Az Észak-budai Szent János Centrumkórház logója

Észak-budai
Szent János
Centrumkórház

Keresés

I. Belgyógyászati Osztály Szakrendelései és Szakambulanciái

Tájékoztatás

Tisztelt Betegeink!

I. Belgyógyászat – Gasztroenterológia Osztályunk átköltözött a Kútvölgyi úti telephelyünkre.

Az Osztály fekvőbeteg részlege a Kútvölgyi Kórház III. emeletén található. A betegfelvétel az épület földszinti aulájában található központi betegfelvételi pultnál történik.

Információ (fekvőbetegellátás): 06 1 458 4500/4842 mellék
Fekvőbetegellátással kapcsolatos kérdésekben az osztály az alábbi e-mail címen érhető el: bel1@janoskorhaz.hu

 

Gasztroenterológiai Szakrendelés a Kútvölgyi Szakrendelőben, az I. emeletén működik.

Telefonszám: 06 1 325 1218
Amennyiben a telefonszámokon nem érik el kollégáinkat,  kérjük írjanak elektronikus levelet szakrendeléssel kapcsolatos kérdéseikkel, kéréseikkel a kut.endoszkop@janoskorhaz.hu címre.

Vastagbél szűrés konzultációra való jelentkezés:
Email cím: vastagbelszures@janoskorhaz.hu
Telefonszám: 06 1 458 4500/4842 mellék

 

 

Gasztroenterológiai és Endoszkópos Szakambulancia: bejelentkezés konzultációra, időpont kérésre: 06 1 458 4533, vagy a bel1@janoskorhaz.hu

 

Hepatológiai Szakambulancia a Kútvölgyi Szakrendelőben található a III. emelet, 322-es és 323-as szobában.

Időpontot kizárólag emailben a hepatologia@janoskorhaz.hu címen tudnak kérni.

Telefonszám: 06 1 458 4660
Amennyiben a telefonszámokon nem érik el kollégáinkat, kérjük írjanak kérdéseikkel, kéréseikkel kapcsolatban elektronikus levelet a hepatologia@janoskorhaz.hu címre.

 

Osztályvezető főorvos: Dr. Székely György PhD. osztályvezető főorvos, kandidátus

Telefonszám: 06 1 458 4500/4842 mellék

Főnővér: Bársonyné Kiss Éva

Telefonszám: 06 1 458 4532

Információk az osztályról

(kattintson a megfelelőre)

Helye: Kútvölgyi Szakrendelő, I. emelet

Telefonszám: 06 1 325 1218

Rendelési idő: munkanapokon 8:00-16:00 óra között

Beutaló és előjegyzés szükséges.

Amennyiben a telefonszámokon nem érik el kollégáinkat,  kérjük írjanak elektronikus levelet szakrendeléssel kapcsolatos kérdéseikkel, kéréseikkel a kut.endoszkop@janoskorhaz.hu címre.

 

Vastagbél szűrés konzultációra való jelentkezés:
Email cím: vastagbelszures@janoskorhaz.hu
Telefonszám: 06 1 458 4500/4842 mellék

 

A betegellátásban a járóbeteg szakrendelés egyre nagyobb szerephez jut. A gasztroenterológiai betegségek mint pl. reflux-betegség, bélbetegségek, gyulladásos bélbetegségek, táplálkozási allergiák, a gyomor-bélrendszeri daganatos betegségeinek emelkedése szükségessé teszi a szakrendelés bővülését. A betegellátás magába foglalja a területi betegellátást és a specialis kivizsgálást igénylő betegek ellátását is. A krónikus betegségben szenvedő betegeket gondozzuk, illetve szűrő vizsgálatokat végzünk panaszmentes egyéneknél.

Évente kb. 16 ezer beteg fordul meg szakrendelésünkön.

A gasztroenterológiai szakrendelés fogadja a betegeket és dönt további ellátásukról – előjegyzi további vizsgálatokra. Szakrendelésünkön vérvétel, specialis allergia vizsgálatok, baktérium kimutatás /Helicobacter pylori vizsgálat/, H2 kilégzés történik. Az eszközös vizsgálatokat endoscopia: gyomor és vastagbéltükrözés, hasi ultrahang és végbél ultrahang vizsgálat a szakrendelés által előjegyzés alapján végezzük.

Háziorvosi beutalót 6 hónapon túli megjelenéskor a beteg ismét hozzon magával. Az előjegyzés közvetlen telefonszámon (4584533) történik (csak speciális emésztőszervi vizsgálatok esetén!) – ahol a beteg adatait felvesszük, nevet, telefon és TAJ számot kérünk a betegtől. Az első ambulans vizsgálatra nem szükséges éhgyomorra jönni.

Vezető: Dr. Pusztay Margit főorvos

Helye: Kútvölgyi Szakrendelő, III. emelet, 322-es és 323-as szoba

Telefonszám: 06 1 458 4660

Email cím: hepatologia@janoskorhaz.hu

Rendelési idő: munkanapokon 7:30-13:30 óra között

Időpontot kizárólag emailben a hepatologia@janoskorhaz.hu címen tudnak kérni.

