Urológiai-sebészeti Osztály

5. épület 1. em. - Térkép

Osztályvezető főorvos: Dr. Domján Zsolt

Főnővér: Lőrincz Veronika

Telefonszám: 458-46-47 főnővér, 458-46-79 osztályvezető főorvos, fax: 458-46-74

Ágyszám: 30

Az osztály tevékenysége, beavatkozások

Az osztály a korszerű és tradícionális műtétek széles spektrumát végzi a napi gyakorlat szintjén.

Az urológiai daganatos radikális műtétek nagyobb részben laparoszkópos úton történnek:

-       laparoszkópos vese tumor eltávolítás (a vese megkímélésével, vagy szükség esetén annak eltávolításával)

-       laparoszkópos radikális prostata eltávolítás (a betegség stádiumától függően potencia megőrzéssel, ún. idegkíméléssel)

-       laparoszkópos húgyhólyag eltávolítás

-       laparoszkópos nyirokcsomó blokk teljes eltávolítás here tumoros betegeknél

-       laparoszkópos mellékvese eltávolítás

Az osztályon nagy a gyakorlat a rekonstrukciós laparoszkópos beavatkozások végzésével:

-       laparoszkópos vesemedence plasztika (fejlődési rendellenességek esetén)

-       laparoszkópos húgyvezeték kő eltávolítás

-       laparoszkópos húgyvezeték reszekció, vagy neoimplantáció (beültetés) endometriosisban, vagy nőgyógyászati szövődményes esetekben, vagy ismeretlen eredetű hegesedéssel járó folyamatokban (Ormond kór)

 

Az osztály egyik fő profiljaként a hüvelyi előesések laparoszkópos műtéti megoldásai: hálóbeültetéses, méh-megtartásos rekonstrukciós műtétek (hólyagsérv, vagy végbélsérv esetén), vagy hüvelycsonk felvarrás méheltávolítás után kialakult előesések esetén

A női vizelet inkontinencia sebészei kezelése a legmodernebb szalag-plasztikai módszerekkel.

Országosan mintaszerűnek tekinthető együttműködésünk a nőgyógyászati osztállyal. Úttörőként hoztuk létre azt az ún. „prolapsus ambulanciát” osztályunkon, ahol az urológus és a nőgyógyász kollégák közösen megvizsgálva a beteget alakítják ki álláspontjukat a hüvelyi előeséssel, vagy inkontinenciával (vizelet csepegéssel) jelentkező páciensek esetén. A sokszor sikertelen, kiújulásokkal járó műtéti megoldások helyett ezúton szándékozunk korszerű, egyénre szabott műtéti vagy konzervatív (nem műtéti) kezelési stratégiát kialakítani e nagyon gyakori kórképben szenvedő betegeink számára.

 

A korszerű laparoszkópos műtétek mellett előrehaladott daganatos esetekben hagyományosan nagy gyakorlattal végezzük a nyitott módon (nagyobb műtéti metszéssel történő) radikális műtéteket  a vese, hólyag, prostata, here rosszindulatú daganatos megbetegedések eseteiben.

Kórházunk nagyforgalmú baleseti osztályával együttműködésben történik az uro-traumatológiai betegek ellátása, mind izolált, mind polytraumatizált esetekben egyaránt.

 

 

 Az osztály a veseköves megbetegedések kezelésének minden formáját végzi:

-       ESWL-vesekőzúzás (testen kívüli lökéshullámú kezelés)

-       Bőrön keresztüli endoszkópos vesekő eltávolítás: nagyobb, zúzásra alkalmatlan vesekövek esetén, szükség esetén ultrahangos kőzúzóval darabokra törve a követ

-       Húgycsövön keresztüli endoszkópos vesevezeték-kő eltávolítás: félmerev, vagy flexibilis ureteroszkóp használatával, szükség esetén lézerrel történő kőzúzással kombinálva (Holmium lézer)

Húgycsövön keresztüli endoszkópos beavatkozások:

-       felületes hólyag tumorok eseteinek kezelése

-       jóindulatú prostata megnagyobbodás műtéte

-       hólyagnyak merevség műtéte

-       hólyagkövek eltávolítása (elektro-hydraulikus kőzúzás)

 

 

 

Az osztály speciális felszereltsége, ami a korszerű ellátás alapja:

-       Modern HD minőségű laparoszkópos torony (Olympus)

-       Az osztály 1988 óta rendelkezik saját, azaz telepített ESWL vese és ureterkő zúzásra alkalmas készülékkel. 16 éven át a Siemens Lithostar, majd utána a Siemens Modularis készülék biztosítja a fájdalommentes vese és ureterkő zúzási lehetőséget, a hét minden napján.

