Ápolási osztály

1125 Budapest, Pozsonyi út 10-12.

Osztályvezető főnővér: Eisenhauerné Fördős Andrea (376-53-22/119, 06/70-197-98-42) hétköznapokon 8 és 15 óra között.

Kezelő orvos: Dr. Istráb Tünde (376-53-22/113) hétfő-szerda-péntek 9:30-11:00 óra között

Szervezeti egység információs telefonszáma: 376-5322

Osztály e-mail címe: apolasi.osztaly@janoskorhaz.hu

Ágyszám: a hivatalos ágyszámunk 100, de jelenleg 68 ágyon működünk

Látogatási rend: Jelenleg a COVID járvány miatt látogatási tilalom van érvényben az osztályon. Járványügyi helyzet előtt minden nap reggel 8 és este 19 óra között volt látogatás. 

Információk az osztályról

(kattintson a megfelelőre)

Az Ápolási osztály aktív orvosi ellátásra nem szoruló, a családi gondozást átmenetileg nélkülözők számára nyújt ellátást, illetve lehetőség szerinti rehabilitációt az egyéni szükségletekhez igazodóan. Célunk, hogy ápoltjaink számára biztonságos környezetet és szakszerű empatikus ápolást biztosítsunk.

Hetente ötször (pénteken nem) csoportos terápiás foglalkozásokat tartunk szakképzett ergoterápiás szakemberünk vezetésével.

Az ergoterápia az egyéni foglalkozások során a mindennapos tevékenységekhez szükséges mozgásokat tanítja, gyakoroltatja a gyógytornász segédeszközök segítségével. Segédeszközök használatát tanítja, gyakoroltatja. A csoportos foglalkozások keretében a hasonló képességű ápoltak fejlődését a csoport dinamikája, ösztönző ereje is fokozza. Célunk a lehető legjobb életminőség, a legnagyobb önállóság elérése pácienseinknél. Szakembereink kombinált terápiákat használnak: zene, mozgás, relaxációs technikákat ötvöznek. Szabadidős tevékenységek: TV, DVD film nézés, zenehallgatás, beszélgetés, séta.

Az osztály feladatköréből adódóan közvetlen 24 órás orvosi felügyelet nincs az osztályon. Konzulens orvosunk Dr. Istráb Tünde, aki heti 3 alkalommal tart vizitet. Természetesen a kórház társosztályairól szükség esetén bármikor kérhető további konzultáció.

16 óra után és hétvégén a II. Belgyógyászati Osztály ad telefonos ügyeletet az osztály részére

Az Osztály részleges térítési díj mellett igénybe vehető, előjegyzés alapján biztosított szolgáltatást nyújt. Az előjegyzést személyesen kérheti a leendő ápolt, vagy hozzátartozója. Kérjük, hogy utolsó zárójelentését előjegyzéskor, illetve felvételkor hozza magával. Előjegyzéssel kapcsolatos felvilágosítás kérhető az Osztályvezetőtől telefonon naponta 8-14 óra között. Ápoltjainkkal megállapodást kötünk tartós ápolási szolgáltatásról, amelyhez kérjük az ápolt személyigazolványát, lakcímkártyáját, TAJ kártyáját és az ápolást kérő hozzátartozótól személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya szükséges. Ha az ápolt eltartója vagy a kijelölt gondnoka kíván szerződést kötni, akkor az ebbéli státuszát igazoló dokumentumot is kérjük magával hozni. Az 1 havi térítés díj befizetése után történik meg a betegfelvétel. Az ápolás maximális időtartama 3 hónap.

A betegfelvételt megelőzően a beutaló kórházi orvos vagy háziorvos által a következő dokumentumok/igazolások kitöltése szükséges: 25/2014.sz. Orvos-igazgatói Körlevél Ápolási Osztályos felvételi javaslat 1.sz.mellékelt. Az Ápolási osztályon fizetendő térítési díjakról tájékoztatást a betegelőjegyzés során az osztályvezetőtől kaphat. Ha otthonából kerül felvételre a beteg, akkor a dokumentumon kívül még háziorvosi beutaló is szükséges a felvételhez. Ha más intézetből érkezik a beteg, akkor a zárójelentésbe kell szerepelnie, hogy a beteget előzetes megbeszélés után a Szent János Kórház Ápolási Osztályára utalják.

Dokumentum

Ápolási Osztály 2001 óta működik az intézményben. Ápolóink nagy hivatástudattal, magas színvonalon ápolják, gondozzák betegeinket. Az önállóság megőrzése és lehetőség szerinti helyreállítása elsődleges szempont az ápolás során. A rendszeres mobilizáció, kontinencia program, decubitus-prevenció- és kezelés az osztály kiemelt ápolás szakmai priorításai. Idős betegeink számára kiemelten fontos a megfelelő táplálkozás biztosítása, ennek érdekében ebédnél kétféle menü közül lehet választani, sőt reggelinél és vacsoránál is törekszünk arra, hogy minél több és változatosabb ételkínálatot nyújtsunk.

A közel 14 éves hagyományokkal rendelkező osztályon jó hatékonysággal előzzük meg a felfekvések kialakulását (ehhez megfelelő prevenciós eszközökkel, matracokkal rendelkezünk), és kezeljük a krónikus sebeket (nedves sebkezelő anyagokat, bioptron lámpát alkalmazunk).

2009 októberében új program kezdődött osztályunkon. Kórházunkban az elsők között önkéntesek kezdték meg nálunk munkájukat további segítséget nyújtva ahhoz, hogy betegeink az egyedi igényeiknek megfelelő figyelmet megkaphassák. Munkánk során törekszünk a családdal, hozzátartozókkal való jó együttműködésre. Lehetőség szerint bevonjuk őket az ápolásba. Segítséget, információkat nyújtunk a további otthoni ápolásra, illetve ha szükséges idős otthoni elhelyezésre vonatkozólag.

Az Intézeti, illetve más szakmai fórumokon munkatársaink több ízben sikerrel szerepeltek a krónikus ellátáshoz kapcsolódó szakmai előadásokkal.

2014. július 16-án Osztályunk Pesthidegkútra, Hűvösvölgybe került kihelyezésre, a Pozsonyi út 10-12 alá. 2015. szeptember elsejével bővült az osztály a II. emeleten 24 ággyal. Itt hatágyas kórtermek kerültek kialakításra. 2016. április elseje óta dolgozik az osztályon szociális munkás, aki segíti a betegek elhelyezését szociális intézetekben, illetve intézi a betegek szociális ügyeit.  2016. áprilisában kialakításra került egy tornaterem, ahol a betegek csoportos tornán és kreatív foglalkozásokon vesznek részt.

2019.január óta 68 ágyon működik az osztály. 2021. szeptemberében fejeződött be az épület korszerűsítése, felújítása.

Az osztály a II.kerületben, Hűvösvölgyben, a Pozsonyi út 10-12.sz.alatt található, mely a Széll Kálmán tértől (Moszkva tértől) a 61-s villamossal közelíthető meg, annak végállomásától gyalog mintegy 5-10 perc sétára helyezkedik el.

 

Szent János Kórház Krónikus Belosztályán Kezelt Betegekért Alapítvány égisze alatt 

Adószám: 18 23 21 25-1-43

Ápolási Osztályon Kezelt Betegekért Alapítvány (alszámla)

11701004-21377336-00000000

Tisztelt Látogatónk!

A Szent János Kórház weboldala megújul.

Új honlapunkon az adatokat és információkat folyamatosan javítjuk, frissítjük. Az átmeneti időszakban az esetleges kellemetlenségek kapcsán kérjük szíves megértését!!