gastroenterológiai tumorokban.

A tumorok volumetriája és pontos lokalizációja háromdimenziós módszerrel. A kezelés hatásának megfigyelése a tumor massza regisztrálásával.

3. Epeúti kövek non-invaziv differenciáldiagnosztikája.

3D ultrahang és endoscopos retrográd cholangiographia összehasonlítása és kombinációja a kis epeúti kövek diagnosztikájában. Az epeúti kövek 3D ultrahang módszerrel való szűrésének indikációja, mint invazív beavatkozást megelőző vizsgálat.

4. Az epeúti és hasnyálmirigy tumorok keringési paramétereinek vizsgálata.

Az epeúti és hasnyálmirigy tumorok preoperatív vizsgálata duplex és color-Doppler módszerrel. A környezettel való összefüggés, a környéki erek kompressziójának, dislocatiojának elemzése és ennek összefüggése a tumor operabilitásával.

5.Transrectalis endosonographia a malignus és benginus rectális folyamatok differenciálásában. Color-Doppler, duplex-Doppler és három.dimenziós módszerek.

A rectum tumorok volumetriás meghatározása válik lehetővé a 3D módszerrel. A környező nyirokcsomók Doppler és dinamikus ultrahang vizsgálata a tumoros folyamat stádiumbeosztását segítik elő.

6. A gyomorürülés ultrahang diagnosztikájának jelentősége különféle motilitászavarokban.

A gyomorürülés ultrahang vizsgálata során hagyományos és 3D ultrahang módszerrel választ kaphatunk az egyes ürülési zavarok súlyosságára. Diabeteses gastropathiában viszont már korai stádiumban jelentkezhetnek ürülési zavarok, amelyre e módszer izotóp és sugárterhelés nélkül felhívhatja a figyelmet.

7.Az enzimsubstitutio helye a krónikus hasnyálmirigy gyulladásban szenvedők gondozásában.

A krónikus pancreatitis nagydózisú eznimsubstitutioja eredményes olyan esetekben is, amelyben a korábbi substitutio ineffektív volt. Multicentrikus tanulmányban bizonyítottuk a microtabletta formátumú készítmény hatásosságát.

8. Colitis ulcerosa és nicotin abusus kapcsolata, nicotin tartalmú tapasz használatának hatása.

Irodalmi adatok utalnak a colitis ulcerosa és a dohányzás fordított összefüggésére, amelyben a bélrendszer keringésének a stimulációja vagy a nyáktermelés fokozódása jelenthet fő tényezőt. Világszerte elkezdődtek a megfigyelések a nicotin-tapasszal, mint kiegészítő kezeléssel. Vizsgálataink is arra utalnak, hogy vérző proctocolitisben előnyös lehet a nicotin-tapasz hatása a hagyományos terápia kiegészítőjeként.

9. Az analis incontinentia három-dimenziós ultrahang vizsgálata.

Az új metodika segitségével könnyebben kiszürhetők a sphyncter defektusok és a perianalis laesiok. Eredményeinkről nemzetközi kongresszusokon is beszámoltunk.

Rendszeresen előadunk szakterületének hazai és nemzetközi kongresszusain; több alkalommal, mint felkért előadó, keynote-speaker.

Nemzetközi gastroenterológiai továbbképző tanfolyamot is szerveztünk l996-ban az EUROSON 96 Európai Ultrahang Kongresszuson.

1996-ban a Magyar Gasztroenterológiai Társaság az “Év legjobb gasztroenterológai tárgyú magyar közlemény” díját, valamint 2008-ban a „State of art lecture” megtartását is elnyerte osztályunk vezetője.

A Semmelweis Egyetem posztgraduális képzésében (Ultrahang diagnosztika klinikusok részére, posztgraduális belgyógyászati, hepatológiai továbbképző tanfolyamok). Részt veszünk a gasztroenterológiai szakvizsgára készülők gyakorlati oktatásában (ultrahang, endoszkópia). Az osztály fél évenként tartott fél napos tudományos konferenciája a Magyar Gasztroenterológai Társasággal együttműködve továbbképzési célokat is szolgál.

Osztályunk akkreditált képzést végez belgyógyászat, gasztroenterológiai és rezidens-képzés területén. Részt veszünk az Egészségügyi Főiskola dietetikus-képzésében és természetesen a medikusok-szigorlók oktatásában. Évente oktatunk a Semmelweis Egyetem tanfolyamain, elsősorban a gasztroenterológus szakorvosjelöltek számára tartott Ultrahang Tanfolyamon.

