Gyermeksebészeti és Traumatológiai Osztály

19. ép. fsz. - Térkép

Osztályvezető főorvos: Dr. Mona Tamás osztályvezető főorvos (Önéletrajz)

Főnővér: Párczenné Gregus Éva

Információs telefon: 458-4525, fax: 458-4523

Ágyszám: 28

Az osztály tevékenysége, beavatkozások:

Gyermeksebészeti szakfeladat, ezen belül általános traumatológiai, urológiai, gastroenterologiai, égés-plasztikai, ortopédiai, gyermekneurológiai szakellátás.

Minden 18 évesnél fiatalabb akut és krónikus sebészeti és traumatológiai beteget ellátunk. Igazgatói engedéllyel idősebb, régóta gondozott betegeink ellátását is megszervezzük.

A nem gyermekkorra jellemző betegségek esetén 18 évesnél fiatalabb betegeink ellátását is megszervezzük a felnőtt ellátás keretében.

Gondozott betegeink ellátását 18 évesnél idősebb korban is folytatjuk.

 

A betegellátók által végzett speciális feladatok:

alsó- és felső endoszkópia,

urodinámia (vizsgálat, mely a húgyúti rendszer vizeletáramlásának és -nyomásának kapcsolatát vizsgálja a vizelettárolás és -ürítés fázisaiban),

égéssérülés utáni plasztikai beavatkozások.

 

Az osztály akkreditált képzőhely, részt vesz a medikus oktatásban.

Az osztály orvosai
Orvos neve Munkakör Épület Mellék*
Dr. Mona Tamás osztályvezető főorvos 19. 4663,
Dr. Pászti Ildikó Mária osztályvezető főorvos helyettes 19. 4529
Dr. Gyűdi István főorvos 19. 4317
Dr. Pelényi Attila főorvos 19. 4295
Dr. Pirót László főorvos 19. 4295
Dr. Szigetváry István főorvos 19. 4295
Dr. Büdi Tamás szakorvos 19. 4295
Dr. Éry Pál szakorvos 19. 4295
Dr. Farkas Judit szakorvos 19. 4528
Dr. Fekete Kinga Magdolna szakorvos 19. 4296
Dr. Gyarmati Éva szakorvos 19. 4528
Dr. Katz Béla szakorvos 19. 4317
Dr. Kun László szakorvos 19. 4528
Dr. Léderer László szakorvos 19. 4528
Dr. Papp György szakorvos 19. 4295
Dr. Pataki Gergely szakorvos 19. 4528
Dr. Varga Sándor szakorvos 19. 4295
Dr. Wintsche Zsófia szakorvos 19. 4296
Dr. Bárdos Blanka orvos 19. 4296
dr. Fang-Tóbiás Adrienn orvos 19. 4296
Dr. Kőnig Róbert orvos 19. 4295
Dr. Vass Annamária rezidens 19. 4296

* A Szent János Kórház központi száma: 458-4500. A negyvenöttel, illetve a negyvenhattal kezdődő  mellékek 458- előtaggal budapesti telefonszámként közvetlenül hívhatóak. Pl. 458-4517.

Betegfelvétel rendje

Spontán bejövetelkor a szakrendelőben vagy szakambulancián szolgálatot végző szakorvos vizsgálja meg, majd szükség esetén jegyzi elő műtétre a gyermekeket. 

Lehetőleg üres gyomorral jöjjenek vizsgálatra, mert a 3 órán belül elfogyasztott étel - ital, rágógumi, stb. késlelteti az altatást igénylő, esetleg sürgős beavatkozásokat!

A műtétek, beavatkozások a kor és sterilitási viszonyok, valamint a sürgősségi tényezők figyelembevételével történnek.

A nagyobb gyermekek dohányzását, alkoholos italok fogyasztását, párkapcsolatát nem áll módunkban engedélyezni a bentfekvés alatt.