-       2 db lézer készülék

1.    Nd-Yag lézer: a külső genitáliák és a húgyhólyag daganatos betegségeinek kezelésére használható.

2.    Holmium lézer: a vesekövek és vese-vezeték kövek lézeres zúzására alkalmas LASER készülék. Ez a berendezés porítja a köveket, tehát a betegek fájdalom mentesen szabadulnak meg görcsöket okozó vese vezeték köveiktől, és vese elzáródásuktól.

Photodynámiás hólyag tumor diagnosztika (PDD diagnosztika): HALA (hexaamino-levulinsav) előzetes hólyagba adásával a hólyag daganata már igen korai stádiumban láthatóvá tehető, amikor szabad szemmel, az egyszerű hólyag tükrözéssel még fel nem ismerhető állapotban van. Ezáltal a műtéti eltávolítás hatékonyabb, a kiújulás ritkább.

Az osztály orvosai
Orvos neve Munkakör Épület Mellék*
Dr. Domján Zsolt osztályvezető főorvos 5.
Dr. Csúsz Gábor osztályvezető helyettes főorvos 5. 4893
Dr. Kovács András főorvos, az orvostudomány kandidátusa 5. 4679,
Dr. Vanik Miklós főorvos, az orvostudomány kandidátusa 5. 4643
Dr. Árpási Gábor főorvos 5. 4643
Dr. Böcskei Béla főorvos 5. 4893
Dr. Molnár Ádám főorvos 5. 4893
Dr. Szikszai Zoltán főorvos 5.
Dr. Csicsenkov Péter adjunktus 5. 4893
Dr. Porath Sharon szakorvos 5.
Dr. Hausmann Gergely orvos 5. 4893

* A Szent János Kórház központi száma: 458-4500. A negyvenöttel, illetve a negyvenhattal kezdődő  mellékek 458- előtaggal budapesti telefonszámként közvetlenül hívhatóak. Pl. 458-4517.

Betegfelvétel rendje

A krónikus betegek előzetes ambuláns részletes kivizsgálás után kerülnek felvételre a fekvőbeteg osztályra, de a várakozási idő nem hosszú, mindössze 10 - 12 napos. Természetesen a sürgős betegfelvételt igénylő eseteket minden alkalommal fel tudja venni az osztályra az ügyeletes orvos.

Az Urológiai-sebészeti osztály 2001. január 1. óta akut, felvételes urológiai ellátást biztosít minden napra egész Buda területére, Szentendrétől - Százhalombattáig.

Ellátási terület

Budapest 01.ker., Budapest 02.ker., Budapest 03.ker., Budapest 11.ker., Budapest 12.ker., Budajenő, Budakeszi, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Remeteszőlős, Solymár, Telki, Tinnye, Tök, Üröm, Zsámbék

Oktatási, tudományos tevékenység

Az osztály orvosai előadásokkal részt vesznek a különböző szakmai rendezvényeken, tudományos összejöveteleken, vagy szakmai továbbképzéseken.

Az osztály a Semmelweis Egyetem képző központja, s különböző szakterületek rezidensei is itt tölthetik urológiai gyakorlatukat.

VIP szobák

Az osztályon jelenleg 2 db 2 ágyas apartman, valamint 1 db 1 ágyas szoba áll a betegek rendelkezésére, TV-vel, hűtőszekrénnyel, telefonnal, saját fürdővel. Az előbbi térítési díja 3.000,-Ft/nap/fő, az utóbbié 6.000,- Ft/nap. Egyre nagyobb igény jelentkezik az emelt szintű elhelyezésekre, így a jövőben szeretnénk még 2 újabb szobát kialakítani erre a célra.

Alapítvány

„Noszkay Aurél az urológiai rosszindulatú daganatos betegekért"

Adószáma:18231777-1-43

Az Urológiai-sebészeti osztály 1998 óta saját alapítvánnyal rendelkezik, mely a kézi műszer park, endoszkópos park felújítását, javítását biztosítja. Ugyanezzel az alapítvánnyal javíttatjuk UH készülékeinket, vagy szereztünk be 2009-ben egy új, modern UH készüléket.

Az osztály története

A Szent János kórház Urológiai-sebészeti osztály 1912-ben kezdte meg működését.