Fiatal munkatársaink szakmai fejlődésének elősegítése igen fontos. Rendszeres irodalmi referálás, a medikus oktatásban való részvétel, az endoszkópos és ultrahang diagnosztika oktatása alapvető jelentőségű. Ambulanciánk munkájában is segítenek, hiszen az ambuláns betegek ellátása kezdettől fogva meghatározza osztályunk profilját. Hazai kongresszusainkon is részt vesznek részben előadóként, részben hallgatóként. A kongresszusok, mint továbbképző fórumok egyre fontosabb szerepet töltenek be a fiatal orvosok fejlődésében.

Dr. Kunitzer István Alapítvány

Adószám: 18227901-2-43

A Dr. Kunitzer István Alapitvány 1996-ban alakult. A neves óbudai nőgyógyász-onkológus, Dr Kunitzer István leánya, Kunitzer Szonja alapította.

A közhasznú Alapítvány működésének célja az alapító okirat értelmében meghatározott: az emésztőszervi diagnosztika és tudományos munka támogatása.

Az Alapítvány ezúton is köszönetét fejezi ki támogatóinak és kéri további szíves segítségüket.

Az I. Belgyógyászati Osztály és a korábbi IV. Belgyógyászati Osztály története

Az osztály első vezetője Dr. Gyurmán Emil volt, aki 1886-tól dolgozott a Szent János Kórház kötelékében. Fertőző és általános belgyógyászati gyakorlattal egyaránt rendelkezett, a kor általánosan elismert, tudományos munkát is végző orvosai közé tartozott. A gyógyító tevékenységben rajta kívül egy alorvos és egy segédorvos vett még részt. 1924-ben – elődje elhalálozása után – Dr. Szinnyei József vette át az osztály irányítását, aki a Kéthly Károly vezette I. Belklinikán vált modern személetű, jó alapképzettségű orvossá.

1933-ban röntgenkészülékeket kapott az osztály és 1937-ben – a budapesti kórházak között elsőként – bevezették az EKG vizsgálatokat.

1945-ben Dr. Baráth Jenő került az osztály élére. Még a klinikán habilitált hypertonia tárgykörből, majd rendkívüli egyetemi tanári címet kapott. Tudományos érdeklődése a későbbiekben is elsősorban a magas vérnyomás betegségre irányult. Nevéhez fűződik a III. (Hypertonia) Belosztály megszervezése, melyet 1952-től nyugállományba vonulásáig vezetett.

1952-ben elődje kiválása után Dr. Korányi András vette át az osztály vezetését, itt is fejezte be aktív pályafutását 1975-ben. 1968-ban kezdte meg működését – és azóta is folyamatosan tevékenykedik – az Észak-budai Diabetes Szakkonzílium (ambulancia), melynek fekvőbeteg hátteréül speciális ágyakat biztosítottak. Korányi professzor iskolateremtő tevékenységét híven tükrözi, hogy egykori munkatársai a gyógyítás különböző területeinek elismert vezetőivé váltak. Dr. Kozma György Korányi főorvos visszavonulása után rövid ideig az I. Belosztály megbízott vezetője is volt, majd a Széher úti Szent Ferenc kórház Belgyógyászati Osztályának élére nyert kinevezést. Dr. Salamon Ferenc – aki a belosztályi feladatai mellett a kórház  megbizott igazgatói munkáját is végezte – Kozma főorvos kiválása után az osztály megbízott vezetője lett. (Innen a II. Belosztály vezetésére nyert kinevezést.)

1971-ben az I. Belosztályon nyílt meg a Szent János Kórház első belgyógyászati őrző részlege. Dr. Loczka Béla vezetésével peritoneális dialízis, ideiglenes pacemaker kezelés és cardioversio is szerepelt eljárásaik között.

1977-ben Dr. Salamon Ferenctől Dr. Káldor Antal vette át az I. Belosztály irányítását, akinek nagyívű pályafutása a Semmelweis OTE II. Belklinikáján kezdődött. Diabetes mellitus, hypertonia és klinikopharmakológiai területen szerzett nevet. Sajnos erre az időszakra esik az intenzív betegellátó részleg működésének megszüntetése is.

1982-ben Káldor professzor tanszékvezetői kinevezést kapott az Orvostovábbképző Egyetem I. Belgyógyászati Klinikájára. Az I. Belosztály új vezetője – és nyugállományba vonulásáig, 1992 júniusáig irányítója – Dr. Herman Erzsébet, az addigi másodfőorvos lett. Érdeklődése középpontjában a pszichoszomatikus betegségek és a gyógyítás pszichoszociális vonatkozásai, az orvos-beteg kapcsolat álltak. Erre az időszakra esik az inzulinra szoruló cukorbetegek kezelésének forradalmi előrelépése, amelyben diabetes gondozó hálózatuk jelentős szerepet vállalt.