 

Akut esetek felvétele

 

Tekintettel arra, hogy az osztály a hét 6 napján 24 órás ügyeletet ad, a sürgős esetek felvételére (hétfő kivételével) bármikor sor kerülhet.

 

Szülők elhelyezése

 

Négy összkomfortos kórtermünk van, melyekben szülőkkel együtt történik a betegek elhelyezése. Amennyiben az osztály ágyai beteltek, ezen kórtermek igénybevétele ingyenes. Ha szülő kéri a külön szobában történő elhelyezést, akkor személyenként és naponta 3000 Ft a fizetendő összeg, melyet a pénztárban kell kiegyenlíteni távozás előtt.

A fennmaradó kórtermekben is joga van az egyik szülőnek gyermeke mellett maradni, ezekben a helységekben azonban csak ülőhelyet tudunk biztosítani éjszakára.

Szükség esetén a balkonból kialakított helységben 2 csecsemő édesanyját le tudjuk fektetni. Határozottan tiltjuk a szülő-gyermek közös ágyban való tartózkodását, alvását.

Ellátási terület

Budapest 01.ker., Budapest 02.ker., Budapest 03.ker, Budapest 11.ker., Budapest 12.ker., Budapest 22.ker., Budajenő, Budakeszi, Gyermely, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Remeteszőlős, Solymár, Telki, Tinnye, Tök, Üröm, Zsámbék, Budakalász, Csobánka, Dunabogdány, Kisoroszi, Leányfalu, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pócsmegyer, Pomáz, Szentendre, Szigetmonostor,  Szomor, Tahitótfalu, Visegrád

Alapítvány

Égett Gyermekek Javára Alapítvány ( közhasznú )

Adószám: 19677756-1-43

Számlaszám: 11991102 - 02121064

Bevételeinket az osztály felújítására, műszerek beszerzésére és továbbképzésre fordítjuk.

Az osztály története

Kórházunkban először 1957 végén nyílt meg a Gyermeksebészeti Osztály dr. Gyarmati László főorvos vezetésével . Az osztály ekkor 40 ággyal és járóbeteg rendeléssel működött.

1962-ben dr. Szeleczky József vette át az osztály vezetését. Azonban csak. 1966. januárjáig dolgozhattak itt, mert az osztálynak helyet adó pavilon átalakításának megkezdése miatt , „ideiglenes" jelleggel az Apáthy István ( ma Bethesda ) Gyermekkórházba helyezték át az osztály működését. Ekkor még a Szent János Kórház kihelyezett osztályaként működtünk, de már dr. Thürr Antal főorvos vezetésével. A főorvos korai, váratlan elhalálozása után megbízottként az osztályt dr. Pászti Ildikó Mária vezette egy évig, amikor beolvadtunk a helyben lévő , korábban dr. Dénes János, majd dr. Tasnádi Géza főorvosok vezette I. sz. Gyermeksebészeti Osztályba.

 1957-ben a Péterfy Sándor utcai Kórházban Gyermeksebészeti Osztály kezdte meg működését dr. Róbert József főorvos vezetésével, kinek nyugdíjazása után dr. Léb József vette át az osztály irányítását. Röviddel ezután átkerültünk a Dél-pesti Kórházba, ahol az osztályvezető főorvos nyugdíjazása után dr. Papp Gizella főorvosnő megbízottként vezette az osztályt két évig, amikor dr. Baksa József nyerte el pályázat útján az osztályvezetői megbízatást. Azonban itt sem maradhattunk sokáig, mert osztályunkat most már véglegesítve a Szent János Kórházba helyezték, ahol 40 ágyas gyermeksebészeti profilunkat Égési Részleggel is kiegészítették. Az osztályt továbbra is dr. Baksa József vezette, aki munkatársai egy részét a Dél-pesti Kórházból hozta magával. Természetesen az új osztály további személyi bővítést is igényelt. Az osztály különösen az égésbetegség és az égések után kialakult hegek plasztikai megoldásai miatt országos tekintélyre tett szert. Ennek a korszerű és gyermekekkel foglalkozó, úttörő munkának csak szakmai elismerés jutott, „papíron" soha nem lehettünk országos égési központ.  A műtőszárnyat 3 műtővel és az osztályhoz tartozó Intenzív Részleggel alakították ki. Felszereltek bennünket operációs mikroszkóppal, altatógépekkel és monitorokkal, de sajnos a képerősítők már akkor is erősen lehasznált állapotban kerültek hozzánk.