Amennyiben a telefonszámokon nem érik el kollégáinkat, kérjük írjanak kérdéseikkel, kéréseikkel kapcsolatban elektronikus levelet a hepatologia@janoskorhaz.hu címre.

Beutaló és időpontegyeztetés szükséges.

 

A Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium akkreditációja alapján az egész országra nyitott hepatológiai centrumként működik. Tevékenysége felöleli az ismeretlen eredetű kóros májfunkciók diagnosztikáját, konzultációs lehetőségeket illetve a krónikus májbetegek gondozásának megvalósítását egyaránt. A szakambulancián nagy gyakorlattal rendelkező gasztroenterológus szakorvosok dolgoznak.

A rendszeresen kontrollált (gondozott) betegek főleg az alábbi csoportokból kerülnek ki:

 • krónikus vírushepatitisek antivirális kezelése
 • metabolikus szindroma által okozott steatosis illetve steatohepatitisek
 • rendszeres alkoholfogyasztás illetve toxikus ágensek által indukált hepatológiai szindrómák
 • a máj benignus illetve malignus térfoglaló folyamataiHasi ultrahang vizsgálat ( Hitachi Avius 3D UH készülékkel)
 • Fibroscan/CAP vizsgálat ( Fibroscan 502 Touch készülékkel)

A hepatológiai konzílium indokának a beutaló szerepelni kell. Fontos, hogy első vizsgálatkor a beteg éhgyomorral jelenjen meg és az összes korábbi orvosi dokumentációját hozz magával.

Sürgősséggel történő hepatológiai vizsgálatra csak akkor van lehetőség, ha ennek indokát a beteg kezelőorvosa telefonon történő konzultáció során illetve a beutalón jelz

Telefonszám: 06 1 458 4533

Email cím: bel1@janoskorhaz.hu

Rendelési idő: munkanapokon 9:00-16:00 óra között

Beutalás háziorvos által a Gasztroenterológiai Szakrendelésen keresztül.

 

A gyomor- bélrendszer és a nyelőcső száloptikás vizsgálata régi hagyomány osztályunkon. Ugyanezzel a módszerrel terápiás beavatkozásokat is végzünk: nyelőcső szűkületek tágítását, gyomor és bélpolypok műtét nélküli eltávolítását, epeúti kövek endoscopos kivételét. Az epevezeték szűkületének megoldását és az epe-, hasnyálmirigy vezeték endoscopos vizsgálatát hazánkban elsők között végeztük. A hasi szervek direkt vizsgálatául szolgáló laparoscopiát, amely utóbbi években a sebészek kezében műtéti eljárássá alakult, osztályunk végezte a legnagyobb számban. A nyelőcső és a gyomor vérzései sürgős beavatkozást kívánnak, így orvosaink készek a vérző betegek vizsgálatára a nap bármely órájában. Vérzéscsillapító lehetőség van osztályunkon, amely a sürgősségi műtétet legalább tervezetté (elektívvé) teheti.

Vezető: Dr. Székely György

Telefonszám: 06 1 458 4500/4820 mellék

Rendelési idő: hétfő, szerda 8:30-14:30 óra között

Beutalás főként a Gasztroenterológiai Szakrendelés, az ott dolgozó szakorvosok konziliumai útján.

 

Gasztroenterológiai centrumunkban ugyancsak régi hagyomány az ultrahang diagnosztika. 23 éve, országunkban az osztály kapta meg az egyik első készüléket, amellyel a főváros lakosságát láttuk el. Elsőként végeztünk ultrahanggal célzott máj- szövetani minatvételt az országban. A három-dimenziós ultrahang technika bevezetésében osztályunk ugyancsak első volt országos szinten. A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Ultrahang Sectiojának elnöke osztályunk főorvosa. Osztályunk fekvő-és járóbetegeit teljes munkaidőben látjuk el.

Telefonszám: 06 1 458 4500/4824 mellék

Rendelési idő: hétfő, kedd, szerda, csütörtök 8:00-14:00 óra között

Beutalás a Gasztroenterológiai Szakrendelésen keresztül.

 

Magyarországon egyedülálló módon jött létre e laboratórium 24 évvel ezelőtt. A hasnyálmirigy funkciójának, az epesavak anyagcseréjének, felszívódási betegségek speciális vizsgálata, valamint az emésztőszervi daganatos megbetegedések diagnosztikája képezte fő profilját. A laboratóriumban felszívódási vizsgálatok (H2 kilégzési tesztek), gyomorsav 24 órás pH-mérés és a Helicobacter C13 urea kilégzési tesztet végzünk.