1993-ban Dr. Winkler Gábor vette át az osztály vezetését, aki korábban a II. Belgyógyászati Osztályon dolgozott 20 évig, és ott tudományos fokozatot szerzett. Tudományos munkásságának fő eredményei: 1987. Ph.D. “A növekedési hormon elválasztás szövődménymentes fiatal felnőtt cukorbetegeken”, 2003. D.Sc. „A 2-es típusú diabetes mellitus és az elhízás-inzulinrezisztencia-2-es típusú diabetes kapcsolat egyes patogenetikai tényezőnek vizsgálata, különös tekintettel a cytokin rendszer szerepére”.

1997-ben a korábbi IV. Belgyógyászati Osztály az I. Belgyógyászat épületébe költözött, és I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály néven működik tovább. Az I. Belgyógyászati Osztályt vezető Dr. Winkler Gábor professzor ezt követően Salamon Ferenc főorvos nyugállományba vonulása után a II. Belgyógyászati Osztályt vezeti.

Alábbiakban ismertetjük a korábbi IV. Belgyógyászati Osztály történetét is.

A Szent János Kórház IV. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztályt 30 éve alapitotta Wittman István professzor. Nemsokára országos hirű emésztőszervi centrummá vált. Elsőként vezették be az emésztőszervek un. video-endoszkópos vizsgálatát, amellyel a gyomor-bélbetegségek idejében diagnosztizálhatók, valamint a lézeres vérzéscsillapitást gyomor- bélvérzések esetén. A máj keringésének Doppler vizsgálatát és az emésztőszervi betegségek három-dimenziós ultrahang vizsgálatának módszerét is elsőként vezették be itt hazánkban. Az emésztőszervek tükrözésének /endoszkópia/ ma már rutinszerű vizsgálattá válásában és  a műszerek országos elterjesztésében az osztálynak kiemelkedő szerepe volt. A gasztroenterológiai oktatás bevezetése Magyarországon szintén Wittman István nevéhez kötődik. A jelenlegi osztályvezető főorvost, dr. Székely György-öt 1993-ban nevezték ki. Az osztály 1997-ben az I. Belgyógyászat épületbe költözött át. Kialakitottak egy modern ambulanciát, amelynek műszeres felszereltsége lehetővé teszi évi 20 ezer beteg vizsgálatát. Három helyiségben végeznek nyelőcső-gyomor- bélvizsgálatokat, lehetőség van  polypok eltávolitására, valamint az epeutakban lévő epekövek műtét nélküli kivételére. Az osztály munkatársai 24 órás ügyeletben végeznek sürgősségi vizsgálatokat emésztőszervi vérző betegeken. Az ultrahang laboratórium a rutin vizsgálatokon kívül a különféle szervek színes áramlásmérését, és három-dimenziós térbeli leképezését is elvégzi. A Gasztroenterológiai Betegségek Laboratóriumában (GEB Labor) a felszivódási zavarokat, a fekélybetegségek okozó Helicobacter fertőzőttséget, valamint a 24 órás gyomorsavelválasztást vizsgálják.

Évente kétszer tartanak tudományos ülést, ahol az emésztőszervi betegségek új eredményeit ismertetik. Folyamatos, személyes, konzultativ kapcsolatban állnak a háziorvosokkal. Rendszeresen végeznek szűrővizsgálatokat és részt terveznek venni a vastagbélrák komplex szűrésében, bízva abban, hogy ez megvalósul a nemzeti egészségvédelmi program keretében.

2001-ben az osztályt Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium „A” kategóriás centrumként akkreditálta, majd az egészségügyi minisztériumtól a legmagasabb, 3-as progresszivitású -(országos)- ellátási szintet kapta, és valamennyi invazív eljárást végzi sebészeti háttérrel, Budai Hepatológiai Centrummal, nagy forgalmú gasztroenterológiai járóbeteg szakrendeléssel és szakambulanciával.

Dr. Siket Főorvos úr halálát követően Dr. Eigner Ottilia Főorvos Asszony lett Dr. Székely György osztályvezető helyettese. A Gasztroenterológiai Szakrendelés vezetője Dr Szilvás Ágnes főorvosnő. A fekvőbeteg részleg vezető főorvosa Dr. Eigner Ottilia főorvosnő.

A Hepatológiai Ambulancia megalapítója Prof. Nemesánszky Elemér 2016-ban nyugállományba vonult, az Ambulancia vezetője Dr. Pusztay Margit főorvos. Dr Horváth Gábor főorvos heti egy alkalommal rendel.