2001. május 01-től dr. Pelényi Attila főorvos vette át az osztály vezetését. Szakvizsgákkal is megerősítették a traumatológia, gastroenterológia, urológia és plasztikai sebészet feladatkörét. Az égés-ellátást más budapesti gyermekkórház kapta meg feladatául.

Az égésellátást 40 % testfelületig csak területünkről érkező sérülteken végezzük, a hegkorrekciókat továbbra is vállaljuk az ország teljes területéről.

2013. április 2-tól dr. Mona Tamás főorvos vette át az osztály vezetését. Az előző években kialakult gyermeksebészeti profil változatlanul megmaradt.

 

Az Égett Gyermekek Javára Alapítvány nálunk maradt. Segítségével szakkönyvek beszerzését, továbbképzéseken, tanfolyamokon való részvétel támogatását, valamint műszerfejlesztéseket ( pneumatikus csontfúró, TEN felszerelés, alsó-és felső endoszkóp, urodynámiás műszer, ultrahang készülék ) és az osztály részbeni,  gyermekbarát, korszerű felújítását végeztük el szponzoraink anyagi hozzájárulásával és a lakosság 1 %-os támogatásának köszönhetően.

A gyermek-traumatológiai esetek képezik felvett ( jelenleg 28 ágyon működünk ) és járóbetegként ( szakambulanciák és szakrendelő ) ellátott forgalmunk 70-80 %-t.

Budapesten egyedüli osztályként mindennapos ügyeletet adunk - hétfő kivételével - a hét összes napján 24 órában a budai kerületek és a környező 42 település mintegy 200 000 gyermeke számára. Ezen kívül, megegyezéses alapon a budapesti és környékbeli akut, gastrointestinalis vérzések ellátását is vállaltuk. Vasárnap Budapest és vonzáskörzetére adjuk a gyermeksebészeti ügyeletet.

Műtőink mellett gyermekekre szakosodott Intenzív Részleg működik - részlegvezető főorvos dr. Wagner Attila -  4 ággyal, szakorvosok irányításával és közreműködésével.

A gyermeksebészet példás, barátinak és  segítőkésznek mondható kapcsolatot ápol a kórház valamennyi osztályával, de kiemelnénk ezek közül a gyermekgyógyászat, gyermek orr-fül-gége / idegentest, szemészet és szájsebészet szakágakat, valamint a Gyermekradiológiai Decentrum hathatós segítségét mindennapi munkánkban. Kórházunknak igen nagy előnye a multidiszciplinaritás, tehát minden szakterület elérhető ügyeleti ellátás alatt, hogy esetleges segítségüket kérjük ( idegsebészet, mellkassebészet, kézsebészet, érsebészet, stb ) a célzottan szakorvosi ellátást igénylő eseteinkhez.

A sürgősségi ellátást helikopter-leszálló is segíti kórházunkban.

Jelenleg jól felkészült személyzettel, korszerű műszerparkkal és esztétikus környezettel várjuk a hozzánk tartozó, gyógyulni vágyó gyerekeket szüleikkel együtt.

Keresés
Új műszert kaptunk a kockázatbecsléshez
  • Jó állapotban vannak a betegeink
  • Budai Neuropathia Centrumunk egy AGE Reader (AGE olvasó) készüléket kapott.
  • Teli tálca
  • Szent János Kórház gyermek részlegének kertje
  • Történelmi épületegyüttes a gyógyítás szolgálatában – a Szent János Kórház
  • Év onkológusa 2016
Orvosi szótár
Kórházunkról