A digitalizált color-Doppler és 3-dimenziós (3D) ultrahang diagnosztikai módszer jelenleg világszerte elterjedőben van. Jelentősége abban áll, hogy az egyes szervek leképezése nem csak az hagyományos kétdimenziós kép formájában jelenik meg, hanem a szervek áramlási eltérései, a térfoglaló folyamatok kiterjedése is látható. Ilyen leképezésre jelenleg a computer tomográfia és a mágneses rezonancia módszer sem képes. A computer tomográf sugárterheléssel jár és egy vizsgálat ára 20-30 000 Ft-ba kerül. A mágneses rezonancia módszere még drágább. Tehát nem várható, hogy a hasi diagnosztikában rutinszerűen és sorozatvizsgálat formájában is felhasználható legyen. Az ultrahang diagnosztika azonban kevéssé invazív, nem jár sugárterheléssel, tetszés szerint ismételhető. A gép magas beszerzési költsége lassan megtérül a vizsgálatok alacsony költségkihatása miatt (egy vizsgálat ára a gép költségén kívül az orvos időráfordításának a díja). A módszer nem igényel drága röntgen papírt és kontrasztanyagot).

Az emésztőszervi endoszkópia műszerezettsége folyamatosan felújításra szorul, hiszen a készülékek 5 éven túl már elhasználódnak, még a felújításuk sem lehetséges. A műszerpark felső- alsó tápcsatornai endoszkópokból, és un. duodenoszkópokból áll, amellyel az epeúti és hasnyálmirigy beavatkozásokat végezzük.

A felszívódási vizsgálatokat un. H2 kilégzési készülékkel végezzük, míg A Helicobacter pylori kórokozó kimutatását izotópos urea-teszt (C13 urea teszt) elvégzésére szolgáló szintén igen értékes készülékkel.

AKUT GASZTROENTEROLÓGIAI ELLÁTÁS A SZENT JÁNOS KÓRHÁZBAN

Az I.Belgyógyászati-Gasztroenterológiai Oszály által biztosított akut ellátás:

 1. Gasztrointestinalis vérzésben szenvedő betegek urgens endoszkópos vizsgálata és endoszkopos vérzéscsillapitás.
 2.  Gasztroenterológiai szakkonzílium végzése.
 3. Urgens ERCP (endoszkópos epe-hasnyálmirigy feltöltés) vizsgálat.
 4. Idegentest eltávolítás a tápcsatornából.
 

1. URGENS VIZSGÁLATNAK nevezzük a vérzés észlelését követően 12 órán belül elvégzett endoszkópos vizsgálatot. A 12 órán belüli vizsgálat diagnosztikus értéke megegyezik a 3 és 6 órán belüli vizsgálat értékével, ezen túl a találati arány csökken. Az akut endoszkópos vizsgálat a beteg számára nem rizikómentes, ezért bizonyos személyi és szervezési feltételeknek meg kell felelni a vizsgálat előtt.

Milyen feltételei vannak az urgens endoszkópos vizsgálat elvégzésének?

 • A gasztrointesztinalis vérzés tényének bizonyítása / kötelező a rectalis digitális vizsgálat/.
 • Nasogastricus szondán nyert tiszta gyomorbennék gyakorlatilag kizárja a nyelőcső és gyomor eredetű vérzést. A széklet okkult vér vizsgálata nem alkalmas a vérzés bizonyítására.
 • Annak megállapítása, hogy a beteg cardiorespiratorickus állapota, haemostátusa alkalmassá teszi-e az endoszkopos beavatkozásra.
 • Az alapvető laboratóriumi vizsgálatok elvégzése: vércsoport, vérkép, thrombocytaszám, prothrombin, CN, Kreatinin, Na, K.
 • Megfelelő véna biztosítása.
 • A beteg keringésének és légzésének stabilizálása, volumenpótlás, sze. transzfúzió elkezdése.
 

2. Szakkonziliumot látunk el folyamatosan:

 • munkaidőben a kijelölt gasztroenterológus szakorvos
 • munkaidőn túl, pihenőnapokon is az urgens endoszkópos gasztroenterológus szakorvos.
 

3. Urgens ERCP vizsgálatot végzünk az alábbi esetekben:

 • akut biliaris pancreatitis
 • biliaris sepsis
 • Mindkét betegségben az epeelfolyás biztosítása életmentő beavatkozás.
 

4. Az idegentest eltávolítást urgens endoszkópos beavatkozásként végezzük:

 • nyelőcsőből
 • gyomorból
 • duodenumból – patkóbélből
 • rectumból

Telefonszám: 06 1 325 1218

Beutaló köteles rendelés.

 HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntek
Dr. Fuszek Péter08:00-14:0008:00-14:0008:00-14:0014:00-20:0008:00-14:00
Dr. Szabó Miklós12:00-20:0012:00-20:00 12:00-20:0012:00-20:00

Prof. Dr. Sugár István László med.habil.

Ez a weboldal sütiket használ az oldal működésének biztosítása érdekében. A www.janoskorhaz.hu weboldal kizárólag az oldal működéséhez feltétlenül szükséges sütiket (cookie-kat) használ.

A sütikkel kapcsolatos részletes tájékoztatást ITT érheti el

Megszakítás