Dr. Rihmer Béla 1912-1936 között, Dr. Minder Gyula 1936-1942 között, Dr. Noszkay Aurél 1943-1974 között, Dr. Wabrosch Géza 1974-1998 között vezették és tették Európa szerte ismertté az osztályt, alapos urológiai tudás ismeretükkel és kitűnő manuális rátermettségükkel. 1999. december 01.től Dr. Kovács András, az orvostudomány kandidátusa vezette az osztályt és folytatta a neves elődök által megkezdett magas szintű szakmai ellátást. Kitűnő operatőrként, kiváló kapcsolat teremtő képességével sikerült az itt folyó szakmai tevékenységet széles körben elfogadtatni az országon belül és külföldön egyaránt.

2016.október 1.-től  Dr. Domján Zsolt vezeti az osztályt.

 

Az osztály hagyományosan az urológia teljes spektrumát műveli. Megtalálható a teljes urológiai radikális műtéti repertoár /vese, hólyag, prostata, here rosszindulatú daganatos megbetegedések eseteiben/, valamint a helyreállító, szervmegtartó, rekonstrukciós műtétek egész tárháza, illetőleg a uro-traumatológiai betegek ellátása, mind izolált, mind polytraumatizált esetekben egyaránt. Emellett az osztály az urogenitális köves megbetegedések kezelésének minden formáját végzi /ESWL-vesekőzúzás, endoszkópia, percutan technika, valamint a feltárásos, nyílt műtétek/.

Az osztály profilja az utóbbi időben jelentősen megváltozott a minimálisan invazív műtéti technikák bevezetésével. A laparoszkópos daganat sebészet ma már csaknem teljesen átvetette a hagyományos nyílt műtéti technikák szerepét, de a legtöbb rekonstrukciós bevatkozás is laparoszkóppal történik.

A laparoszkópos módszer lehetőséget biztosít az operáló orvos számára a precízebb műtéti technika alkalmazására, a betegek számára a kisebb megterhelést jelentő műtétek után a gyorsabb felépülésre.

Az inkontinencia (vizelet csepegés) és a prolapsus (hüvelyi előesések, hólyag- és végbél sérvek) műtéti kezelésében, a minimálisan invazív módszerek alkalmazásával az ország egyik legnagyobb forgalmú, korszerű centrumaként működik.

Az Urológiai-sebészeti osztály ellátási területe az I.-II.-XII. kerület, valamint a budai csatolt községek, közel 800.000 lakossal. Ezek a területek a Szakrendelőben kerülnek kivizsgálásra és ellátásra, szükség szerint onnan a fekvőbeteg részlegre beutalással. Az orvosok nagy része a Kútvölgyi Tömb szakrendelői részlegén is folytat ambuláns rendelést, ami kiegészíti a Szent János Kórház nagyforgalmú urológiai szakrendelését, ezért itt is lehet előjegyzést kérni urológiai szakvizsgálatra. (telefonszám:  325-1159, 325-1228, 325-1276.)

2001. január 01 óta az akut, felvételes urológiai ellátást minden nap egész Buda területére adja, Szentendrétől – Százhalombattáig, kb. 1.000.000 lakos akut ellátását biztosítja, hétvégeken is.

Az osztályon összesen 9 fő orvos dolgozik (8 szakorvos, 1 szakvizsga előtt). Ezen orvosok közül 2 orvos már nyugdíjas korú, de teljes munkaidőben látják el feladataikat jelenleg is.

A fekvőbeteg részlegen évente 1800 körüli a műtétek száma, 2200 körüli ápolt beteggel. Az ambulancián és járóbeteg szakellátás területén évente kb. 23.000 beteg ambuláns vizsgálata és ellátása történik.

 

Az osztályon nagy számban végzünk daganatos betegségek miatt kiterjesztett, radikális műtéteket laparoszkópos vagy nyitott műtéti technikával. Ezen betegek utókezelése is megoldott. Szoros kapcsolatban állunk az Országos Onkológiai Intézettel, valamint a Margit kórház onkológiai-belgyógyászati osztályával, a betegek postoperatív (operációt követő), chemoterápiás kezelések elvégzésének tekintetében.

Keresés
Új műszert kaptunk a kockázatbecsléshez
  • Jó állapotban vannak a betegeink
  • Budai Neuropathia Centrumunk egy AGE Reader (AGE olvasó) készüléket kapott.
  • Teli tálca
  • Szent János Kórház gyermek részlegének kertje
  • Történelmi épületegyüttes a gyógyítás szolgálatában – a Szent János Kórház
  • Év onkológusa 2016
Orvosi szótár
Kórházunkról